用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試
發新帖回覆
樓主: minnieevergreen
go

跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試   [複製鏈接]

loklokhui 發表於 24-3-16 16:16
回覆 minnieevergreen 的帖子

唔係,本身唔近,加上都是想比小朋友有些面試的經驗,本身都唔會讀,就唔好H ...

我哋都係,報之前已經講好咗就算收都唔會讀,純粹自行前攞個經驗。但我同你不同之處係我哋住得近

minnieevergreen 發表於 24-3-16 17:14
其實我地都唔係遠﹐只係290A兜得耐
放學有時佢返佢女麻女麻屋企食飯﹐仲可以行新天梯返到去﹐或者小巴到都 ...

我哋搭一程小巴就可以。
唔關事,我哋由始至終都冇打算讀直資,如果唔係我都考埋附近果幾間啦。福中唔知撞邊間簡介會,羅氏又要親自交表,我懶得搵路所以又冇申請,我係懶媽媽

我哋都預咗要大抽獎的

minnieevergreen 發表於 24-3-17 12:10
岩岩見完,比我同小朋友想像中好好多,唔覺好壓迫好嚴,相反活動上好適合女孩子 ...

而家有冇好感度大增?

minnieevergreen 發表於 24-3-17 16:59
的確有。
可能我印象中既SPSS就係嚴肅同讀書。
但聽完校長分享﹐感覺校長都係講得下笑﹐個人都幾UPDATE下  ...

句歌詞上次簡介會都有講過。
我都係11點場,撞到到好多同學仔!你哋A定B group?
你哋可能要諗定NPL vs SPSS / UCCKE vs SPSS

minnieevergreen 發表於 24-3-17 19:03
咁睇黎校長係刻意為學校經營新形象。
校長都唔似係好識做騷果種人﹐見佢都少少緊張。

我哋學校起碼8個,仲未計其他時段,真係估唔到!
阿囡果組中文討論,4個小朋友狙擊佢一個,佢逐一反駁,好搞笑(emoji)
我哋有對資料表同面試信個名,冇問身份證

minnieevergreen 發表於 24-3-17 19:53
通常同校好似會GROUP埋同一時段睇? 8 個內女女成績如果是較前﹐機會好大嫁!

阿囡果組﹐有一個普通話人﹐ ...

雖然同時段,但不同組。她應該係最前果個。
講普通話… 其他人有冇轉channel就佢?

HK-MAN 發表於 24-3-17 20:12
上年我差唔多咁嘅情況,收硬你啦,不過你唔會讀啦。又小咗個高質學生。

自1唔收都會讀自2(如果收), 唔想抽獎變藍祿

HK-MAN 發表於 24-3-17 20:21
藍祿都唔差啦,你好唔鍾意咩?但要抽都唔易。

唔係差,仲好近添,行路返學都得。只不過自1、2冇借位,想抽都冇(乙部)
前輩你講到收硬阿囡,等我信心大增,好驚3.27會嚇死

HK-MAN 發表於 24-3-17 20:36
唔會呀,信我。呢類學生好搶手。加埋我女亦有兩兆同學仔呢,小學唔係級頭幾個既成績都跟係上遊位置。學校教 ...

聽你咁講就放心啲,始終係村校,能夠跟得上而成績又唔差。簡介會訪問幾個S1妹妹,佢哋英文都講得好好,所以有擔心阿囡同佢哋有距離

HK-MAN 發表於 24-3-17 20:56
下年度上台講果個可能係你個女添。又係果句堅1A既學生好多選擇,SPSS留唔到佢地。你女屬於珍品。 ...

你太誇獎了!阿囡由細到大都係一個鵪鶉妹,冇諗過佢P5/6有禁大轉變。
另外,我唔覺得佢係堅1A,只係好彩,考得理想導致呈分高排名。成日都hea溫,已經嘔左好多血

HK-MAN 發表於 24-3-17 21:24
Hea溫有咁既成績,仲有大把進步空間啦。

我哋都冇補習,所以我都認為佢仲有空間可以上,但中學真係要靠佢自己…

HK-MAN 發表於 24-3-17 21:35
叻女去邊都叻,加埋睇得出你好簡單直接去處理佢升中既事,做足準備,不慌不忙,好野 ...

多謝前輩嘅稱讚。
其實從入幼稚園開始都冇刻意培訓佢,讀K有學過畫畫/跳舞/彈琴,但升小一已經cut晒。揀小學佢簡單一句話想入而家呢間(因幼稚園時期去過活動)我地就報,15分陪跑,大抽獎中第一志願。
對升中我一直都一頭霧水,到P4就的起心肝去聽本區B1學校的talk, P5又聽下B2學校,始終未呈分唔知佢乜料(一直考級20內),到左有呈一成績,問負責升中老師,佢第一話唔好留在本區,可以考GH/HY呢啲,我先意識到佢可以衝出本區。所以今年先臨急抱佛腳。去幾間跨區學校了解,我只係做我能夠幫到佢嘅嘢,以後就佢自己努力啦!
好在我地一家一早已經有共識,考直資只係拿面試經驗,講明收都唔會讀(唔係寸,每人需要不同), 所以我連UCCKE張email內容都冇睇

HK-MAN 發表於 24-3-17 22:45
難得學業成績優秀,又懂順其自然去處理,煩惱都小啲。上年我都冇報直資,因為自己區最差的B1中學我係接受到 ...

原來要等到下午先call人!我怕miss call, 特意登記智方便+,諗住早少少可以睇到結果

HK-MAN 發表於 24-3-17 22:51
間間唔同,BPS可能早啲掛。

我都唔知,呢間都唔多人講。
今日見完,覺得有d機,好緊張…

UTB 發表於 24-3-17 23:23
想問申請咗SPSS嘅家長,有冇申請埋SPCS?如果唔申請原因是甚麼?

冇申請,冇打算讀直資

PTL_L 發表於 24-3-17 23:37
請問因咩原因會咁決定?

冇錢

PTL_L 發表於 24-3-18 00:14
明白,冇問題既,終點係一樣,加油

有能力讀得到,邊種學校都可以,入直私唔代表佢會成為狀元 (阿Q mode)

PTL_L 發表於 24-3-18 00:40
呢個我一直都咁認為既,但好多人會想多一個學制嚟補底,亦無可厚非,但只要了解學位數量及可修讀科目就無 ...

因為我哋亦都冇打算出國讀書,所以我哋範圍細好多,亦比其他家長少vs的煩惱,而家我要開始認識高中選科同本地升學的資料了
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊