用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請問宏信的教學方式, 功課及測驗
go

請問宏信的教學方式, 功課及測驗 [複製鏈接]

想問IB or 334, 唔係家長學生根據意願自由選擇去讀, 係要由學校去分配考IB定玩334, 唔係只係學校會提供兩種課程, 供學生自由選擇報讀?????
我係Y1家長, 其實由day1入讀宏信, 我就已經選擇咗IB路去行, 暫時無諗其他, 當然將來有任何變數, 無人能預計。

原帖由 小豆媽 於 10-11-9 12:31 發表

我唔係話LA做IB課程唔好, 我亦覺得個女轉來LA係有得著的.
只不過, 我最擔心的是, LA並不是所有學生都可以考IB, 有一半學生係要出去玩334新高中試的.
冇人知邊一批小朋友要出去同其他"考試能手"比併.
如果以依家的 ...

咁即係year 7就要決定IB or 334, 唔係點可以突然轉軚??? 但係我哋班小朋友如果已經讀咗6年IB課程, 到時可以點轉呢?
再者, 如果真的要被編配讀334課程的話, 轉讀其他本地英中亦可以。
學校會以什麼去評定小朋友是否適合讀IB課程呢??? 真係有點怕兩頭唔到岸

原帖由 bamama 於 10-11-9 18:31 發表
LA同政府申請辦學時, 一早agree左要有大約50%的year 10 學生要讀334課程, 學校會因應學生的能力及意願去決定同學入那一個stream.

有明顯進步, 可以同外籍老師全英文對答傾計。

原帖由 softhard 於 10-11-16 17:33 發表
開左學十個星期, 唔係好勁但就一定有進步.
‹ 上一主題|下一主題