用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 3
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 3 [複製鏈接]

沒惊喜 , 小小失望,退步了 ,阿媽我地是否要將要求降低,
令到自己沒甘失望呢 ? 呢2天放學時我仲緊張過自己放榜
我是不是緊張過度了 ? 呢的絡終要他自己去面對....  

原帖由 雪文 於 10-3-24 14:48 發表
仲未有電話來, 即係唔多妙

心同感受 :;pppp:

原帖由 kitty 於 10-3-26 16:59 發表
終於放假,又派哂彩
可以抖下氣了
好累呀

但我的小朋友都是達不到要求

個個都望子成龍, 但條龍己泄左氣啦......

原帖由 kitty 於 10-3-25 21:43 發表
唔過份,ok

呢個假期,我回了趟老家, 大家都玩得很開心
只是我用在交通上的錢超多, 可能我夫家同娘家離得遠 ,
出親街又成村人,所以次次都要打的 , 每趟 60大元
我去5天,去了5次,的的士錢真的是很金呀 ?

呢個扣得好金呀.....
下次交定才去玩嗎

原帖由 sara11 於 10-4-27 14:22 發表
唉!四月頭掛住去大陸玩,放完幾日復活節假成個人放到懵晒,竟然完全唔到記得交咭數! total 4 張咭,每張扣$180 late charge!  頭都大埋,激死!好彩有兩張咭肯括免個charge!

...

呢的你沒恨啦, 靠自己雙手搵返來的錢 使得特別爽的 , 你都不想你行到呢一步呀 ???:;pppp:

學你話齊 , 後生時辛苦一點,老時一家會苦盡甘來, 安享晚年的

原帖由 雪文 於 10-4-28 11:06 發表
我老公又幫唔到手.

今日我見有一家人可能拎綜援, 仔病咗, 父母都陪住去睇醫生, 又平.

我仔是濕疹呀, 很頭痛的 .... 你女呢
原帖由 kitty 於 10-4-29 15:56 發表
係呀? yanma 有咩秘方呀? 我而家試緊一種都是上網搵的,

甘都得 ?  又不沒話要賣晒才可以走人呀 ? 如賣晒才走就`火啦... 明天一拖2 , 都辛苦呀....

原帖由 雪文 於 10-4-30 10:15 發表
早晨 !

我今朝成朝係公司賣旗, 好busy

亞仔今天第一天返n1 ,回來哭住同我講 : 媽咪, 我不返學啦....., " 我不知明天要點"探"他返學, 大家可不可以教下我 .....

我是中途入去托兒的 ,因我99返左大陸,沒人湊呀.....
今早 , 去到門口就哭啦, " 媽咪,你不好返工啦....., 你陪我入去啦 " 但老師不比我陪入去..... 的只好忍痛放手...

希望慢慢慣啦....  
原帖由 kitty 於 10-5-4 14:56 發表
第一日返呀? 家長有冇得陪架?

我女都有一個銀牌, 去年有1個銅牌, 2姐弟係度現扮獎 ..

原帖由 雪文 於 10-5-13 09:46 發表
上周五運動會, 你哋小朋友有無牌 ?  我囡拎咗個亞軍, 可惜個牌返大陸漏咗係 99屋企.

去年拎季軍, 今年亞軍, 希望明年拎個冠軍返來啦

我仔好慘呀, 參賽四年, 咩牌都無拎返來, 佢好唔開心, 我唯有安慰佢全 ...

同一科欠9次功課就要記缺點啦... 我都是現在才知 ...

我都不知阿女有沒欠過....

原帖由 雪文 於 10-5-14 10:52 發表
我昨日好煩呀, 亞仔有一科一日之內欠交二樣功課, 又俾寫手冊, 已經七次啦......., 仲有二次就記缺點

我好擔心, 仲有二個月點挨過去.....如果記咗入成績表記缺點, 咁我想入好學校是否無門呢 ?  操行肯定C+ ...

唉 ,我忘記了星期天下午游水,仲想上午溫中, 下午溫英

睇來要改一改, 星期六下午溫英 , 星期日上午溫中文

呢幾晚有時間溫定 常 ,數 , 如果不係, 點有時間呀 ?

次次考試都難為 在職阿媽, 又要返工, 又要照顧家里,

又要幫仔女溫書,又怕溫得不夠全面, 又怕仔女考得不好,  阿媽壓力大呀

原帖由 雪文 於 10-6-1 11:17 發表
Sara : 你講得都對, 但星期日我們只有半天時間, 下午要游水, 等我諗諗.

今早 送女去搭車, 才知有的家長大懵到不知今天要考

英默.... 她又是全職阿媽來卡 , 真的是離譜...

我現在一早吃完飯,咩都不理 , 就叫女溫一陣書, 等他地睡

左再做家務  ,昨晚就一邊摺衫, 一邊同女默書, 好才仔返學

累, 8點幾就自己睡覺, 不過夜晚溫效果不是太好, 只不過

好過沒溫甘...我女仲離譜到 HOW 寫成 HWO ,仲連錯3

次 , 真的是拿命, 真的不敢寄望有咩好成績了....

今早出門口時, 我女同我講 ," 忘記了 ,同你講 , 今天中文

要進評 , 英文要考 ORAL " , 我話 " 自己發揮了, 我幫不了

你" , 根本溫得英默來己沒時間溫其它野啦....   

原帖由 雪文 於 10-6-2 09:40 發表
我晚晚都無時間, 早食飯又係咁, 都唔知二兄妹做咩.

幾年班的時事呀 ?

原帖由 雪文 於 10-6-9 14:14 發表
今天考了的時事題( copy from other topic)

1)由香港人和土耳其人組成的方舟探索隊,於那裏尋找挪亞方舟遺骸?(土耳其)

2)香港空氣污染指數分多少級?(5級)

3)那個國家的總統專機飛機失事?(波蘭 ...

有沒人知道中文科成績是怎樣計出來的 ?

阿女衰左中作.....   

原帖由 lkv945 於 10-6-11 15:37 發表
比你講中 派佐中文,其它唔派,有人未考  

甘測驗又占40%  ,考試又占 60% ,甘复雜卡 ....

我不識計 ,有沒人可以計比我睇 下

quote]原帖由 lkv945 於 10-6-11 16:06 發表
按照上年成績表
中文閱讀40%
中文寫作34%
中文聆聽10%
中文說話10%
中文默書6%
我個都唔系好得
[/quote]

我女寫 蜜蜂像我一樣努力做功課 .... 睇到真的是火爆, 我到今天仲笑緊他....

睇來大圍中作都考得不是太好, 我估大把人不合格...

這次的作文相對好像深左, 還是的小朋友蠢左, 不夠醒 !
我估我 女是後者啦.....

原帖由 雪文 於 10-6-14 11:02 發表
有一條俾人扣六分唔抵囉

我囡寫 :  小鳥好像風筝.......點會生物似死物加.

不止你仔 ,我女都曾呢條 ,他不明高歌是什麼意思, 以為是一首歌名 , 甘又沒左3分啦...

原帖由 lkv945 於 10-6-14 11:28 發表
呢班大帝 我仔有一題重組句子激到我
高歌一曲,寫一曲高歌  

對阿女的英文語法,這次我很滿意
但閱讀, 竟 12分比人扣左10分, 我都不知他搞咩

他話他不明講咩 ? 都是識睇得字少, 有咩方法可以加強這方面的煉習呢 ? 有咩煉習好的可以比到他做呢 ? 大家有咩提意 ?
‹ 上一主題|下一主題