用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 簡介會
樓主: MWFCHAN1
go

DBS 簡介會   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 12-9-10 09:41
回復 evasoeeyy 的帖子

妳估家長們是否相信呢? 我指放榜後。

yes!  agreed! application form 要填家長職業!  60秒 家長presentation, 校長話想家長入嚟support小朋友!

你覺得 dbs interview有無 dgjs interview 咁深呢?

你小朋友daddy係old boy 定 小朋友 係 christian ?

fion_yinyin 發表於 12-9-10 10:18
回復 evasoeeyy 的帖子

你9:30am至去到,我sat聽到有家長5:45am已經係學校門口等......

我10:30去到, 無人排隊, 門口攞飛, 行入去, 招呼去冷氣課室坐半個鐘, 去到hall 坐第4行, 好舒服, 安排好好!  

ANChan59 發表於 12-9-10 10:27
回復 melonfans 的帖子

首先澄清,小兒是中一入讀DBS,而非小一入學。我在日誌提供多些預備功夫,可能作用 ...

ic...thks!  我覺得中學仲難過小學!

yes!  要填家長職業!  有d  is 要填埋家長學歷!  我今年第1次去, 吾知 present 係咪新呢? 依家先開始study 小學入學資料, 依家仲係一舊飯!  

不過我諗間間學校都會同家長傾下!  當然個個家長都會好認真處理同預計佢問咩!

wingsze23 發表於 12-9-10 11:09
請問60秒 家長presentation有冇話特定題目?定係真係只需GENERAL地由家長講下點樣栽培小朋友??

...

校長無話要講咩內容, 家長自由發揮!  都無話要講點栽培小朋友, 呢句係我自己諗, 千祈吾好誤會!

wingsze23  THX!!  發表於 12-9-10 13:06

evasoeeyy 發表於 12-9-10 11:21
簡介會上, 開頭是開場白, 之後講下學校所學的subject, 要必修french, 一條龍校, 直上dbs 書院, 有scholarsh ...

最緊要知幾時交表同親身交表!

其實有無人知, 要吾要考數學題呢?

佢1st interview係3個group interview?   我啱啱電話響, 聽吾到!  
‹ 上一主題|下一主題