用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 富安威寶的家長, 入黎交流吓啦
go

富安威寶的家長, 入黎交流吓啦 [複製鏈接]

富安威寶的家長, 入黎交流吓啦

大家交流吓啦    

Re: 富安威寶的家長, 入黎交流吓啦

大家不妨開學後喺度傾吓計呀    

因為仔仔喺讀幼兒園的, 所以要返埋 24/08 便開始放暑假 2 個星期.  星期五那天, 老師把仔仔的舊習作, 全年評估, 每月發展記綠給仔仔帶回來給我, 看過那些資料, 真喺覺得做老師的真唔容易. 又要照顧小朋友, 又要做些兒童發展的資料給家長看, 壓力都算大.  

有九龍塘 FEEL? 咁又喺喎, 個校舍好大, 依家真喺好少有咁大的校舍, 我最鐘意佢有自己的 PLAYGROUND, 小朋友玩得好開心.

ccwj 寫道:
我個小朋友今年升 k2 啦, 總括黎講佢都讀得好開心, 老師亦很好, 好有愛心. 環境都好大, 好有九龍塘 feel.     

hi, chan04
我個小朋友喺讀半日主流班, 因為半日的國際班無中文讀, 我個人覺得無咁好, 依家的社會無可能唔識中文麻.  正如依家亦有些外國的幼稚園開始學中文啦.

我個小朋友上年開始喺度讀幼兒園, 老師好有愛心, 對小朋友亦很有耐性. 清潔情況亦佷好.  所以我很放心俾小朋友喺讀繼續 k1.  佢哋都有 homepage :  
http://www.deborah-intl.edu.hk/opening.html

HI, QKHUI
嘜會轉班架?  我仲以為會原班升添? 你仔仔 K1時讀邊班呀?
你覺得功課多嗎?  

qkhui 寫道:
ccwj,你好ar.. 我仔仔都係升k2 wor.. 你小朋友k1讀那一班ka ? 噉升k2又讀那一班ka?

HI, QKHUI
我個仔仔開學校才讀 K1, 所以都喺你講我先知原來會轉班咋.  我本身唔駛返工, 所以我都會自己同佢溫書.

你呢? 你要返工嗎? 平時喺咪自己同小朋友溫書呢?

我諗佢本身無獨立的 homepage,你入去看看佢哋的友校簡介 (sister school ) 入面會有簡介.

babyQ 寫道:
the webiste seems wrong.. it's 德寶,not 威寶...........

今日有意外驚喜呀, 呀仔同我講普通話 - 老師早安
聽落都講得幾正, 攪到我同婆婆都好開心.

Hi, qkhui
又見到你啦, 你個仔仔讀邊班架? 個班主任好嗎?  喺咪你自己湊佢返學呀?

我想問吓你你上年仔仔 k1 班時喺邊班架, 班主任姓嘜呢?  唔知有無機會喺我仔仔個班主任呢?  喺呢, 你上年有無買 longman 出 嗰 d 輔助教材 (VCD) ? 有無用呀?

雖然大家唔同級, 但間中都一齊傾吓計啦.

HI, CCWJ
請問你是否讀國際上午班嗎?  學費要幾多呀?  小朋友多唔多功課做呀 ?  

HI, QKHUI
我今日聽個家長話 K2 真喺幾多功課做.  佢個仔仔喺讀 LKD o既, 每日都要做二板紙. 你個仔仔要用幾多時間去做功課呀?

我個仔仔今年喺讀 NCC, 班主任喺 MS WONG.  佢上年都喺呢間學校讀 PG, 今年都有二個舊同學同班.  不過到依家都未有功課做, 我諗可能下個月就會開始有啦.

Hi, Qkhui
話咁快又過咗一個星期啦. 今日亞仔派咗 d 字咭返黎, 又喺溫書既時候啦.  

你呢, 你無日日同小朋友溫書呀? 其實你個小朋友做功課都算快喎, 我有個朋友日日同個仔仔做功課都要 3 個鐘.  

我聽一個同你仔仔同級的小朋友, 佢媽媽話佢做功課要分開二次做 ,因為坐唔定又唔想太多迫佢.  依家做人媽媽真辛苦.

亞仔琴日派咗功課簿返黎啦, 開始每日都會有功課做 lu. 遲些仲會逢星期五都有工作紙俾佢哋做 tim,  琴日既功課好易做, 就喺劃直線 la.  可能佢之前讀 NURSERY 時都劃過, 所以好快就做完 LU.  

不過我見仔仔返排開始嘗試自己寫字, 我諗住去買 d 練習俾佢學吓跟住寫都好喎.  

HI, QKHUI
我個仔仔喺大仔,  1月出世架.  依家 D 連線就好簡單, 不過佢好無耐性, 正正經經劃二條後, 跟住就開始亂咁黎. 真喺

你個仔仔出年要選小學啦, 你有嘜心水呀?

qkhui 寫道:
係AR.. 你出去買O的比佢練習O下, 依家o個o的佢地好易寫, 一定無問題.
但到12月左右就要寫字ka la.. 到時可能佢地會難o的.. 你仔仔係大仔or 細仔ar?

Hi, Qkhui
喺呀, 大仔真喺著數 d    我都好慶幸自己有俾佢讀咗一年 pg, 然後再升 k1.  因為仔仔怕羞同嗲, 當初返 pg 時喊足三個月, 真喺   .  我覺得返 pg 同 k1 的好唔同, pg 比較輕鬆.  到 k1 時開始壓力大些.  不過都好, 俾少少壓力佢哋會好 d.  小朋友都要開始習慣吓去面對壓力, 對佢哋 ga 將來會好 d o麻

Bigbighei - 唔好咁緊張啦, 既來之則安之   , 就算真喺喊, 當佢適應後咪唔會喊啦.  不過你在家中要做多些功夫, 多 d 開解佢. 等佢個人仔定 d.

qkhui - 你有無俾仔仔參加學校的興趣班呀, 我本來都想俾仔仔參加吓, 但時間又唔啱.    

Hi, Qkhui
我本來都想幫仔仔報英文, 體操, 同跆拳道, 但佢哋要下午先有興趣班, 而仔仔通常都喺訓晏覺時間, 所以想報都無得報      

喺呢, 你有無睇佢哋手冊今個月的發展記綠表呀? 你覺得佢哋寫得啱唔啱呀?

Hi, Qkhui
我仔仔搭校車返到黎都 12:40pm.  通常佢都會訓二個鐘, 差不多 4:30 左起床, 所以時間都好難就  :cry:   而且我問佢參唔參加, 佢話唔參加, 哎 ..............

Hi, Giann728
好開心呀, 你個囡囡同我仔仔同班呀, 我個仔仔都喺 hipo 組架.  坐喺最前個男仔就喺佢啦.

得閒多 d 黎傾吓計啦.  

giann728 寫道:
ktmama,
我個女都係讀NCC架,你仔仔係咩組架??  我個女係Hipo組呀,坐門口架﹗

[quote]
ktmama 寫道:
我個仔仔今年喺讀 NCC, 班主任喺 MS WONG.  佢上年都喺呢間學校讀 PG, 今年都有二個舊同學同班.  不過到依家都未有功課做, 我諗可能下個月就會開始有啦.
[/quote]

hi, 晞琳
你個小朋友讀威寶邊班呀?  喺主流班定喺國際班呀?

得閒多 d 黎傾吓計啦.

晞琳 寫道:
Hi all,

我個小朋友都係讀威寶架。
‹ 上一主題|下一主題