用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

原帖由 nelsonthio 於 10-8-27 16:25 發表

其實中一活動多並不用擔心
因為功課量和讀書量並不太多
但升得越高form便要慢慢減少

田徑隊是一個很花時間的項目
而且郭sir要求很嚴格
如經常缺席訓練郭sir是會罵的
既然參加了就要多花點時間練習

另外在音樂方 ...

Nelsonthio,

郭老.....今年還沒榮休啊?

原帖由 nelsonthio 於 10-8-27 23:13 發表

你都識叫"郭老"
通常家長都會好禮貌o甘叫郭sir XDD
未呀,未退休
佢自己話休休休, 都聽左兩三年
上年又出山,, 教番HISTORY
不過今年又好像話唔教書WO...
但繼續田徑
上年都宣佈左, 不過唔知會唔會又反口
退休都 ...

哈哈.....其實我知道相熟啲同學都叫他做"郭佬" :D

你講得沒錯,我聽阿仔講郭Sir退休都聽了幾年,可能他老人家覺得自己還年青力壯,不願退啦.XD

我相信郭Sir在家長圈也很出名,因為他跟家長溝通也不賣帳的,很威風!(actually....本人也領教過他的氣燄... )

郭Sir專心搞田徑就真不知是好是壞啦,好處是今年的成績可能可以再突破,不好是田徑精英又要迎接郭Sir的魔鬼訓練了.....

原帖由 一家的太陽 於 10-9-1 23:12 發表
有事想請教呀!!

阿仔今日開學第一天,抄返來既課程表有一項係GAP,唔知係邊一科既缩寫?
定係抄錯?

GAP = Guide Activity Period
由班主任負責,每個cycle特定一天上堂,聽阿仔講是關於成長課的

回覆 818# 一家的太陽 的文章

尋日問阿仔, 阿仔話老師同佢哋講學校已決定減班.

大攪珠嘅學額不減, 只減自行分配學額, 所以學校的自選收生權會進一步減低.

阿仔話, 學校是無奈就範, 因為若拒絕, 不知教育局將來會如何對付他們...:(

回覆 822# ksw 的文章

明天家長日, 真要找班主任了解一下.

原帖由 PPFAMILY 於 11-2-25 21:07 發表
明天家長日, 真要找班主任了解一下.

今天問了校長了,校長說學校決定不減班,學校有足夠配套(課室、老師等)開足五班,教育局亦未能提供減班對學校的好處,反而減班會有機會削弱各種課外活動的資源,老師晉升機會可能也受影響...平衡各種利害因素,所以學校董會決定不減班,自行收生比率亦維持不變。

不好意思,之前報錯料,請多多包涵~~

回覆 833# dolala 的文章

英文教通識可能是一個問題,但令我也頗擔心的是他們的思維模式;若未能多角度觀察及思考,那意見就流於片面。

通識是核心課程,莫說要好成績,僅僅合格也休想拿到大學入場券。

原帖由 jemm 於 11-3-6 01:01 發表

旅港是英中, 用英文答通識, 就如其他學科一樣, 我不反對。衹要小朋友英語水平達標, 從小習慣月旦時事, 閱讀一些淺易思考方法的書籍, 從多角度去解構問題, 培養獨立的思考能力, 相信不論中文或英文作答, 小朋友是可 ...

謝謝網站分享~~!! : )
‹ 上一主題|下一主題