用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

stliu,

嚟緊仲有好多變數,估計唔到,但我都好信一切自有安排,祝好運!!
原帖由 stliu 於 10-11-23 15:13 發表
Felicia726,
唔好太擔心, 總會有安排.
我仔都係未有著落呀, 自行亦唔得.  

kanahose,

希望你囝囝好快有更多好消息!!
原帖由 kanahose 於 10-11-23 22:50 發表
再次重複報一次戰果,暫時所有結果都未同阿仔(Summer)講過:
accepted - SMC
rejected - YW, DBSPD, TSL
wait for 1st in - APS
waiting final result - KTS, SFA
祝 08-09 K1F (AM Kent Rd)) 的大家,有美滿的小一戰果 ...

SFA明天會公佈results(以往係貼皇榜喺學校門口),根據舊年經驗,前一日會收到acceptance letter。有考SFA嘅小朋友,今日不妨留意下信箱。

fatbabyfat,

呢輪少咗上嚟係因為早排成日上唔到網,原來係屋企條router線鬆咗!!到上到網時,BK有時又神神地。

亞女下星期考試,今個weekend都係時候要"鞭策"下亞女。

你唔好咁驚啦,上到小一係另一番新景象,未必係捱嘅!!正面d去面對,小朋友會過得輕鬆d。如果你咁快已經話辛苦,比小朋友聽到會對小一有抗拒!!

原帖由 fatbabyfat 於 10-11-25 09:41 發表
chingchinb.ma,

多謝呀.

呢輪你都少左上離, 係唔係因為你小朋友都要考試呢????

我一諗起肥妹好快上小一, 要同佢一齊捱都有少少驚

...

Thank you, Felicia.  We (me & my girl) will do our best!!!

They have 2 exams for core subjects over the year, one in each term.  They do have a number of tests for core and non-core subjects over the past four weeks.  This week is mainly for revision.

原帖由 Felicia726 於 10-11-25 12:55 發表
Hi sss,fbf, stliu, chingchingb.ma,
Thank you for your encouragement and kind words.

fbf, I think your daughter will be fine. Just keep on the habit of weekly revision or even daily if you have time.

chingchingb.ma,
Add oil and study hard with your daughter this weekend. I think your daughter will do well on the tests. Is this the 1st term test? How many term test in DGJS? Is it 3 terms test over the school year?

Time flies. Christmas season is coming.

The next party should be Dec 17.  Correct me if I am wrong.

原帖由 Felicia726 於 10-11-30 12:43 發表
Hi kanahose and all,
Let's add oil together la.
Ay... I try to spare some time to revise with my son every day as there are more and more words taught at school. The boy needs to spend time on study t ...

fatbabyfat,

就嚟X'mas,肥妹真係要快d好番至得喇!!

原帖由 fatbabyfat 於 10-12-1 09:29 發表
All,
呢輪呢度真係靜左d, 咁我搵d 野講下
唉, 肥妹今日又返唔到學啦, 佢又病左, 上次好完都唔夠2個禮拜, 我都有同佢睇中醫, 上個禮拜六個中醫先一次過開 6 日藥比肥妹調理, 都未調完, 肥妹又病啦, 我真係 ...

可惜亞女Dec 17要返學,如果唔係真係想帶佢返KV揾老師。

原帖由 stliu 於 10-12-1 10:55 發表
All,
時間過得好快呀! 再過兩個禮拜就係PARTY 了, chingchingb.ma的日期完全正確. 即係佢地好快又放長假了.
fatbabyfat,
真係久病成醫呀. 希望肥妹睇中醫可以有進展, 調理下身體都係好, 成日食西藥, 我都怕怕呀. ...

我又回復自由喇!!亞女考完試lu(我諗佢宜家已經交咗卷),今日開始可以大玩特玩喇!!

stliu,

我希望你都有一個快樂嘅X'mas!!

原帖由 stliu 於 10-12-3 11:40 發表
你就好啦, 一身鬆晒, 可以有個快樂聖誕...

fatbabyfat,
祝肥妹早日康服. 唔好太心煩, 而家距離17號仲有2個禮拜... 唯有佢好返後, 同佢強身健體啦. ...

Anybody here?????.......

唔好咁啦,或者今日會收到信呢!!

原帖由 Felicia726 於 10-12-14 13:05 發表
有呀有呀,I am here. 好冇mood呀。我諗KTS都係唔得咖喇。唉,亞仔冇一間得,都唔知佢想點。

每年呢個時候都好靜,過埋12月(等d小學offer明朗化之後)就會熱鬧番喇!!

原帖由 jjhh 於 10-12-14 13:52 發表
有 x 2 呀!

e排公司年尾超多野做, 開始要埋數等等, 開住BK都唔得閒望, 有咁既心睇,都 無咁既時間呀, 我都係襯lunch time閃上lai咋

mouth:" />mouth:" /> 哥哥d中文越lai越深, 越lai越多啊... 英文默書 "a baby", 阿 ...

jjhh, LA & fatbabyfat,

如果你哋係"搭枱",咁我都唔知叫乜好囉??或者係飲完茶一早已結帳走人,咁啱返嚟買外賣,見到啱傾嘅就坐低傾2句咁囉!!

原帖由 fatbabyfat 於 10-12-14 17:18 發表
jjhh,

我都唔係K1F, 我都同你一樣, 我都係一直 "搭枱", 不過無所謂, 啱傾未一齊傾囉, 雙子媽媽成日話我濫嫁, 係人都啱, 係人都傾, 重要成日重複講野添呀.

...

fatbabyfat,

你唔好咁講啦!!d資料幫唔到d乜,最後都要靠你哋自己。
原帖由 fatbabyfat 於 10-12-15 09:09 發表

你對我地好重要嫁, 好在你埋完單再要外賣炸有時間坐低同我地傾傾炸, 唔係我地會少好多有用的資訊.再一次唔該你提供咁多考小學資料比我地

...

fatbabyfat,

Pls check pm.

原帖由 fatbabyfat 於 10-12-15 10:18 發表

Please check PM.

Thanks.

jjhh, stliu & little_chit,

唔使客氣,只係一d舊年經驗之談!!

little_chit,

你段message真係好warm,好touching!!呢種感受我哋舊年都有,去到下學期尾會更強烈,我都希望呢張枱繼續!!

但當一上咗小學,各有各忙,未必可以咁樣傾!!我哋嗰班個topic喺BK已經跌到唔知喺邊?不過其實我哋一早已經用咗電話私底下溝通咁解姐。

祝大家有心儀小學嘅offer!!!

原帖由 little_chit 於 10-12-16 00:16 發表
Arthur媽媽,E張枱妳開的,真係要多謝妳, 如果唔係我都唔會認識到一班好朋友,大家互相扶持,互相報料(尤其阿囝係學校d曳野).
All 媽咪
時間過得好快,有時候有種感覺好唔想阿囝咁快畢業, 唔知第時小學會唔 ...

今朝真係好凍,亞女噚日仲要漏咗件羊毛衫喺學校,激C。好彩學校喺前日最好天氣嗰日(Tue)去咗outing,如果換轉係今日,都唔知去唔去好!!

大家保重身體!!

原帖由 siusiusu 於 10-12-16 09:11 發表
little_chit,
響凍冰冰既早上, 一上0黎就見到你呢段暖笠笠既留言, 件羽絨真係可以除底佢呀~~
之但係, 各位阿太, 我地仲有排傾wor, 離愁別緒遲d先la~
今朝我幫大蘇著左3件褲, 唔知幾多件衫; 到最後, 想笠埋件黑色羽絨 ...

係呀!!呢個遊戲真係刻骨銘心,雖然已過一年,我到今日回想起仍然"瀝瀝"在目,嗰種心理壓力真係永世難忘!!
原帖由 amymitpro 於 10-12-17 08:11 發表
絕對同意,呢個遊戲真係唔好玩,情緒的高低跌盪,心理掙扎,真係極難忘,其實大家最怕決定錯咗,影響小朋友。自己讀都無咁辛苦~~~

,

嘩......今日市區得7度,荃灣仲話只得2度,大家緊記著多幾件衫,保重身體!!
‹ 上一主題|下一主題