用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

JoanneCY,

阿囝讀劍鳴幼稚園。

原帖由 JoanneCY 於 09-12-10 01:10 發表

有去呀,我個receipt no. 084。我囝囝讀周宋主愛,你小朋友讀邊間幼稚園?

同意設立「宏信書院」專區。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691611&extra=page%3D1&page=3
申請學校專屬討論區方法

...

Welcome

宏信嘅成功, 有賴家長們支持!

原帖由 Gloria0912 於 09-12-10 14:01 發表
好, 我去宏信, 佢唔收我就無得好講, 佢收我就充滿信心地讀落去, 大家一起進步, 多謝曬你們的分享, 到時再問你地成功 in 到既心得, 記住唔好孤寒呀!!!!!! ...

學校request唔洗交, 因為不作參考。最緊要小朋友面試表現。

原帖由 BonnieSuen 於 09-12-11 16:00 發表
請問你哋有無交profilio呀!
THX!

操英文及普通話。要識基本對答。

原帖由 bebobo 於 09-12-11 11:52 發表
大家好呀! 首先好恭喜大家入到宏信呀!
我囝囝依家k2, 早前見到元朗會開間DSS一條龍的學校, 對我來講真係天大好消息, 來年我會為囝囝報讀, 請問各位前輩, 我應該要點同小朋友準備呢?
P.S. 我囝囝都係活躍, 好奇小朋 ...

如果自己教唔到, 可安排小朋友上英文會話班, 唔好淨係focus on phonics, 一定要選Native English Teacher教, 活動形式上堂, 小朋友覺得好好玩。盡量選3-4人一班, 因為太多人的話, 俾小朋友講的機會少咗。

原帖由 cindy1227 於 09-12-12 18:07 發表
我個小朋友 in咗 3 次 , 雖然收咗但校長話佢英文同普通話識聽但唔識答 ,希望在升小一前訓練吓佢, 等佢在開 學時較易適應 , 請問大家有冇好似我小朋友的問題呀?
  可否分享吓. ...

我唔熟元朗區, 所以唔知, 要去元朗區媽媽會度八八喎....

原帖由 hlbaby2004 於 09-12-13 16:54 發表
元朗區有冇d好既centre 學英文會話?

你打電話去學校問問??

原帖由 竹葉青 於 09-12-16 02:33 發表
大家好!請問你地第一輪面試時多人面試嗎?應會否有第二輪,因我最近先知這校,我睇過你地D討論覺得都好適合我囝囝讀,因仔仔現在幼園都只係全英語同少少普通話唱遊咁,所以正需要搵E類型學校.
THANKS!
Joey

...

我個仔係荃灣學開, 如果你有興趣, 可以PM我。

原帖由 cindy1227 於 09-12-15 21:47 發表
請問屯門有冇你所講的英文會話班?

以我所知啟思係私立, 並非直資。
同埋啟小並非直升啟中, 英文程度要達標才能升上啟中。

原帖由 尚宮大人 於 09-12-16 21:10 發表

你講的情況,係好似直資學校「啟思中學」一樣,高中時,一校兩制。其實,每一間學校,固然之有不善處。要有政府資助、又要「一條龍」英文學校,又要地點便利。

係人都知國際學校係好,但每年 10 幾萬學費,自己又比唔起,只好間 d  ...

多謝指教!
想問知唔知啟中幾錢學費?
我淨係知啟小都幾貴, 要成6仟幾一個月, 原本有諗過俾阿仔讀, 但後來知道原來啟小係中文小學, 所以唔考慮。

原帖由 尚宮大人 於 09-12-16 23:43 發表

:) 啟思小學是私立,啟思中學是直資。

應該咁講, 作為宏信家長, 實在唔希望見到班咁嘅人做老師, 無heart無熱誠騎牛搵馬, 我哋小朋友就在佢哋手.......可怕!!!!!!

原帖由 竹葉青 於 10-3-29 16:50 發表
我剛剛係網度搵緊宏信資料,點知搵到以下e個post,睇完我終於明白香港教育點解咁差,完全唔關得晒教育同政府事架!居然有d咁猶憤世嫉俗即教師.....大家點睇呀!
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11635561&e ...
‹ 上一主題|下一主題