用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回覆 Ding 的帖子

阿仔順利火車再轉Heathrow Connect去机場,今早香港6:00上左机去緊杜拜轉机返香港啦!我尋晚瞓得3個鐘,因我叫阿仔keep住whatsapp我,直至佢check in和寄左行李我先放心瞓!

回覆 梁媽媽 的帖子

阿仔上左机啦!

3b    發表於 13-12-20 12:57

回覆 梁媽媽 的帖子

接左仔啦!高左肥在!見到阿仔果刻,我眼濕濕呀!真失禮死人!

回覆 Ding 的帖子

咁遠一個人自己返,今次經驗真係好好!

我阿仔八達通無優惠啦!佢仲有張之前嘅學生證去到2016,所以佢睇戲仲有學生價!

回覆 梁媽媽 的帖子

可以試下,边有咁仔細睇呀!

阿仔今晚飛啦!

回覆 Ding 的帖子

阿仔學校唔準放电水㷛在房,我買左保温水瓶,喺有內膽個種,hand carry!

回覆 bigfoothk 的帖子

全校得5個華人真係好少喎!我當初選校都很介意Chinese有幾多人!但當阿仔入讀後,大家都覺得有香港人或Chinese都不是問題,多與少也不是問題,最重要自己的立場,就算少華人仍可以自成一班,我朋友的仔就是啦!反而有香港人可以有個照應!好似我阿仔,他表明要學好英文,佢大部份時間或活動都是本地或其他歐洲國家同學,但他仍有一班HK,Taiwan,China同學,咁會比較全面,阿仔都有講,香港人比較喜歡走埋一齊,始終都要有自己目標!

回覆 skate 的帖子

West Buckland 要所有第一語言唔係英文的學生,一定要讀ESL, 之前阿仔都有同我反映,覺得ESL好淺,以教grammar為主,但經學校解釋,若阿仔轉去讀GCSE English會很難適應,因為要讀Eng Lit,阿仔在香港未曾讀過,會比較困難,希望阿仔繼續ESL取好成績,將來再考ILETS作back up亦可!您阿仔year9應該好過我阿仔year10,有時間作準備,您到時叫阿仔settle曬所有嘢之後,同ESL老師提出,話想轉讀GCSE英文,睇下學校点講,我之前有朋友教若要轉最好第一個term之前轉!如果學校覺得您ok,米試下考,得就轉!

剛收到half term guardian 收費,11日共£550, 都幾貴,但都平過返HK.

回覆 Ding 的帖子

我都準備寄小小驚喜比阿仔,寄D新年食物比佢,寄普通空郵1kg ,兩星期到,约$120.

shmilu_kio  我老公用郵局普通空郵寄左12kgs(郵費係$926)比我...4日就到左,點解你要兩星期?  發表於 14-1-21 04:51

回覆 梁媽媽 的帖子

11日£550,包食宿,包來回學校接送,還有額外要求外出車費和一些收費活動,老公話差不多,host  family 帶佢玩越野車,都幾貴,包埋在內!英國始終係指數高!

回覆 bigfoothk 的帖子

我個host  family 駕自己車接送。另無收到學校語加學費,加埋學費就大件事,所有加埋加埋都幾多錢!

回覆 小比一隻大 的帖子

4月未有位訂?我7月來回都買左啦!要快啦!怕越來越貴!要唔要我agent幫手check?

回覆 Ding 的帖子

4/26咁遲開學,我阿仔4/21要返到學校啦!幾多号開始放呀!我3/29呀!

回覆 Ding 的帖子

即大家一樣,您遲放遲返,我早放早返!今次同聖誕唔同,好快又見到阿仔啦!

回覆 bessie88 的帖子

welcome ! 只book去程,可試book倒頭飛,其實year10選科都不太煩,因必修科都幾多,其餘科目就以興趣為先!

我都用緊Crown,佢安排嘅host family都幾好,每年都要比£900年費,都幾貴!有無人唔經agent直接同佢介紹嘅家庭聯絡呢?

回覆 3025 的帖子

如果自己私下同host family 講唔經agent 又好似好奇怪!唔經agent有問題又好煩!
‹ 上一主題|下一主題