用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試
發新帖回覆
樓主: minnieevergreen
go

跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試   [複製鏈接]

minnieevergreen 發表於 24-3-10 12:40
請問學術方面係指考中、英、數題目果種?
我見係小組面試﹐即係有機會有問學術問題(例如計數、英文問題)﹐ ...

冇指明學校,純粹經驗,學術類問數問英文通常個人,小組討論開放性題目多。

minnieevergreen 發表於 24-3-11 13:27
通常係﹐
不過見樓上講小組討論﹐但又以學術為主、會問點解揀呢個學校﹐所以有d唔明白

輪住問定一對一, 要考學術嘅都係咁答,無需太在意形式啦!
預備升中面試,基本所講嘅問題,同學仔都應該預備曬啦。

minnieevergreen 發表於 24-3-11 13:25
要小朋友放鬆﹐最好既方法其實係Well prepared
最少我小朋友係﹐如果乜方向都無﹐佢反而會緊張d

冇報直資實戰下?
講得啱,如果小朋友未試過面試,如果第一間已經係自行, 又真係差D( 所有嘢未發生過 , 細膽啲都可能驚驚青青 ,做立不安)。 所以就算唔諗住讀直資,都應該報直資實戰,起碼知道面試流程

minnieevergreen 發表於 24-3-11 15:00
唔係﹐佢見左好幾間直資﹐已經有埋OFFER
不過佢同我都會想預備多D﹐佢係果D點都要搵D野準備下先去既人。

有直資offer,咁放心啦,面試能力應該有返咁上下。 以我女經驗直資面試難過自行津校。 見完直資之後女話津校面試好容易 ,某程度上自行RO佔大比重。SPSS 英文speaking好, 機會好大, GOODLUCK!

minnieevergreen 發表於 24-3-17 23:59
呢個真係我其中一個原因。
機會唔大﹐仲要做book report﹐自問無心力做咁多
...

2個女個份,中文用返小學每年暑假要做個份。英文先自己做。
依家睇返兩個女嗰份英文book report都流流地,唔係真係要好勁英文。 佢哋嗰啲係冇畀人修改過自己做完就交

bettyay 發表於 24-3-18 11:17
老師知道小六生的大概程度,真係唔使好勁英文!老師也會睇閱書感受/反思

所以2nd in 喺出面即刻寫完 再返入去畀校長睇個篇我都冇眼睇 喺側邊只提阿妹唔該check grammar。
校長審視份英文嗰一分鐘尤如過咗半世紀。

minnieevergreen 發表於 24-3-18 15:31
弊在學校佢咁多年來﹐從來無做過一樣叫"BOOK REPORT"野
我要由頭教佢大約內容寫乜﹐
寫完再幫佢 ...

我哋都係中文科有暑期功課 指定書閱讀報告, 西遊記三國(四五年級各一) 所以如果同小學,可能好多一樣書。
英文書好似學校都冇做,自己攪掂, 前提有睇開英文書唔使額外時間去睇。

mcl233 發表於 24-3-18 17:13
Roald Dahl,我估,唔夠力,SPCS係英小,RD初小應該已經開始睇~

我大女交 HP+Roald Dahl,細女HP+wonder。
不過大女入2nd in冇in,唔知最後結果評論唔到。

mcl233 發表於 24-3-18 17:43
我唔記得太多了,JW好似P4開始睇,所以當年曾經考慮填SPCS表,填CC果份已經好煩,放棄左,跟住SPCS直情唔 ...

抄睇左既, 意思之前做落嗰啲?如果係佢自己做我又覺得冇所謂,我中文都係用返小學份功課

mcl233 發表於 24-3-18 17:49
我果件直到現在,打C都對HP 冇興趣,類似佢又有睇喎,不過,已成歷史~
...

我大女係睇咗書之後睇電影再多次睇書
我細女一開始對本書冇興趣,睇完電影就返轉頭睇書

跟住電視無限loop咁重播佢哋依然會坐定定睇
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊