用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解band 1 會派到去band3中學?
go

點解band 1 會派到去band3中學?   [複製鏈接]

donomother 發表於 12-7-10 17:52
朋友一對孖仔,大孖成績無咁好,派到第一志願,陳瑞琪喇沙,而細孖成績較好是band1生,居然派到第18志願, ...

搵定直資打底..... 講真.

Tamer 發表於 12-7-11 11:18
本人看了以上各位的帖子,令我感觸良多,小兒去年就是一位學位錯配的受害者。小兒在油尖旺區一間老牌小學讀 ...

你呢個問題, 今年已經發生係我地學校一個女同學身上. 佢本身係band 1尾 (已經唔係最後果幾個band 1生).無奈已經派到去他區的2c 中中. 又係第23志願. 可能佢已經落左band 2佢自己唔知. 但我地本身果區既英中根本唔夠派, band 2 中中都係一樣. 會唔會就係講緊本身band 1 組別有機會跌落band 2既可能呢 ?

ps: 係佢之前一名果位同學仔就派左band 1, 不過佢係一早轉返其他區.  

好慘, 昨日已經叩左10幾間, 大部份都rejected. 無奈太輕視final exam, 考得好差. 因為一心諗住派位頭5間一定無問題.

ohnono 發表於 12-7-11 12:28
除了估錯banding之外,還有好多其他因素會影響派位結果,最熱門就係而家經常有家長講band 1學生,但學校 ...
um..... 其實學校已經明示大家係邊個banding, 當時已經問過係用呈分既計法, 參考過去兩年師兄/姐既ranking而去排的.
同埋填表時已經比學校過目. 同埋都唔算太進取果d.  加上我地學校今年英中比例比去/多年前跌左成10幾%.

不過, 同區的其他校的媽咪話, 佢地校長一早都話呢區band 1 今年唔夠派, band 2位唔多. 所以走得就走, 如果可以既話 (轉區).

orangebb 發表於 12-7-13 10:05
回復 johnnywalker 的帖子

真架, 時也命也!

無錯, 除左講banding, 人為因素...etc. 仲要好睇本身果區英中位有幾多, 果年有幾多小六學生....etc

引用:囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生+,+幸運地派到區

原帖由 peggy 於 12-07-15 發表
囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生 , 幸運地派到區內b1尾b2頭既心儀中學, 但囝囝有3位b1同學派了b3中學, 佢地全級名 ...
吾係下話,又係咁樣。點解今年好似有咁多錯配架,有冇叩直資呀?我個女間直資註冊時都見有荃灣區小學一同去註冊。

peggy  只知叩了很多間區外&區內既官津校, 唔知有冇去直資叩門  發表於 12-7-15 18:35

引用:回復+Kittymummy+的帖子 年年都好多錯配架

原帖由 khmama 於 12-07-15 發表
回復 Kittymummy 的帖子

年年都好多錯配架啦, o的學生完全唔知自己banding, 錯配都唔出奇.
今日去左直資中學聽orientation, 吾少黎自荃灣區,真係重災區,29志願都有!

‹ 上一主題|下一主題