用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀---part III
go

好激氣呀---part III [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

但是兩間要停課都係中學!!!!

滙基,SPC

我都唔想停,
係屋企成日睇電視電腦。

醒目開學勳章 王國長老

小學幼稚園停課!!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ruby2004 於 09-6-17 14:51 發表

照睇下周一好大機會停課噃

9成啦,傳得咁快,
好彩阿女今個星期考試完畢。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-18 13:02 發表

我個都唔想停課。其實見佢平時返學日日都好開心。經常講及學校生活。一停課屋企反而唔知做乜好。

咁你女即是選擇了正確的中學,
恭喜恭喜。

我女就唔係咁喜歡,成日想跟小學同學同一間中學。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-18 13:52 發表

佢已經好耐冇提最多小學同學去間中學,之前有交換生,佢話有伸請去,但抽唔中。
睇阿女佢真係幾鍾意而家呢間學校,但我都係鍾意另外間。 ...

邊個國家,h1n1???

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-18 14:30 發表

唔係國家 ,係佢最多同學去間中學。
你地區冇呢D交流計劃咩

無喎,咁得意!!!
我都get都你嘅意思,本地中學》本地中學,
但無諗過會有???

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-18 14:41 發表

去玩幾日咁啦。邊度上到堂。不過第二間學校既交流生。佢都識人,做朋友。

你個女嘅社交能力好強,
我個好唔得...........

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-18 15:04 發表

反而擔心唔識選擇朋友。

我隻好揀擇,
係地鐵公眾場合講野大聲嘅同學唔like,
成日講大話唔喜歡,
成續唔好傾唔到!!!
有時我覺得係佢主觀!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 樂樂 於 09-6-18 15:57 發表

你地會唔會教佢撰朋友架?
我冇,不過來緊就會考,我想叫佢約d成績好既一齊溫書.

zzdaphne 八卦問下你,呢度有兩位版主,高中果邊冇人既?

都會教嘅,我就要佢揀人品,是否勤力上進,(好似揀女婿,哈哈)不過,你揀人,人揀你,真係要情投意合。

有些會有3位版主,我通常蒲自由講場和呢到,所以咪係呢度囉。

高中---暫時未有,人流唔多,應該無問題嘅。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-19 12:24 發表
考完晒! 安樂晒。

yeah,

不過所有活動無晒,
剩係對試卷攞成績單才返學。

好奇一問:
點解中學生咁鐘意用outdoor做書包,
想問你們仔女係咪都用佢。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-19 12:55 發表

咩係 outdoor 書包。

牌子係叫outdoor,
個別款好簡單,但是新出嘅要3XX-400,
唔知點解咁多中學生用??
阿女都要,舊嘅用了3年,
我買隻舊款都要2XX-300。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-19 13:20 發表

明白。
我女兒冇揀書包用。佢由一年班到中二上學期都係用同一個書包,幾耐用。到下學期先買個普通背囊用。呢排考試就個環保袋用。

你女好生性。

我隻P1用SPI,我覺得好重,用了1年多,
給了大夏清潔工人,
後來係一田買個卡通書包,
P5換了個leaveland嘅backpack,
呢個算係第4個。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 tommymura 於 09-6-20 00:56 發表

我以前l年級買SPI書包 ,在學校訂購可以有折,但要到開學前幾天才有現貨,當時睇SAMPLE唔覺好重,啉住出名好多小學生用,到開學前幾天問門市部沒有我訂購款式,迫住到長沙灣某工廠大厦取(忘記個名)。職員都講咗書包好多優点,但 ...

spi 大人揹都重,可況6-7歲,都唔知點設計!!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 88muimui 於 09-6-22 15:29 發表
高唔高分(相對)?   我隻未試過唔合格,不過掹車邊,所以好驚!

我個試過咖,欠2-3分才合格,
通識, geo,
好彩唔係主科,
但佢英國文學試過全級第2啊,
我和老公都好驚訝!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 PWmama 於 09-6-25 12:50 發表
我女有次試過原本-17分(即係100-17=83分),個老師寫咗佢只有17分,所以佢話老師信唔過,每次都要覆吓有無計錯至得。
如果有得對卷,你都要叫阿女小心覆吓有無計錯。

...

錯得咁離譜,嚇死人咩!!!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 stitchfriends 於 09-6-26 19:10 發表

Hi, 樂樂

Thanks!

彈出嚟的訉息按入去睇唔到, 要係右上角按入去才睇到.

好多會員通訊.  

我都收到 D 補習社攪嘅天文 course.

各位:

如果你們唔想收到呢些PM,
請將PM再PM給我,連埋發PM的會員名稱,
我會請超版處理。

thanks

ZZ

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-30 12:25 發表
大家既小朋友都開始放暑假未呀?
就快就升中放榜喇,有冇小朋友係今年升中呢?

26已經唔使返,
7/7取成績表。
悠長假期,
漫漫長夜................

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 波子 於 09-6-30 14:20 發表
阿囝仍要返學.
暑期繼續去補數, 諗住又去操水, 唔係日日坐係屋企實變肥仔.

一樣喎!!

我隻都會跟同學一起去補數,
難得隻女肯去,唔使成日捕係屋企,
佢係第一次出去補習,之前唔肯咖!

老公都要求阿女游2-3日,鍛鍊身體。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 樂樂 於 09-7-6 12:20 發表
我大仔自理能力好差,星期六下午2點原本要參加希望杯比賽,佢忘記左,2點十分老師打電話來搵佢,佢先沖沖忙換上校服,飛的過去,好在近,結果2小時既比賽佢遲左25分鐘.
唔係第一次架啦,上次又係個同學早一日提佢,佢先記得. ...

我要個女係白板寫下特別事件,
自己還有本記事簿,
不過都有時漏寫!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 樂樂 於 09-7-6 13:30 發表

我昨天省佢兩個成日打機,咪順使省埋呢樣野囉,省佢冇出聲.
我之前都教過佢寫張紙仔貼在書架止.

紙仔好容易喏見咖!晒氣!!!
學校成日派紙仔,阿女黏係本記事簿,
無咁易唔見,好少少啦!!

‹ 上一主題|下一主題