用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw第一輪面試已完
樓主: phoebecyl
go

yw第一輪面試已完 [複製鏈接]

就係咁先至更要去見校長,反正人人都有機會見,要趁機會收復失地。
原帖由 Momo22 於 10-9-21 12:46 發表
我睇完d家長意見, 我應該係最"law"嗰個, 阿仔死都唔肯入課室, 喊足45分鐘, 無得in , 都唔使去見校長啦

校長係話事人,佢o既分數應該係最決定性。仲有就係,家長要做小朋友o既榜樣,遇到困難挫折唔可以退縮,反而要加倍努力呀!

建議你o係面試前唔好再提面試o既野,因為咁樣佢會好緊張,唔想入去;o係屋企同佢做d佢最叻同最有信心做得好o既野,等佢開開心心去面試;最好同佢早小小到學校,等佢熟習下環境,o係學校未入去之前同佢玩下d小動作遊戲,好似"小明","何家公雞何家猜",到時咁開心入去見校長,話唔定校長會對佢印象好好呢。
原帖由 Momo22 於 10-9-21 15:29 發表
好多謝thomasha你既鼓勵, 但老師d分一分都無, 好難呀! 都唔知佢嗰日做物, 之前見另一間學校d型式差唔多, 佢都好開心排隊入課室, 仲玩到唔想走, 都估佢唔到開邊辦 ...

我相信身教多於說教,我希望犬兒長大後善良和樂於助人,當然我也要以身作則。
原帖由 VKwan 於 10-9-21 17:10 發表
同意你既講法。
題外話,我好欣賞呢度既家長,本來大家係競爭對手,而且話晒都係競爭名校,但你地都放低私心,互相提醒鼓勵,抵讚!話時話,聽聞yw既家長就係比較互相幫助型,唔係死鬥爛鬥型,睇黎你地已經合資格。預祝各位成功! ...

其實我地o係呢度分享,對於明年要面試o既家長應該頗有幫助,反正對我地黎講,已經係既成事實。
原帖由 hellojl 於 10-9-22 02:25 發表
同意你既講法。
題外話,我好欣賞呢度既家長,本來大家係競爭對手,而且話晒都係競爭名校,但你地都放低私心,互相提醒鼓勵,抵讚!話時話,聽聞yw既家長就係比較互相幫助型,唔係死鬥爛鬥型,睇黎你地已經合資格。預祝各位成功!By BKwan
...
‹ 上一主題|下一主題