用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

大家好, 星期六去左聖瑪加利大interview, 之前睇個你地寫嘅嘢,知道問乜,但我太緊張,答得不太好. :cry: .
我有d想知.請幫下我啦
1. 每班有幾多人, miss 話上午3班, 下午3班, 但係網站見到上年畢業升小一約90人.
2. 有無外籍老師,注重eng 嗎?
3. 学費係咪$17xx, 共10期, 有無雜費?
     Tks in advance.

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

JoJo,

tks very much !     

上午2班, 下午4班, interview個日miss問我如果下午班讀唔讀, 如果真係收,咪好大機会下午班?

我係網站見到好似好多活动, 係咪呢?

JoJo,

Tks very much !

如果真係收左,我都会參加做義工家長,因會可以瞭解学校多D,又知多D囡囡係学校嘅情況.     

Anyway, 多謝你.

SaunderHung,

我都係經朋友介紹而認識這間學校, 聽你咁講,真係更加希望囡囡可以入讀     

多謝     
SaunderHung 寫道:
fannyau,

GOOD LUCK :  :

各位你地好, 我想問下聖瑪加利大嘅課程是怎樣 :
1 會不會好深,很快要背生字
2 是否很多抄寫功課
3 是否K1就開始學普通話
4 有無默書
Tks.

JOJO,

Tks very much !
咁會不會覺得課程太淺?讀小一會有d困難?不過講真,我希望囡囡係輕鬆愉快環境下学習,開開心心上学,不想佢覺得吃力.

Fanny
JoJo 寫道:
fannyau,
我又試下答你問題:

1. 課程我覺得不是太深, 以我所知K1不用背生字喎
2. K1並沒有抄寫功課, 開學後個半月到開始有連線及填color功課,
3. K1是有普通話堂
4. K1冇默書.. 我所知K2都好似冇家..

JOJO,

真係好好好多謝你, 聽你咁講,我而家更加放心.希望囡囡會鐘意間學校,開開心心上学去     

Hello, 各位媽咪你地好,我想問下係聖瑪加利大讀嘅小朋友是否家境比較富裕  :

我老公個朋友recommend我地讀SMM,但佢好有錢,這間學校又係跑馬地,我想知道係咪屬於有錢人学校,我自己就不是有錢人,同埋我想知d miss是否有愛心?如果我選擇讀這間學校,我要搬到香港島住,所以要考慮清楚     
我想知除左学費,還有幾多雜費? Tks in advance.

我報左SMM,一間西貢(現址),一間德福(近我返工,不過應該唔会選擇),我奶奶住炮台山,如果係就搬近佢,這間學校值得我搬嗎?

JoJo,
好多謝你,其实我都係因為小朋友先考慮搬,其实我都諗住讀市區嘅小学,我老公就覺得讀書係边都無所為.問題係我自己唔係有錢家庭,唔想擠身係有錢人嘅学校.你係咪覺得這間學校好好,值得讓小朋友讀?

ckckTina and JoJo,

: 好多謝你地,我個係囡囡,我真係好想幫佢找到一間令佢開心嘅幼稚園.

JoJo,

thanks a lot a lot a lot .........我會考慮下
Fanny

各位媽媽你地好, 我想問下係咪幼班未可參加小蜜蜂,因唔見有通告講, 同埋之前聽校長講話會有一個高班學生照顧一個幼班(一人一友),係咪未開始,因唔聽我囡囡講.

真係不好意思咁多問題,我耍返工唔可以帶佢返學,有時問佢佢有不太清楚     

JoJo,

Tks. 咁點解你仔仔咁快會拖住位幼班妹妹去4/f 活動室集合?

哦,原來係咁, tks.

Jo Jo,

哦,原來係咁, tks.

Fanny
JoJo 寫道:
fannyau,
因係放學時間... 老師叫佢地拖幼班又要搭校車個d 去活動室集隊搭校車呢 (我個仔係4/F, 佢係拖返4/F個班幼班既[quote]
fannyau 寫道:
JoJo,

Tks. 咁點解你仔仔咁快會拖住位幼班妹妹去4/f 活動室集合?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題