用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

原帖由 MagnumMagnum 於 10-11-25 13:47 發表
請問係咪全部有報名o既都收到信呢?好似無人無收到信或reject信.好擔心 今年小學唔再係小班教學或者雙班主任制.點算?

點會收得哂呀??? 果日去面試都唔算少人, 我小朋友同學個媽咪申請編號都成2XX, 到DEADLINE都應該接近3百人啦. 冇理由全部收得哂, 學校都唔夠地方. 其實我都覺得奇怪, 為有諗被REJECT或WAITING LIST的家長橫惦唔諗住讀, 所以咪唔上黎講羅.

原帖由 可樂~ 於 10-11-25 17:57 發表
我諗大概有500人申請, 我係11月頭先報名, number已是47X

咪係羅, 成500人, 點收呢??? BTW, 我想問收到acceptance letter的媽咪係咪full time mummy呢? 因為我認識的都係全職而又收左.

原帖由 可樂~ 於 10-11-25 18:10 發表

我是在職的, 而且住新界

o甘我真係想唔通羅.可能真係收到取錄先上黎傾呢. 如果今年收100人, 開4班, 25人一班都可以接受. 不過舊年得19人一班加雙班主任制, 我真係好鐘意.  我睇過封取錄信都有寫"請依照下列指示帶同本函到本校辦理留位手續, 逾期將作自動放棄學位論, 改由後備生遞補."佢話有後備生架喎. 原來都成500人黎考架??? Anyway, 呢間係我私校首選, 收左對女我真係好開心架 .

原來差唔多成600人????我好早報名, 我係15x. 唔通先出哂acceptance letter??? 後備之後先出, 所以先冇waiting 或reject上黎講??斷估學校點都唔會收哂600人掛? 唔通真係博d小朋友唔黎讀, 黎齊點算呀???我諗極都唔通. 不過我都好想知明年小一開幾多班? 幾多人一班?我好驚好似另一間"德"字頭的學校收45人一班 .

原帖由 Yukyuk 於 10-11-25 23:44 發表
唔駛驚!  曾校長好錫學生同老師,話左小班就小班!

Yukyuk,

謝謝你! 你真係我o既明燈.
‹ 上一主題|下一主題