用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

原帖由 AmyWonglo 於 09-7-12 01:11 發表
My experience with that photo taking company is no good, so I don't order the photo in school.  I prefer to find someone else or take the photo by myself.

Let your girl wears the blue uniform because ...

Thanks for your information.
請問d readers 使唔使考ga? 或者使唔使做book report ga?
會唔會要求d學生到library再借多d書做book report 呢? thanks!
其實點樣同小朋友讀先可以提升佢地嘅英文程度同興趣呢?
係純粹用英文講個故事比佢聽, 定係要佢讀個故事出嚟, 深字就解比佢聽, 定係有其他好嘅方法呢?

原帖由 mmak 於 09-7-13 13:55 發表
NatalieMaMa,

仲咩咁夜都唔瞓 ??

我都唔想ga...
琴晚出街食飯,唔小心飲大咗...人參烏龍茶...攪到成晚眼光光...

原帖由 mmak 於 09-7-13 13:29 發表
do-re-me,

校車公司 啱啱先 call 我 confirm 車站, 15/7 前 交錢confirm 個位, 好急....

車站 正正在我樓下, 好方便...

校車公司6月尾已經call 我, 催我交錢la, 但係又冇話車站係邊?

原帖由 AmyWonglo 於 09-7-13 23:38 發表
1。 書單上的4/5/6是Reading堂用的課本,要測驗。

2。 BOOK REPORT - 只會在長假期時才會做一至兩本BOOK REPORT。很容易,不用擔心。

3。學校有REPORT SCHEME,要求學生每個學期閱讀一定數量的中、英文圖書。

4。至於如何 ...

謝謝你的分享, 我都覺得閱讀真係提高語文能力的不二法門, 而你嘅方法好值得參考, 又可以提高閱讀興趣...thanks!

原帖由 jjbaby0307 於 09-7-15 15:53 發表
我冇收過校巴嘅電話wor....係咪是漏咗我呀??????

Nataliemama, 我同你都住同一條街, 點解你咁快就收到schoolbus 通知??

因為我未交錢, 所以佢好早就打電話嚟催...

我今日都同個女試咗校服la, 不過冬天裙同冷外套仲未有貨, 要10月先有貨, 個女著起條夏天裙好靚女呀!!條裙cutting好好, 好啱身, 我仲買咗3對白襪, 舖頭今日好少人, 得我地3個, 所以試身好舒服...講起校服, 最麻煩係件校褸, 只可以乾洗, 唔可以手洗, 都唔知好唔好放入衣櫃, 因為衣櫃入面d衫全部都係乾淨ga...
去開旺角, 順便去埋齡記, 睇吓d readers 番咗貨未, 好失望, 仲未有貨, 要兩三個星期先有, 咁點趕得切暑假同個女睇晒呀...?真係頭痕...

oic, thanks!

原帖由 mmak 於 09-7-24 14:37 發表
all,

我頭先在馬鞍山"天利行"問咗, D 書齊晒喎... 都有9折
有D無現貨, 但可以訂.

天利行有冇 Era Publication 嗰4本readers 現貨呀?

Hi all,

My girl is in P.1C

原帖由 mmak 於 09-8-3 22:41 發表
all,

今日有無去 PTA counter 大出血??
可惜個counter 今次比較小型... 但D souvenir 又靘過上次嗰D, 仲同一系列 "粉紅色花花"....
佢地好識做生意... 我本來唔想買筆袋(都幾靘架), 但我囡話要"公主款", 佢地猛講個 ...

琴日係由我mami幫我女交堂費, (我地係Noah's Ark住, 出唔到嚟), 老人家身手非常敏捷, '搶'野本色不減當年, 買咗好多野, 包括頭飾藍棕色各一對, 畫袋, files, 筆袋, 證件套, 手挽袋(放毛衣, 水壺之類), 散紙包(送嘅), 佢話除咗公仔樣樣都有買, 好在係我媽去, 如果係我去, 未必可以買到咁多野 :)

原帖由 AmyWonglo 於 09-8-5 22:04 發表
對,所有東西都要有Name, Class & no.,不然遺失了就無法認領了。需知道她們的物品差不多都一式一樣,冇名真係唔得。加上她們都是用英文名,加上有時同名同姓的也不少,所以班別及學號就一定無錯了。

你印名就唔好加class num ...

上星期去咗台灣旅行, 係九分做咗個印比兩個女, 個印除咗有名, 仲有埋個樣, 係係間舖頭影嘅數碼相, 好特別, 個女將個印印落張紙度, 然後剪落嚟, 再用膠紙貼係筆袋度, 好開心咁比我睇

去旅行時同個朋友傾開, 佢話有個同事個女係MCS讀P3, 考試平均分89分, 點知收到老師電話, 叫佢要督促個女, 因為佢個女全班考尾3, 話佢再係咁嘅成績就升唔番上中學, 攪到個媽媽好大壓力, 但我地覺得89分真係唔差bor, 睇嚟我地真係一刻都唔可以掉以輕心

原帖由 mmak 於 09-8-6 01:37 發表
all,

School calendar 2009/2010

http://www.mcsps.edu.hk/calendar.asp

Thanks!

原帖由 AmyWonglo 於 09-8-6 11:13 發表
真的嗎?我認識不少學生都未必有這個分數,我囡囡就係其中一個啦,我從未收過這類電話喎。 需知89分是很高分了,只差一分就已經是EX GRADE 了。

係我朋友話我知ga, 佢話可能嗰班d小朋友好叻, 89分已經考尾3, 我估也有可能我朋友記錯分數, 不過佢話而家佢同事好唔開心, 除咗請補習外, 仲特登請個英文好嘅賓賓專幫個女補英文...
我都覺得89分好高分, 未至於考尾3, 其實普通學生係咪考大概85-89分ga? 真係好驚個女追唔上...

原帖由 AmyWonglo 於 09-8-6 21:39 發表
The school will only ordered pencils (Staedtler Noris Club triplus #118 x 2 dozens) and plastic folders for the girls.  

I will suggest you prepare the following for your girl :

1. ruler
2. rubbers
...

好有用, Thanks!!

原帖由 AmyWonglo 於 09-8-7 13:28 發表
某些科目的確是有很高的平均分,例如:G.S., Science, Reader, dictation. 這些基本上都不多85至 100分的。但主科:中/英/數就比較難,數學其實都可以好高分,唔係小朋友唔識,係唔小心。中/英文要考的比較在應用方面,大多數考80分左 ...

明白, thanks a lot!!

今日係Jusco 見到Chiropak書包每個平$100, 又見到SPI 2009年新款好輕身,
真係唔知點選...

原帖由 MCS0910 於 09-8-8 15:12 發表
去玩具反斗城用star card買SPI的書包有八折呀,今年新款700多元的書包也一樣有八折。有興趣可以去看看。

Thanks! 等我聽日去睇吓先...

原帖由 mmak 於 09-8-9 00:07 發表
muimuiyan,

用依個表好唔好??

1A1B1C 1D1Esam_sam_ng鎧惠 (Tiffany Chan)NatalieMaMa (Easter)sky123456789 (KELLY)jjbaby0307 (Jessica)Yiu-Hang (Joslyn)Felicia726kellymami (Hilary)lola2008momochiu (Claudia ...

Thanks!!
照這樣的分班安排, 我估(純粹個人猜測, 唔知啱唔啱)
1. 必收生同1st round 憑20分或以上被取錄的76個小朋友會被編入A, B, 及C班,
2. 而2nd round被抽中的另外76個小朋友就被編入C, D及E班,
唔知我有冇估錯呢?

原帖由 lola2008 於 09-8-9 21:14 發表
I don't think so, I think the class allocation is taken by random access.  Because, my daughter got the seat by 20 marks in the 1st round and now she is in 1E.

唔好意思, 估錯咗tim =,=
‹ 上一主題|下一主題