用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KGV英婦教中文
樓主: mrshoho
go

KGV英婦教中文   [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120503&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=16303197

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120503&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=16303196

因為 英基  ESF 每年都有接受幾億幾億 政府既資助,所以佢係有責任 一定要開 中文科黎符合係香港社會生活,社交以及工作所需
由於係我地納稅人既金錢,佢浪費咁多金錢教埋曬 d咁差,唔合水準既中文老師我地係有權批評 ,佢請唔合格既西人教中文對合水準既本地母語中文老師好唔公平,咁俾人搶飯碗好唔抵,亦好難向納稅人交待

Bow 發表於 12-5-4 01:09
個老師系教Foreign Language pathway, 以過來人的身份教, 應該好D掛.
蘋果斷章取意, 嘩眾取寵... 講到中文,, 就算系大陸, 香港, 台灣, 星加波都有吾同啦...
個老師吾系中國人, 又太後生做亞head, 有人吾抵得, 益哂蘋果有新聞造. ...

唔關中文唔同事, 係有家長向蘋果舉報個 英婦所製作既教材所用語法語句好有問題,係用Google翻譯 出黎,連 港大中文系教授都指出 份教材好有問題 , 再加上佢教錯中文,竟然將 battery 解作電視,所以家長擔心絕對有道理
何況英國大學所謂既東方研究或中文相關學科 所學既中文都只係屬於基礎程度,而且佢去北京留學只係短短一年,中文水平仲未足夠, 佢之前係英國教中文就話可以暪天過海,  係香港.....稍為有中文基礎既學生/父母都可以捉到佢中文錯處,莫講話做中文科主任

HKTHK 發表於 12-5-4 01:11
Agree that we should put a stop to this.  Pointless to keep going on and on.  Let's switch gear a bit.  Do you think it is beneficial or essential for kids in HK to learn Chinese?

依加全球愈來愈重視亞洲/中國市場,留學生/移民左去西方國家既人好多都回流,係香港,中國,台灣發展,再聯絡歐美,做中間人,咁你覺得唔重要嗎???

講真,如果老師教錯法文,意大利文,日文 或者仲有得賴 招聘人才問題 , 但教錯中文就無得抵賴

KGV 俾個英婦做 中文科主任 呢個係極大極之大爭議 , 全香港,全中國大陸咁多人以中文為母語 唔通個個都可以做中文老師咩???? 係華人社會做中文老師係要有極高要求 .係香港  做中文老師除左要大學 中文系 畢業外, 仲會要求佢係 會考,A-level 時有  修讀中國文學 ,中國歷史 ,再加上依加 中文老師要考埋國家級及香港既普通話基準試 ,教 IS 亦要讀埋以中文為第二語言 教法課程,所以中文老師真係唔易做 ,更何況做中文科主任.
‹ 上一主題|下一主題