用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

請問崇真中學考試形式是怎樣的?

原帖由 Hippomother 於 11-8-5 10:06 發表
Hi Hoiling,
你仔仔入左邊班? 我個女係1C班, 唔知係咪普通話班? 因為1E同1C都係40人一班, 都唔知邊班打邊班, 有無高人指點?

YAHOO
中1-3級,

E班係最勁,英文最勁頭42名先可以入,

其次係C班,中文勁,

再其次係D班,數學勁,

冇咁好就係B班,再落去A班。
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007071101403

原帖由 eieio 於 11-8-5 11:01 發表
Hi,
你地係邊到睇到分班呀?我上網睇唔到喎??
Thanks.

http://admin.sttss.edu.hk/itD/php/Streaming/get_S1_Post_Name_list.asp

原帖由 Hippomother 於 11-8-5 10:32 發表
Hi Chaselam,
多謝你的回覆, 學校在家長日通知入普通話班要先考普通話,而且英文及數學要達要求才可入, 而小女的普通話及英文也不差, 所以叫佢去試考普通話班, 如果入唔到普通話班, 都會入到英文班, 因為小學都學左6 ...

中一新生家長小聚時副校長提及到英文班是英文程度比較好的學生,普通話班是有報考才被考慮,成績最好的學生不一定在英文班,而英文班與其他班的分別是老師在教授英文科時會教一些比較深入的知識,然而,那些知識在考試中是不會出現的。

另外,之前的回覆是在YAHOO知識中找到的。

原帖由 Hippomother 於 11-8-28 15:22 發表
昨天參加左小囡的中一迎新日, 校長透露PS1的成績 (英文及數學最好的有90多分, 但最差的有60以下, 不合格), 但大家都是Band 1生, 那真的有點距離!!!  

聽小囡講她們那班是雙班主任, 其他班好似唔係 (當時也見兩位男 ...

另一位可能是實習老師,值得一提校長表現令人對他的管理能力感到很有信心.
原帖由 Hoining 於 11-8-6 23:06 發表
我都無諗過佢入到數學班ga, 其實我地諗住佢會入A/B班多lor, 因為叻嘅同學仔實左太多la, 希望佢繼續努力

A班是英文最低分數的28人.特別輔導英文
B班是數學最低分數的28人.特別輔導數學
C班是有報考普通話而成績沒有問題的42人.
E班是英文最好及成績最前的42人,不包括普通話班因為C班是優先分班的.
其餘的就納入D班.

其實這132級樓梯不是中一學生的最大考驗
行完132級後有兩種情況
1.如果早了回校,先上六樓放好書包再下操場早會(大約15分鐘)再上六樓上課.
2.行完132級立即上早會

我女見到同一日有三個女同學暈倒

原帖由 Hoining 於 11-9-12 20:12 發表

亞仔話星期一/三上左課室吾洗落番去, 只係星期二/四/五先要喎
其實暈倒嘅女生係咪無食早餐又或者身體不適呢? 女仔有幾日係好容易暈ga, 所以真係要特別提醒女同學喺嗰d日子一定要食早餐同多飲水, 減低暈倒嘅機會 ...

我女亦有點暈
但她是有吃早餐的
運動的確不夠
不過平均每星期有兩次行三十層樓梯(大約二十分鐘)

原帖由 Hoining 於 11-9-21 19:12 發表
亞仔都有quiz同test, 不過佢無話我聽佢自己攪掂
我只係驚佢太大意成日吾記得帶漏野, 比人記缺點

我女話quiz同test都很簡單
不過IS上學時完全跟不上
現在必須預習
你嘅小朋友上課如何?

原帖由 Hippomother 於 11-9-28 12:42 發表
昨天阿囡要回校晨操 (5:00am就起身), 送左佢去火車站我就反屋企再訓. 下午佢又要留校排戲, 放學時已經5:30pm, 好在我事前已通知不用上英文堂, 否則佢8:00pm先返到屋企, 肯定累死!!  所以昨晚佢9:00pm自動自覺上床訓, ...

叻人特別辛苦

GE TEST我女話好多人不合格

原帖由 Hoining 於 11-11-11 20:46 發表

你地咁快派左la, 我仔未派喎

D理聽講派左
E班10個人合格 聽講比MISS PAU 鬧都九彩

原帖由 Hoining 於 11-11-14 10:54 發表
我仔都派左la...佢都吾合格呀! 真係吾知佢想點只係顧住玩, 考試la都吾想去執好d notes, 更加hea住無諗過溫書, 我就泥比佢激c la

吾合格係正常 D班都係得5個合格
不過吾習慣溫書,長遠係有D問題.

原帖由 Hippomother 於 11-11-14 11:39 發表
阿囡話老師未派卷, 阿Sir只講分數俾佢地知, 不過英文有分Comprehension & Grammer 卷, 佢班只有兩個Comprehension剛剛合格(25/50), 我囡都差幾分才合格, 而Grammer就有4-5個不合格. ...

妳個女果班好強BOR GE只得4-5個不合格

原帖由 Hippomother 於 11-11-15 21:35 發表
唔知佢有無聽錯, 都係要派卷先知.

你囡囡係1E班嗎?

當然不是E班(邊有咁叻)資訊係同學收風
阿囡派卷,  英文有分三份卷Comprehension 23 Grammer 卷全班十個合格, 佢班只有一個Comprehension剛剛合格(25.5/50).

原帖由 Hoining 於 11-11-17 19:01 發表

你女女讀邊班ga? 我地真係多d交流吓, 吾洗我成日乜都吾知比亞仔坤

B班
原帖由 Hippomother 於 11-11-17 13:42 發表
Hi chaselam,

你可以多D上嚟大家交流一下意見, 我都想知其他班教書情況, 可以對此校了解多D.

交流吓資源其實幾好,
有時小朋友講得吾清吾楚
真喺令大人一頭霧水 !

原帖由 pineapple0983 於 11-11-17 14:55 發表
我覺得升上中一後,有d科真係超難;例如d"之乎這也",Eng Lit,history;特別 ed band1 英中,好多時上堂教高一級不特止,考試仲出到無有咁深;唔好話答題,連條題目問乜都唔知.....

如果真係唔惦,都係要考慮補習架啦~

仲有,聽講校網上 ...

出得深都幾好,可以知道邊方面有缺失

回復 2# Hippomother 的帖子

其實妳地有無目標或者最底要求--今次考試
我要求亞女考 100名以內,再慢慢檢討有那裡可以做好些.

原帖由 Hippomother 於 11-12-5 17:37 發表
我只要求阿囡科科合格,等派卷返黎睇佢錯咩野,先再訂下一次目標。真係驚佢睇錯問題,答錯哂!阿囡話佢班有好多同學做唔哂英文comprehension。佢話剛做哂,但唔知老師睇唔睇得明d字喎! ...

我女果班都喺!
英文comprehension卷派沒有收,如果記得自己答案可以知道分啦!

原帖由 Hoining 於 11-12-5 18:43 發表

我要求低d...120名內我都ok la, 至驚佢係尾20以內我就c la

尾20果批應該是完全跟不上的
不必擔心

Hippomother 發表於 12-1-13 23:19
阿囡除左英文的GE卷唔合格(佢話大把人陪佢唔合格,而且時間唔多夠用,根本無時間重睇),其他科都合格,不 ...

果然好強!!!十個叻!!

‹ 上一主題|下一主題