用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下 [複製鏈接]

hi, ivylai530,
好開心睇到呢個 topic 呀, 因為我們都諗緊買 et 比亞囡, 我地又係早前o向d sales 到拎左隻 demo 返屋企, 由亞囡最初睇到好抗拒, 到後來睇到識得笑....覺得 et 好似真係幾得咁...因為我地都約左 sales 過兩日詳細睇下佢d product, 想請問一下妳, 妳果時買, 有d咩 free gift 呢?? 謝謝~~

原文章由 ivylai530 於 07-12-28 17:23 發表
constant
我PM你吖!!!

thank you 哂妳, ivylai530............

我都已經成為 et 一份子啦, , 希望各位多多指教..:loveliness:
係呢, 唔知各位有冇去佢送果個 playgroup 玩既呢??

原文章由 sansan2008 於 07-12-31 11:52 發表

希望你個小朋友用得好, 大家一齊努力啦!  前兩天有朋友來探我, 見到個書櫃又話bb好慘!激死!

我目標係可以培養到阿囡將睇書 (even 揭書) 成為一個習慣, 如果可以做到咁, 好似我地有時見到d雜誌咁, 隨手都會拎上手揭吓咁啦, 唔駛多, 每日有一兩段野入到腦, 已經好好啦,

揭雜誌睇, 又點會係慘事呢~~

仲有一個煩惱..........就係:如何騰出一個空間放置一個咁大嘅書櫃呀.....

唔好意思, 之前冇講到, 我係嵐嵐爹地呀...:loveliness:
已經約左7號送貨啦, 好期待喔~~
我地都o向到好積極咁清緊雜物, 希望可以騰出更多空間比囡囡~~

原文章由 ivylai530 於 08-1-1 10:33 發表
歡迎你呀, 又多一位媽媽朋友喇!! 我都覺得培養bb有閱讀習慣係好好咖, 起碼佢鍾意睇書就唔會覺得係辛苦事嘛!!!同埋佢會不知不覺咁學識好多好多生字!!!!
安置書柜真係一個煩惱, 因為又要大執位喇 !! 我之前原本執 ...

Smart Kid's club 的顧問?!

原文章由 sansan2008 於 08-1-2 11:22 發表
你們是否日日都玩咔机?  有一個教育顧問叫我日日玩, 另一個叫我一星期三次。

d 卡好兒戲o架?!

原文章由 L.O.B 於 08-1-4 09:06 發表
因為亞B破壞力太強(已經壞左2張卡) ,顧問叫我暫時唔洗比佢玩咁多,留意下個情況點先

套 ET 終於前兩日送左黎啦 , 個書櫃好靚, 不過...望住一大個書櫃放滿哂各式各樣既教材, 不其然咁感受到一股壓力....

我果日問左個 sales, 佢話d卡大約十幾蚊一張可以配返.  我問佢d卡係咪好兒戲, 佢就話只要 barcode 果個位, 冇爛, 冇被剪開, 就應該都會 play 到.

原文章由 L.O.B 於 08-1-5 08:38 發表
佢大力塞塞唔到就打,部機唔壞都偷笑 ,教佢細力放卡卡會自動過,佢就係都要自己拉過去,其實張卡無爛架,小小摺痕就有.之前問過有得配返,不過無問$$, ...

hihi, ivylai530,

已經執好哂啦, 拎黎到屋企, 發覺個書柜比想像中大, 書本 / 教材數量比想像中多, 真係有d無形壓力, 怕用唔得哂呀~~
不過, d書本真係幾精美, 幾靚, 仲有, 真係好多海報, 而家我貼到一屋都係呀....:

係呢, 請問什麼是 "杜曼方法" 呢?? 請指點一下, 謝謝~~

原文章由 ivylai530 於 08-1-11 16:17 發表
CUBY
我都決定嘗試杜曼方法教BB, 而家準備緊D卡, 希望新年後開始啦, 大家要加油呀!!!!

CONSTANT
執好書柜未呀? 加油努力 !!!!

D卡要十幾蚊張咁貴 !!!其實佢
比小朋友睇, 真係好難要佢地就住就住咁, 如果佢好似 ...

請問妳地係咪都會收到 Smart Kid's club 的季刊, 通知幾時會有 playgroup 舉辦o架呢??
因為我仲未收到季刊之類既野呀..........:cry:

原文章由 ivylai530 於 08-1-14 16:35 發表
我貼完D海報之後, 覺得自己屋企好似幼稚園呀!!!

"杜曼教育"其實就係BK媽媽成日講既一個 "閃卡"既方法,

初初上BK時都無為意呢種方法咖, 但就有略略睇過D POST, 直到買左ET之後, 去左一次"教材應用工作坊", 聽到 ...

我都有同感呀.... .....成間幼稚園咁...........

哦....明白哂....我之前都好似有見過d類似既 mail (關於閃卡的), 不過就冇特別留意d內容.......
係呢, ivylai530 妳係買左幾耐之後, 去上佢個 "教材應用工作坊" o架?

原文章由 ivylai530 於 08-1-14 16:35 發表
我貼完D海報之後, 覺得自己屋企好似幼稚園呀!!!

"杜曼教育"其實就係BK媽媽成日講既一個 "閃卡"既方法,

初初上BK時都無為意呢種方法咖, 但就有略略睇過D POST, 直到買左ET之後, 去左一次"教材應用工作坊", 聽到 ...

聽妳講完之後, 我都好想去聽吓呢..............我剛打左電話去問, 原來2月頭會出新一期季刊, 到時睇睇個 schedule 先.

原文章由 ivylai530 於 08-1-19 12:51 發表
我係BB展果時買既, 而"教材應用工作坊" 我就10月上,其實我都覺得好有用, 因為佢會將全套教材好詳細咁解釋一次點用, 有D咩地方要注意, 我同我蝦子餅聽完之後, 感覺上覺得對住套教材無咁陌生!!!!最重要係佢有發問時間, ...

可能我阿囡已經大過18個月, 所以都冇聽d consultant 講過~~

原文章由 ivylai530 於 08-1-24 16:11 發表
:;pppp: 好唔開心呀 , 今日上SMARTKIDS個網, 發現佢上星期有個"Glenn Doman 研討會 " ,咁啱我就係搵緊呢方面既資訊, 錯過左喇!!! 於是我打電話去問點解無收到呢個活動既信, 原來因為我BB而家仲細, 個會藉係係BB 18個 ...

我地都係買左 full set, 雖然好肉痛, 但係覺得好似咁樣一set教材, 會比較有系統d, 唔駛東買d , 西買d 咁.

見妳地個個都係由幾個月就開始比阿B用, 我諗我地真係遲左起步啦.......:(
原文章由 MoJoJoJo 於 08-1-28 14:51 發表
大家好! 好開心揾到呢個 topic 呀!
我上個星期五去過會展個兒童教育展
比較過 dwe, noddy & et, 覺得 et 好 dd, 不過未買呀
想諗清楚 d 先

大家個 b 幾大開始用呀?
我個 b 仲有幾日三個月

有冇 daddy ma ...

我地都係揀左中文百科全書, 因為都係怕英文睇唔掂呢~~
數學, 我地就揀左英文啦.

原文章由 babyj 於 08-2-15 23:20 發表
買咗full set既媽咪, 我想問下你套百科係咪全套揀晒中文呢?
有冇人揀咗英文版既數學天空?
唔該晒!

"免費活動班" <--- 妳係咪指 "多元智能活動班呢??
我地都仲未上過呀, 黎近想報3月d堂.

原文章由 cheque 於 08-2-18 16:44 發表
Dear all english-time mothers,

有無人上過免費活動班,好唔好呀?

我的兒子已2歲了,都仲未發覺佢有用,真心急

入來分享經驗好嗎?

原文章由 yuiyui82 於 08-2-25 12:40 發表

我報左3月30日

我地報左 2/3 & 16/3 既英語活動班.

hihi, 各位,

我同阿囡上星期日上左第一次英語活動班, 我地揀左荃灣個 centre (因為都係住附近), 有以下意見/體會:

1) 個 centre (課室) 都幾細, 有差唔多成12-13對, 都幾迫, 活動空間唔多足夠
2) 我報左 1:30 - 2:15, 可能剛剛係 lunch time 之後, 好似成 1:35 - 1:40 至叫做開始, 但係就基本上準時放學, 變成d時間好似好 tight, 教到好急趕咁
3) 教既野, 基本上完全同 english time 既人物冇關, 但係都係教英文既, 有d工具作輔助用途, eg 泥膠, 紙牌
4) 有一位老師 & assistant, 全程都係講英文既, 發音都應該幾準確 & 流利, 亦都幾有耐性, 都會主動撩d小朋友講英文 & 問佢地

總結: 唔駛比錢, 加上時間可以配合到既話, 去o下都無妨, 當係去o下街, 玩o下咁.

原文章由 ivylai530 於 08-3-4 10:35 發表
ceci
我地啱啱開始喇一仍處於試驗階段, 未太熟, 但我地會努力咖, 遇到問題再請教你吖

constant
你地記得上完playgroup要返嚟匯報下呀, 好期待呀, 但亞女仲要等多5個月呀!!!

babyj
吓, 學習文 ...
‹ 上一主題|下一主題