用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 07-08 劍鳴k3仔集合處
樓主: ianmami
go

07-08 劍鳴k3仔集合處 [複製鏈接]

BK, 攪成o甘ka??? 成日唔見晒d message....

原文章由 xxl 於 07-8-28 17:29 硐表
wow, 幾經辛苦至可以搵番呢頁:tongue:

原文章由 EvaFong88 於 07-8-31 09:59 硐表
All mami,

想問你地9月3日係咪自己同小朋友返? 返完去邊?

Eva

你地知唔知9月3 日 同4日返幾點

原文章由 HuiTung 於 07-9-4 11:33 硐表
Hi All,

Do you when are we going to have the school bus service?  I heard that it will not have until Friday???? :cry:

Huitung, I think the school bus services will be started on 5 Sep.

原文章由 OnHo 於 07-9-4 17:44 硐表
各位媽咪:

去年(2006-2007)K3既學生升派小學好似唔係咁理想?!大家點睇?

寄望今年會好d!

OnHo

OnHo, 去年好多人一早選擇直資或私校. 我仲未有時間返km 睇下.

原文章由 OnHo 於 07-9-5 10:33 硐表
No DBSPD ?  No DGS?  No MCS?

有d擔心添!: : :

dbspd 係無人入到.

dgs 一向km 都無人入到ka

mcs 我唔太清楚...

原文章由 HuiTung 於 07-9-5 14:03 硐表

No DBSPD?????  I've seen the result once and found 3-4% of DBSPD woh ..... I even know one got a seat in SPCC.

SPCC 有人入左呀.... 都鄧個個daddy mami 開心.... 你地去唔去考下...

LIKLIK, SPCC = ST. PAUL CO-ED. MCS = MARYKNOLL

Huitung, am I right?

原文章由 LikLik 於 07-9-5 18:53 硐表
唔好意思, 我係km k1媽咪, 我想問spcc同mcs即係邊間小學呀?  

原文章由 HuiTung 於 07-9-6 08:23 硐表
Hi All,

咁應該係我睇錯ops:" />ops:" /> ops:" />ops:" /> ops:" />ops:" />

不過我對呢個表有d保留:

1. 只list九龍/新界區的學校.
2. 入SPCC 那位為了細女放棄LS, 但school仍計入LS, 實際入讀人數應是3 or 更少.
3.  ...

HI all, 其實我覺得小學的事開始平常心啦.... 當interview的時候有好多野.
1.  佢地個日的心情
2.  in 你個位的心情
3.  學校arm 唔arm 你小朋友口味
4.  你小朋友arm 唔arm 個間學校的口味.
5.  重要睇彩數...

依家重要係, 我地家長平日教小朋友的野. 不過我怕ian 無學校收jet.
   但我相信km 今年會教佢地日常的事. 可以令佢地平穩過度的. 唔知今年km k3會唔會教下常識o甘呢

[ 本文章最後由 ianmami 於 07-9-6 09:31 編輯 ]

原文章由 OnHo 於 07-9-6 07:24 硐表
舊年一個DBSPD都無噃!

首位係英華, 並次係喇沙, 再之後係馬頭涌, 華德, 德雅, 蔡繼有同音小, 再之係崇真, 陳守仁, 瑪利諾神父 同 kts, 最後係高主教, 協恩, 九龍塘官立, 聖若瑟, 培正, 民生, 優才, 宣道, 合一 ...

英華, ls, 馬頭涌, 華德, 瑪利諾神父, 協恩, 九龍塘官立, dps,才是派位.... 而其他係考的 我相信km 學生出去考的成績都唔差wow... 不過可能唔係我地的dream school dbps jet.  不過出左一個spcc 真係勁ka.

大頭蝦dbps... 我無諗過. 考我會去 不過考家長個part 我怕我fail.

有無人去英華想talk. 你地liki 唔liki 呢間學校

原文章由 ianhelen 於 07-9-6 20:51 硐表
ONHO,
份資料up唔UPDATE,我唔知喎...哈哈哈...

huitung,
我冇統計過全k3有幾多個男仔喎...sorry...

其實我覺得km平時既訓練,對小朋友既interview綽綽有餘,但考唔考到家長心儀既小學,真係會有好多因素影響,大家平 ...

HuiTung, 我估去考英華的人都好多我估同dbspd 差唔多可能仲多d TIM.  

原文章由 HuiTung 於 07-9-7 11:05 硐表
ianmami,

We went to the briefing last Sat.  My hb quite likes it and will apply for it.

[ 本文章最後由 ianmami 於 07-9-9 23:39 編輯 ]

原文章由 TINGMUM 於 07-9-10 14:47 硐表
HI 大頭蝦,

Re.: dbspd

我諗都有小小個別例子. 舊年有朋友個仔入左.只是交普通校內成績, 幾張校內校外證書, 沒有參加任何公開比賽或獎狀. 沒有CONECTION. 該小朋友幾乖, 幾定.  所以蝦仔仍有望,不妨一試! ...

大頭蝦, 蝦仔ok的. 相反ian 真係要TRAIN 下....

Evafong, calling calling 你在何方.... ianmami calling.

蝦媽, 物事唔開心jet????  我有諗今年比ian 考. 唔ok 明年再考過law...

原文章由 大頭蝦 於 07-9-12 14:00 硐表

TINGMUM >> 呢間唔考慮喇, 其他的 dss 我都有 apply, 私小都有, 若果 dbspd 唔收, maybe 會 keep 兩間私小跟住等攪珠, 攪得唔好就讀私小算喇, 因為我有點兒心灰 :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: 越諗越唔開心.. :cr ...

原文章由 xxl 於 07-9-12 17:17 硐表
大頭蝦>>做mudo甘心灰? 我o地都係盡力幫小朋友安排o下o者, 得就最好, 5得都叫做盡o左力, 對小朋友有交待la 至於期望, 我自己就預o左結果5好, 等自己5會太失望, 如果有好結果就當bonus

...

蝦ma, 唔好o甘啦... 灰物jET.  蝦仔o甘o力一定ok 的. 唔好灰..

原文章由 TINGMUM 於 07-9-13 20:48 硐表
大頭蝦,

唔好咁灰啦!   如果你心灰, 好容易影響蝦仔o既表現.  蝦仔咁醒, 入間好學校,完全冇難度. 最緊要你唔好set死目標只得一間.  比多一兩間目標比自己. 另外今年唔得,明年都可以插. 機會年年有, 最緊要把小朋友k ...

HI ALL,
你地交表收左信去in 未. 仲有無人in 左有人收ka??????  我依家物都未...

原文章由 大頭蝦 於 07-9-18 09:42 硐表
我知有人 in 左英華, 但係我就連信都未收到 ~
我地今個星期六會去 in 音小, 所以應該黎唔到聽講座 :cry:

大頭蝦, 我都未... 我怕佢地寄失信

原文章由 OnHo 於 07-9-18 11:12 硐表
ianmami,

你咁擔心, 會唔會打電話去學校問下, 等你安心d?!  其實你遲交, 下星期至in都唔奇架!

OnHo

OnHo, 我都打左去問佢地叫我等.... 仲有唔同人CHECK 只係叫你WAIT.

原文章由 Carson_mum 於 07-9-18 12:16 硐表
ianmami
咁等吓先啦!! 可能今晚會收倒啦!!
你Sat返KM冇呀??

Carsonma, 我今個星期返... 不過我係long week ka
‹ 上一主題|下一主題