用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS 田灣campus無政府approvals要重新選址
go

NAIS 田灣campus無政府approvals要重新選址 [複製鏈接]

回覆樓主:

有冇其他家長收到email?

回覆樓主:

改辦私校毋須城規會通過 居民感無奈

不少居民對商場業主決定感到無奈,李先生說:「商場始終是私人物業,我們難以反對。」遷入海濱花園三年的李太就說:「海濱是個大型屋苑,有22座,本身有商場也非常合理,點解話冇咗就冇咗?我也不明白。雖然我們是屋苑業主,但我們對商場根本沒決定權。如果建學校,這個屋苑多少人可得益?私人學校非以服務普羅大眾為主,只是有錢人多一個選擇。」

不少人以為商場變學校要在城規會闖關,但該土地用途原已劃為「商業」,而據荃灣分區計劃大綱草圖(編號S/TW/32),「學校」亦屬「經常准許用途」,即申請人不用過城規會一關。而據教育局「新辦學校註冊指引」(校舍設於非為學校用途而設計和建造的房產)學校須符合規劃署、地政總署、消防處、屋宇署、教育局等部門所設的規定及建議,便可獲發註冊證明書。換言之,商場改作學校,當區居民及公眾連在城規會發表意見這渠道也沒有。

回覆樓主:

https://www.hk01.com/sns/articles/79928?utm_content=buffer01d41&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer

回覆樓主:

現在轉番藍田校舍係方便左住在九龍區的家長,反而住在香港區的家長就係遠左啲,我哋就方便左返藍田校舍,我問過學校會否每班學生多咗,佢回覆就保持24人左右。因為我哋報名時係報藍田校舍,唔報田灣,最後比offer在田灣,我哋諗住只好辛苦3年,到year4才轉到藍田。突然話唔準時開到,比左藍田位我哋,我哋都安心。

貝珠 發表於 17-5-18 11:05
我報名的時候,只知有藍田campus , 如果reception 逼住入田灣,我好想要求退返報名費
...

你現在讀唔讀在藍田?

貝珠 發表於 17-5-18 11:36
其實我女只是k1, 未考nais , 只係一早報定名

你個女現在讀哪間學校?

貝珠 發表於 17-5-18 12:08
Esf

点解轉其他學校,esf 都有小學!

回覆樓主:

剛剛收到 NAIS email,西貢同大潭都有新校舍,仲好似免費校車作補償!你哋會点選?

Babybaby2011 發表於 17-5-21 14:01
大潭是否Tutor Time 舊campus?  聽說TT做到下個月就唔再繼續做。

信中只講西貢的校舍新同永久,大潭的校舍目前係幼稚園!無講詳細地址,6月30號前要回覆選那方案(因為有4樣比家生選擇)。
‹ 上一主題|下一主題