用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍校有咩甘吸引呢?
樓主: 小洪寶
go

龍校有咩甘吸引呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家揀龍校嘅同時,可有了解過嗰間小學係咪自己真係鍾意嘅?如果快樂KG生活換嚟嘅係上到小學唔開心,讀得辛苦,咁又點呢?

作為家長,小朋友响邊間kg讀,我都一樣咁教佢 e.g 自理、游水、音樂、或培養其他興趣,從來無諗過係為報小一,就算讀間所謂谷嘅學校,都係為養成自己做好功課嘅習慣,我地有個奇怪想法:如果呢個社會9成人要面對嘅難關,我覺得面對亦唔係太大問題,而且呢個派位/報學校嘅遊戲,有講運,但亦有配對!就算升中都係,要過一次配對~有咩咁得人驚呢?
如果入咗龍校先發現讀得唔開心,應該仲痛苦過報小一!

想講,龍小多數都好谷架!

醒目開學勳章

sbux 發表於 13-3-13 23:22
所以家長真係要唸清楚龍校係咪適合自己小朋友先轉,唔好一窩蜂。我聽過最可悲嘅case係小朋友由活動教學N轉 ...

我聽過响PC小學讀得好唔開心 (唔係成績特別差)
之後轉咗去津小,d學習動機返哂嚟,然後老師同家長講:不如同小朋友check check... 佢可能係資優!check咗,方便學校安排專家跟進...

小學嗰邊都有呢方面討論,私校其實無資源去處理學生個別嘅需要

利益申報:家有一個好可能算係有特別需要嘅哥哥,我的確無同佢報過龍幼,現時等上天安排,到底同津小有無緣份,定係响有資優培訓嘅私小就讀

‹ 上一主題|下一主題