用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 hayamama 於 07-9-2 19:39 硐表
yeeli, alkyng,
原來你地細細個就已經諗定晒自己的路向架啦...我就。我細個時屋企唔係富貴人家,但我媽咪都係全文職媽媽,以前佢唔比我地入廚房,驚我同細路攪攪陣,結果到大個嘅時候我地兩個都變咗條家務'費柴 ...

hayamama
嘩, 咁又唔得,你工人點可以咁架, 打苦頭,
又食晒你d野,你工人嚟做少奶奶呀,你比定每日既餐單佢
等佢跟住整,如果真係真係唔跟住做,你可以同佢公司講返架,
你唔好比佢蝦,你一家大細既飲食好重要,
咁搞法小朋友唔夠營養咪c,
我一家三口每餐都要蒸魚,拾菜,肉,湯.
你不如買食譜比佢跟住整
針無兩頭利,你又唔好咁話自己係柴
我以前返工時,放工真係唔想cook
你快d調教下你個工人.

原文章由 alkyng 於 07-9-2 21:27 硐表
YEELI:

原來係學日文, 我記得之前都聽你講過, 不過日文對我來講真係好深呀.
你可以趁仔仔返學時返下part time都幾好丫 , 我就唔得喇, 因為屋企仲有一件細0既要睇住. ...

alkyng

你重有個細女又點分身,我重未定會唔會去返pt 架,
但唔知點解,真係好想去返下工,:loveliness:
我都係到諗,我仔仔有咁多野學僅,呢個暑假重開始學打太鼓,
上咗小學會重多野學可能都無望做事業女性囉,
要做多排c9仔.

原文章由 alkyng 於 07-9-3 14:02 硐表
ALL:

阿女今日開學喇.... , 我都好緊張, 一早七點鐘就起身, 點知早左返到學校, 攪到響門口等左好奈..汗流浹背 , 聽日我會醒架喇, 會較到岩岩好早五分鐘到.

阿女放學返來...我問佢今日響學校0既情況, 真係笑cc ...

all
我開學日先收到全部書,原來今日要收返晒返學校喎:-|
搞到我一晚要包晒所有書,手都軟晒

alkyng
你個女都叻喎,識問人,
你地咁快d小朋友大家都識晒啦

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-9-4 07:56 編輯 ]

原文章由 heilokmom 於 07-9-3 19:06 硐表
請問有無人知馮晴放學後進行的收幾錢一個月?幾月幾日開始?由幾點到幾點?

heilokmom

hi  你咁問你係咪馮小家長呀
馮晴有個課後功課輔導班到3:30pm至4:30pm
但如果要報就要返成個學期,如果陏意缺席就當曠課架.
佢地十月重有個自費既課後功課班.

原文章由 hayamama 於 07-9-3 18:46 硐表
alkng,
我都幻想到你個女幾'貧撲',真係鄧佢慘又覺得好攪笑 不過佢都好醒;至少都仲知道有規有舉,睇嚟佢都唔會係玩到忘晒型嗰類小朋友喎 !
我地今日可以去學校做午飯家長義工,主要係協助啲小一嘅小朋友'開飯'。雖 ...

hayamama
做義工, 要加油架,下次要食個早晨全餐先至夠,

原文章由 alkyng 於 07-9-4 09:14 硐表
hayamama:

你學校咁快就返全日喇, 我個女要下個星期一先正式全日班, 我都有報做義工媽媽, 唔知下個星期會唔會安排家長去學校幫手呢 而佢地今個星期只係返半日12:15pm放學.

yeeli:

我個女開學前一個星期返左五 ...

alkyng

你地有適應班咪幾好,我地無所以要返兩個星期半日,
17號先開始返全日,
係呢你有無比錢個女返學呀?

原文章由 alkyng 於 07-9-4 13:19 硐表
YEELI:

學校副校長要我地小一所有家長, 一致合作唔可以比錢小朋友帶返學, 只要我地安排小朋友帶食物盒返學就ok, 佢話如果我地比錢佢返學買野食, 佢地一來要去左廁所先, 之後就同d大哥哥姐姐一齊迫去買食物, 三來又 ...

alkyng
咁又係喎,買得嚟都唔洗食
我今日問下個仔,原來有帶食物就唔可以去買野食,
我阿仔話上咗小一又緊張又開心, 佢今日唔小心張
自己d餅,掉咗落地下,得返少少可以食,返到屋企極速食晒d飯

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-4 22:36 硐表

DEAR ALL ,

:) ALKYNG 我同妳一樣 , 學校都不許家長給予錢小朋友帶回校,
可能大家都是天主教.

看到妳們真好每個媽媽都能抽時間同仔女上課 , 我就不可以了真是錯過他的小學的第一天 最差是我老闆不 ...

MIHO.
咁你仔仔間小學都幾好,午餐咁多生果同菜, 我就重未知餐單係D咩野 因為17號先開始留校食飯,
你老公又幾好陪小朋友出席晒,我老公就連小學係邊到都可能
唔記得呀:evil:
你老闆 係男人定女人,係咪無小朋友所以會唔體諒下

原文章由 kiukiubb 於 07-9-4 15:58 硐表
今日亞女放左學打電話比我 , 佢話好唔開心 , 細問之下原本佢比老師罰企 。事原係亞女話今日掛住同d同學仔傾d功課和寫字 (不過我覺得佢係傾計多d ) , 老師叫左佢2次都聽唔到 , 所以就比老師罰佢企左係黑板的前面  ...

kiukiubb

都幾嚴喎,第一,二日返學咁快就,,,,:-| 比個口頭既提示都得
,希望你女女唔會唔開心,開開心心返學啦.加油呀.

原文章由 kiukiubb 於 07-9-5 09:24 硐表

YEELI
昨晚放工回家之後佢都冇話唔開心 , 不過我都有叫佢將成件事講一次比我聽 , 佢話佢當時真係冇傾計 , 只係和同學講緊本中文習作所以先聽唔到老師叫佢 , 我同佢講如果下次再有同樣的問題你應該和老師解釋 , 亞 ...

KIUKIU

咁你女女無唔開心都好D,如果佢真係唔係傾計,咁呢個老師都幾
傳統教法,唔聽人解釋.:cry:

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-5 13:19 發表

YEELI

她是女人及有一個聰明的小女兒讀英基的.
當然不是啦, 她也會回校幫手的
我仔仔的小學是下星期一10/9才正式全日上課,
今個星期同ALKYNG一樣 12:15下課
沒法我不能放假故他便要陪小孩, 否則仔仔很可憐 ...

MIHO

係呀我提下你,馮晴5月就開始收插班生申請架,
你老闆.....原來都有個囡咁都唔體諒下
無計,放就人情唔放就.....

alkyng
我今日見到我仔仔以前幼稚園既同學仔,佢地兩個都
大我仔仔一年所以今年升二年班,佢地真係由將天轉咗
第二間小學呀 咁即係好多人轉校.

原文章由 hayamama 於 07-9-5 13:52 發表
Dear all,
呀女今朝起早可能冷親,開始留鼻鼻,我地比咗啲成藥佢食然後比佢返學,點知啱啱學校打電話嚟話呀女唔想食飯,好似有啲發燒, 叫我地帯番佢走,唯有叫呀印拿拿臨去學校接佢...唉,真論盡...我又唔 ...

haya

39.4=103度呀 都幾高喎,你快d同佢睇e生.

原文章由 hayamama 於 07-9-5 15:09 發表
Yeeli
哎呀...咁高架! 我已經keep住叫呀印幫佢量體溫,而家就38.5度...
你可以給我體溫對照表嗎?無辦法,我只可以放工先返去同佢see doctor,老板唔放人呀... 嗚嗚

...

100   =37.8...........正常
100.5=38.1...........發燒
101   =38.3
101.5=38.6
102   =38.9
102.5=39.2............高燒
103   =39.4
103.5=39.7
104   =40
104.5=40.3
105   =40.6

你比佢食住退燒藥先.
點解D老闆個個都係咁架

原文章由 mabel0809 於 07-9-6 13:29 硐表

yeeli,

我個女升小二,開學已經派咗餐單,有四款選擇,中西或點心類,每天有一款營養餐,十四元,可以全月訂或者散訂都得 好唔好食就好睇小朋友口味:) 我以前試過散訂,我兩個都鐘意間中轉吓口味,但今年個仔升中一, ...

mabel0809

你地有晒餐單,我地小一可能要遲d,我重未收到,
係呀你有無入校網睇有好多通告,有份係"N"通告一
定要係校綱睇架,我地重未有功課
不過今日有中文書同普通話書教咗,但又唔見英文書
一陣同仔仔温習,我仔仔話呢幾日主任同老師教排隊,
{手放後面,眼望前咪主任,放輕腳步,....之類}唔掛之得
我見馮晴排隊坐校車個條隊特別直架又無人走來走去,

係呀,手册最後一頁咪貼咗張守紀律既紙係到,係咪如果小
朋友放學時唔聽話就會寫比我地家長睇,你地小二有無架.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-9-6 14:08 編輯 ]

原文章由 hayamama 於 07-9-5 22:22 硐表
yeeli,
唔該唔該!!!
我次次都係靠估架咋...~見有38度就估係發燒,但去到39度幾咁多我就真係 好在返到屋企同佢睇完醫生話唔係好毒嘅感冐,我好驚好似上次暑假啲感冐咁犀利!:(
仲有,今日 ...

haya

唔好客氣,最僅要你女女快d無事呀,:(好彩今次無咁勁,
今次感冒好返要比返d鄧湯你女女飲下,保返下身體:)
鱷魚肉鄧豬展都好好架,不過要飲一排先見效.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-7 00:09 硐表
yeeli & ALKYNG & all

唉 ! 我仔仔今天第一天上課已不見了一本書  
問他有沒有拿出來或給老師收了 ? 他又回答一些聽不明的天馬行空說話.... 天呀 !

今晚已與到第一個問題, 就是今天仔仔須回家讀一課中文. ...

MIHO

我仔都上咗普通話,但係由"aeou"先學起,第二課先學"i"
咁我仔係幼稚園都學過,所以無咁吃力,你地一嚟就讀一課
咁都真係好吃力喎,你睇定d先,如果真係跟唔到,咁都要揾
普通話班或老師幫,但你仔仔小學會唔會有呢方面既支援呢.
之於唔見書,會唔會老師收起咗,我仔既課本都係由老師收起
你有無貼咗名呀?貼咗就容易揾返.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-7 13:42 硐表

HI yeeli & ALKYNG

我打了電話給老師問了, 真是給她收起.
另外仔仔暫時讀的課文只有很短不是很長, 請放心.
我仔仔都有一本另外學的併音就是 " AEOU...等不過剛才老師說未開始教.

老師叫我放心很多小朋友都 ...

MIHO
咁你就放心,唔係你仔仔唔見係收起咗 普通話我都唔
係咁得,我只係上網自學都覺得唔ok,睇嚟真係好似alkyng
咁去上堂先得.

原文章由 alkyng 於 07-9-7 11:54 硐表
MIHO

我個女依家暫時都係用廣東話教中文(二年級下學期), 所以都未遇到你呢個情況. 其實對小朋友來講都幾難, 未認識d發音, 就要佢地讀一篇課文. 我覺得yeeli講得岩, 或者你可以問下學校有無呢方面0既配套, 可以幫助 ...

alkyng  hayamama

^                 ..
我普通話係由元音a,o,e,e,第二課就i,u,u
你地咁快bpmf,,,,我地要第三課先開始b
第四課就p......等等,本普通話書係學校自編架,

haya
係呢,你女女好返未呀??

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-9-7 14:40 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-9-7 16:53 硐表
yeeli

元音係唔係即是韻母呀, 我個女普通話係有書架, 係新正洲出架.

miho:

知道本書下落就好喇, 唔駛擔心.

all:

你地學校響中秋節有無安排呀, 我地安排響21號晚響學校賞月呀, 可以全家人出席, 帶d食物電燈籠去 ...

alkyng

我對普通話都真係好普通架, 應該係韻母,
但教韻母先定教聲母就真係唔清楚 你知我自學人士,
你去學個到係點教法架.過兩招嚟

原文章由 alkyng 於 07-9-7 23:30 硐表
YEELI:

我學個到就係由聲母教先(bpmfdtnl), 之後先至到韻母(aoeiu..), 不過我再睇清楚阿女學校本普通話課本, 佢都係教左韻母先再教聲母, 所以我都唔明點解 .

不過我都發覺, 要比少少錢跟老師學會攪得清楚d, 因 ...

alkyng老師,
聽你咁講都真係要比錢出去讀,你都唔知點解要教韻母先,
會唔會比較容易明白,但我唔知有無記錯,韻母有三十幾個係
多過聲母.
‹ 上一主題|下一主題