用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: jojolcc
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

YY,

培僑似乎好多 fans wor

囡囡表哥依家讀緊G3,下年都諗住同囡囡報名,或者到時可以約埋一齊去open day   

YY,

表哥仔係舊年九月入讀G3(之前讀傳統學校),初時我訪問佢嗰陣,就衰衰咁話課程好淺,想讀番以前嗰間,依家, 佢都唔走 :  :

我住馬鞍山㗎,所以唯一concern是有點遠。

YY(芝芝媽咪) 寫道:
heidi.li  & swyip:
我們三個都係囡囡?
你們都是住沙田嗎?

heidi.li:
表哥仔是插班入讀嗎?他點睇學校?會不會很喜歡返學?

swyip:
我囡囡學校現時每隔三日(三日為一個循環)就會有一次默中文生字或詞語,我又不是太擔心。我諗今年面試時,小學老師會遷就小朋友,不會默得好深吧?

我反而擔心囡囡的普通話和英文,她心情好時就講幾句,心情唔好時就話:「我唔識普通話�英文,你講返中文啦!」  

有無記錯 你囡囡係咪讀緊K2?咁快要默書?囡囡學校K2先開始寫字咋。

Leomami,

好奇怪學校會問有關“左派”嘅問題,因為一直以為培僑並唔係"左派”,但校方竟然主動提問。

咁當日一般嘅答案如何?

YY,

好深啫。你囡囡無投訴咩?

我囡囡依家先寫“衣“,巳經係最深 。

HongHei,

這樣嘅interview內容,的而且確有點意料之外,你仔仔平復番未?
其實可同小朋友分享,並非每次考驗都會成功,而應從失敗中汲取經
驗。

但我咁諗,咁樣嘅方法,似乎天馬行空啲,不過卻能於小朋友有更多想像空間,呢樣咪就係非傳統教學嘅精髓。

HongHei,

You right.  More visit the topic about PKC, more difficult I found.  But, I'll try this one anyway.

NormalGuy 寫道:
大家似乎都對培僑很有好感和充滿期盼, 但世上總沒有完美的學校. 我當年也是在baby kingdom看 "小學雜談" 來選校的, 很少人會願意把自己子女的學校的問題說出來, 因為真的很心痛, 也怕影響子女的校譽.

這裏不只是說培僑, 而是相信所有學校都有其缺點. 升小的家長應有心理準備迎接學校的好與壞.

絕對認同,所以喺另一個topic,我都有問同樣的問題,一間學校無論幾好,總有未盡完善嘅地方,但就無回應。

之前同老闆提過PKC“附近"有高壓電纜,唔知對小朋友有無影响。最近老闆同電專家傾過偈,ah專家話高壓電纜不等同微波,微波或有影响,前者則没有(以現在科學來睇),咁都放也啲。

SUPER-4M 寫道:
你們好, 我有個囝囝, 現在讀緊k2, 今年都希望apply 培僑書院.
所以有些問題想問一問各位 培僑家長, 還請賜教.

1 培僑現在是否不要考exam, 用assessment呢?
2. 是否到了小六學學生要考exam? or 培僑是一條龍直上呢3. 培僑有沒有音樂 or p.e. 堂 ?
4. 學費多少 ? 雜費多少 ?
5. 英文 or 普通話teacher 是否 NET ?

thank you

1.我兒甥讀緊G3,佢話咁耐都未考過試,但我妺妺話學期尾應該有一次考試。
2.係一條龍。
3.有,而且包埋學樂器、游水、英語話劇等。(一律免費)。
4.$1,700 + $100 (雜費)。

Super-4M,

就係因為學費唔貴,而且開始有口碑,所以多人揀。

由於學校新,有d班級仲未開,但因應升班情況應該會陸續開班。

聽講學校暫時並未行IB,但好似話校長會研究。

水晶母后 寫道:
囡囡九月入讀培僑書院.  學校亦已安排了一連串活動與資訊給家長.  暫時 to my satisfaction.   

水晶母后,

請問你申請時,有冇連埋profile?

又知唔知學校是否得重視呢?

有冇製作profile的建議?

水晶母后 寫道:
Hello Heidi.li

我申請時,applicatoin form 連埋profile 一起寄去.

至於製作profile, 我只是寫了一封covering letter stating 囡囡的優點 and 強項, 而學校的教學理念和方向正好配合她的興趣,潛能及發展.  叧外, attach 囡囡課外活動的証書及獎狀.

希望能幫到你啦!

水晶母后,

Thanks a lot.

上星期日去咗學校open day,囡囡好鍾意,仲話畀嫲嫲聽學校好大好靚。

我覺得啲學生好有自信,亦很主動,我想,小朋友真係讀得好開心。

水晶母后 寫道:
我對培僑抱很大的期望, and hope 囡囡可以在培僑的孕育下茁壯地成長. :

Hope u can join the family of Pui Kiu in the near future.

水晶母后,

承你貴言。

請問有冇培僑家長知道,校方幾時才興建泳池?  

對於是否太多新移民,倒不成問題。若然學校有咁多人扣門,所收的學生,都有一定水準。我指嘅唔係家庭背景,而係小朋友嘅水平。若然係這樣嘅話,就不應太擔心,作為家長,唔係應該教小朋友不應歧視嗎?

我讀中六嘅時候,就有一個讀中五嘅新移民師弟,中三才學英文,因知道自己不足,每天讀字典。有一日,英文老師拿了一篇水準極高的作文在班上傳閱,並說出原委。後來知道這位師弟會考成績很好,更進了本地大學。

老實說,若然我的囡囡有這樣嘅新移民同學,我會贊成囡囡交這樣嘅朋友囉。

再講,本港學生,甚至外籍學生,也不見得一定是好,在乎品質而已。

piggybank,

Thanks for your info.

piggybank 寫道:
升國旗....好似開學日聽過亞女提過之後一直都沒有再講過, 不知是沒有升, 還是亞女沒有講

新移民...大概考不入吧, 中英文水平都要求咁高...回流移民及混血兒倒有不少

泳池...最近好似見個地盤開始動工, 聽其他家長講話下年應該有得用

概念股...都運作左成年, 都唔算係概念股喇卦, 基本上各方面都真係幾好, 少問題一定有, 但我同埋同班的其他家長都覺得好OK啦

其實都唔駛擔心係咪成日升旗同唱國歌,只要學校教得出好學生,就無乜所謂,除非學校宣傳政治思想,咁就真係要諗清楚。

swwm 寫道:
[quote]
benben23 寫道:

有冇每日升旗呀? 只是每個月有一天月會升旗儀式.

每個月有一天月會升旗儀式?!
只是中學部嗎?[/quote]
‹ 上一主題|下一主題