用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母背景、地址、職業?應該無關係。
go

父母背景、地址、職業?應該無關係。   [複製鏈接]

父母背景、地址、職業?應該無關係。

係EK見到好多爸媽因為報Kindergarten,就覺得會唔會係自己既background唔好,而影響小朋友入讀機會。我唸我既經驗可以話俾大家聽「應該無咩關係」,入讀到相信都係小朋友自己表演好先有offer。

如果學校係睇父母background,我相信我的小朋友點都有一個offer,暫時我b係無offer。

我地父母兩位都係band 1A小學畢業(一位係九龍應該最多人報名既男女龍校畢業,另一位亦係一間非常出名的區內小學畢業),兩位都係出名大學畢業生(有碩士),大公司高職位,住址應該都不錯 (可以叫豪宅區)。不過,我既小朋友都係暫時未有offer。

打呢段野唔係想show off,只係想講我相信好多學校都係睇小朋友表演,我個b係比較慢熱、同講野比較慢(暫時都係好多單字,亦可能係同時學英普粵)。我自己一路收reject letter一路都好灰,成日唸係米自己教得佢唔夠好。好多朋友apply international school,但我想俾佢讀local school,所以要繼續參與呢個interview process。而家自己平常心,相信總有學校收佢讀書,上天自有安排。

恭喜已有理想offer的家長,希望未有offer的家長不要灰心,繼續努力。

小小山  No offer, same to me. Add oil !  發表於 12-12-7 00:42
   3    0    1    0

其實我純綷都係分享一下,因為見好多EK mom都覺得同地址/background有關,我自己就覺得應該首先睇小朋友既performance,如果真係幾個差不多既情況,可能先睇一下父母background~  

可能我既情況都係因為自己報既都係熱門學校,不過我會繼續去in餘下既幾間,希望最後都有好offer。

另外,我出呢個post都係想講,有名幼offer既家長,相信都係放好多心機係教小朋友/train佢地去interview。我自己其實就無做過,比較後知後覺,到去完咁多interview先發現原來好多小朋友咁叻叻,識講咁野多野,又識做d task。自己小朋友表演比較之下非常一般。所以純綷想分享一下。

‹ 上一主題|下一主題