用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 昇小後如何增加閱讀時間
樓主: retriever
go

昇小後如何增加閱讀時間   [複製鏈接]

全日制小學,校車,做功課,温習,早睡。

感覺每天閱讀時驟減,甚至沒有。

大家有同感不? 如何見縫插針增加閱讀時間?
   14    0    0    0

tutik 發表於 16-10-25 09:47
只要佢喜愛書,自然搵到啲窿窿罅罅嘅時間黎睇,家長投其所好負責提供,確保附近除手已可拿到。
...

佢想睇,但時間上唔容許。可能在學校佢自己有抽時間睇,但唔多。

kerkermui 發表於 16-10-25 09:48
校車回學校之後,上課前
小息時間、午飯時間
臨睡前

一般小學幾點訓?當九點。。。 所以時間係少。

相信佢學校有自己抽時間睇,但係時間唔多。校車睇又怕壞眼。

周未都有去圖書館書店,但跟幼稚園期間天天去書店打書釘不可比。

你地一般點安排?

little_yolky 發表於 16-10-25 10:22
咁小學生睇書速度又唔可以用幼稚園生比。

我阿女既情況係:佢响學校小息/導修盡做功課, 慳時間返屋企睇。 ...

GOOD INSIGHT...

"大大"時睇點解無諗過?!

BTW, 你女導修盡做功課, 返屋企仲要做幾耐?

MrBeast 發表於 16-10-25 10:43
小一時我一般都只能在weekends 和長假,e加大d食飯all c 會自己攞泥睇 (雖然唔係咁好不過冇阻止) ...

"小一時... e加大d..."

是否小一時做野慢無時間, 還是食飯習慣問題?

Rachelmummy2008 發表於 16-10-25 10:55
初上小一,我都覺得少左好多時間。不論自理,功課,親子及閱讀時間,慢慢適應後,其實都抽到時間嘅,仲要平 ...
"小一我主要伴中文,英文她自己會追故事。
小二中英都可以自己看,不過我仍然伴讀(她比較少看)某些類別的書和歷史性書籍。"

可否分享下每天咩時間, 仲有安排?

judy 發表於 16-10-25 10:48
盡量減少温習,自然有時間睇書。
本來準備每星期一溫...

但學校好心, 係寫手冊每天溫少少...

所以每天溫書係任務...

Rachelmummy2008 發表於 16-10-25 11:19
每天早上吃早餐前10-15分鐘。
每天晚上必然伴讀15-30分鐘。
"做功課期間,會拖拖拉拉,見佢既然無心機,不如睇個精彩的短篇故事。然後佢見時間有限,反而快手快腳做埋佢。"

呢部份想請教下, 可否ELABORATE 下點樣自己見時間有限, 又會快手做埋佢?

一般細路分心做佢想做既野, 用左時間番轉頭做功課, 佢只會打呵欠喎...

唔係架咩?

IloveJJ 發表於 16-10-25 11:22
我唔理的,照樣星期六/日抽一晝來溫。
至於閱讀,要視乎小朋友有幾鐘意睇,如果好鐘意,佢玩玩下都會去睇 ...

"我唔理的,照樣星期六/日抽一晝來溫。"

寫手冊提, 只怕有UNSCHEDULED 既QUIZ 姐..

細路係好鍾意睇書, 佢做做下功課, 跌斷支鉛筆, 出廳搵筆刨, 好耐唔番...

原來就係路過見到書櫃會係度打書釘...

或者早上食緊早餐準備出門, 又打書釘...

以上都會俾我訓示的...

對... 7:30 返到, 應有半小時看書時間....

但ALL IN ALL 真係少幼稚園期間好多多閱讀時間...

IloveJJ 發表於 16-10-25 11:48
咁小學睇書既速度,又唔同幼稚園啫!小一睇一本小乒要兩日,而家一本《老鼠記者》都係半個鐘,咁一日最少都 ...

睇書能力提高左, 快左呢個POINT 無諗過, 謝提醒!

但能力高左又會想睇程度高D 既書?!

BTW, 你點樣安排每日有出去放電? 因為上上落花唔少時間...

tsangnamnam 發表於 16-10-25 10:34
食早餐時,放學後做功課前後,臨睡前都會看書。
但她不帶圖書回校看(Reading class 除外), 在學校裏,小息 ...
對, 兩難既時候.
小息最好用來跑, 放電..

但唔用來抄手冊, 做功課, 番屋企又會用多左時間, 結果又係少時間睇書.

meowloo 發表於 16-10-26 09:42
我小朋友只是小一,尚在適應小學學習階段,我暫時仍重視閱讀和親子交流多於功課和溫習,所以小朋友每天仍有 ...

是否做功課快手,時間有剩? btw,  你小朋友男仔定女仔?

mypineapple 發表於 16-10-26 10:42
孩子好鍾意睇書, 會自己攞黎睇。
我都有伴讀, 仲好享受呢段親子時間

...

佢會自己攞來睇,但無物時間。

即係無合適時間,譬如: 吃飯,做功課,睡覺,坐校車,似乎唔係好合適。而家主要係周未去書店或圖書館。

judy 發表於 16-11-1 09:28
只要不是太特别(我在中央圖館見一男孩寫一版字足足磨了两小時),只要不(少)看電視、不玩游戲機、不過份温習. ...

其實細路上課前有半小時睇書,亦有reading課,不過老板覺得比幼稚園時期少得多。
上左小學早起早睡,放學後做完功課食埋飯沖埋涼,閒時間唔多,如果做野拖拉下,手多多八卦下就無時間剩。

學校幾乎每天都寫手冊温書,量唔多,可能希望養成習慣,諗著學校任務要做足。

點知呢度家長,原來唔少陽奉陰違。

palmchristy 發表於 16-11-1 10:28
最重要是培養興趣和能力, 即是提供或建議優良有趣合程度讀物, 循序漸進地由簡單的書過渡向內容較豐富的書.
...

正傷腦筋。

可否介紹d有趣既?

特別係中文書,男仔, 太過言情既無興趣,偏偏中文初級這方面較多。

TwinWong 發表於 16-11-1 12:29
男仔會唔會鐘意睇sherlock holmes 有中英对照版

小一,中文好多字唔識。不少台版(翻日本)  都係言情多,男仔無興趣。

想揾d簡單既,佢可以自己睇。

英文老鼠記者佢好鍾意,成日去書店打書釘。

palmchristy 發表於 16-11-1 12:55
孩子多大?

如果是初小, 反正是重點建立其閱讀興趣, 可多看繪本, 也可以看些中國歷史漫畫, 例如黑貓白貓系 ...

細路小一。 謝謝你的建議。

英文方面較易處理,細路正係百厭型, magic tree house,  nimpy kids,  captain under pant,  老鼠記者都係佢書店打書釘必選。

中文台日版繪本太温情,百厭仔唔識欣賞。
‹ 上一主題|下一主題