用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

sonion 發表於 16-12-8 10:41
可能你有25/30分入喇沙, 所以咪 '自己算中產, 都畀小朋友讀官津校羅'

我都係咁覺得.....其實唔係好明樓主做咩要開呢個post

hkpapa852 發表於 16-12-8 08:44
好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講嘅嘢,包括係唔屬於佢專業範疇,都係卓越獨到,大家應該要聽同支 ...

有見地

dreamdream081 發表於 16-12-8 16:49
可能以前讀書時玩開辯論,近排想辯論一下。

可能見呢排EK又靜左少少...

Chan343 發表於 16-12-11 01:32
0-6歲吸收最快,到初中就點補都無用

Agree ~ 0-6歲係學語言黃金期~錯過左就差好遠!

popcorncat 發表於 16-12-12 23:01
大把初中、高中甚至大學先去外國讀書, 一樣可以講到流利英文

幼稚園英文較好, 但之後中、小學不能維持語 ...

我諗細個重視得英文...中、小唔會唔keep住外補呱!唔明點解宜家明知0-6歲學得最快(以前就話阿爸阿媽唔會讀教)....唔比小朋友去抓緊呢個時候...寧願中學先送佢去外國浸....不過我冇得交25萬税所以希望將來留港讀大學...唯有宜家投資0-6歲啦...再上都會keep住外補既...英文呢d都係慳唔到

其實樓主都係谷....不過覺得揀學卷加自己谷~最終都係想入名校;真係無咩所謂~有人話邊間邊間幼稚園入邊間小學易~都唔係絕對~都係睇返小朋友能力啫~最重要都係間幼稚園小朋友喜歡~又可以教好你小朋友同埋好好享受3年幼稚園生活!

popcorncat 發表於 16-12-13 14:29
之前我已提過, 若差學卷校同好私幼比, 我會揀後者

但差不多的話, 我會首選學卷

樓主可以透露下係邊間名學卷幼稚園跟私幼差不多嘛?龍校學卷?

dreamdream081 發表於 16-12-13 17:33
"與其浪費時間喺呢個post,不如去答吓其他家長關於學校嘅問題."

Agree really waste time on this post ~ 無可讀性!
‹ 上一主題|下一主題