用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

Hi fatbabyfat

Hi fatbabyfat

4日3夜會趕d, 不過都可以的.

我揀果間民宿有2日1夜的package, @NT3100 (~HK$775) 包專車,早餐和晚餐,仲有清境農場的入場票等,由台中高鐵站出發.我知可以由台北出發. d食物都好有水準, 好啱小朋友食, 等我遲d email d 料比妳呀. 我有妳email address.  

原帖由 fatbabyfat 於 09-1-5 09:48 發表
little_chit,

哇, 原來你去左8 日咁耐呀, 我重以為你去4日3夜個 d 添, 好犀利呀.

聽見你咁講, 我都好想同肥妹去呀, 等你得閒d, 可唔可以比農場, 民宿 同 babyboss 的資料我呀, 你估我只想去4日3夜有無可能去到呢兩 ...

好呀, 遲d email d 料比妳.  我都覺得我今次係向人類極限挑戰.

原帖由 stliu 於 09-1-5 13:47 發表

嘩, 8日的行程, 真係犀利!
搞到我都好想去台灣呀!  似乎baby boss真係好好玩咁,希望我遲D都有機會帶我仔去玩啦!
係啦, 等你得閒D, 俾D你去左的地方資料我地啦! 等我都可以計劃下丫... 係呢, 小朋友 ...

我係用網上申請,係機場取証. 不過,一定要提早去到機場.

原帖由 stliu 於 09-1-5 13:47 發表

嘩, 8日的行程, 真係犀利!
搞到我都好想去台灣呀!  似乎baby boss真係好好玩咁,希望我遲D都有機會帶我仔去玩啦!
係啦, 等你得閒D, 俾D你去左的地方資料我地啦! 等我都可以計劃下丫... 係呢, 小朋友 ...

Rayvonne

無問題,遲少少send比妳.近排好忙,連d相都未得閒整理.

雙子媽媽

Cyrus 講嘢真係好老積.我個仔都不煌多讓,當我話完佢之後,佢會便口心up up咁話(不會望住我)“妳洩呀,我聽日就教訓妳.”有時真係比佢激c.

All

噚日,阿仔講“A chair is for sitting on” 仲一面講一面示範指著張椅坐落去”.
唔知係咪學校巳經開始教句子.

原帖由 rayvonne 於 09-1-6 11:49 發表

睇完你Dpost, 好鬼吸引! 可否send個行程俾我參考, 睇下可唔可以去玩返幾日! 不過我應該去唔到咁長, 放4日假全程同阿囝玩己經 .

噚日返到屋企,希哲唱了一首新歌.佢的版本是:

This is a school
and this is a classroom
Open the door
and see all the children

足版??

唔好唔開心啦! 有時係屋內會唔係好知出面的天氣.所以,到了冬天我每朝第一件事就開著個電視睇吓幾多度,吩咐姐姐比咩衫佢著.

原帖由 雙子媽媽 於 09-1-8 11:17 發表
Hi morning all,

我想問吓妳地的小朋友今日著咩返學? 我呢個亞媽真係失敗 . 因為我今日同亞囝著返平時的校服(短褲), 內只加左一件半心冷衫. 一上褓母車, ee已經話"唉, 妳做咩唔同亞囝著體育衫呀, 仲有, 已經 ...

今日我都有比阿仔著私家褸.
有時我都會比阿仔著super warm, 好保暖.

原帖由 stliu 於 09-1-8 11:36 發表
雙子媽媽,

唔好咁傷心啦, 你都係偶有失手. 阿仔今朝都係著運動衫, 運動外套咋. 因為我打開電視機時, 氣溫係13度, 所以我冇俾佢著私家褸. 反而係校車老師話明天可以著私家褸, 因為明天會仲凍. 我發覺收音機的氣溫報 ...

雙子媽媽

我無買羊毛底比阿仔,因為佢d皮膚超敏感.所以我買superwarm比佢。佢著長袖底打底先,再著superwarm,咁件衫唔駛成日洗.我個仔本身有鼻敏感,好易流鼻水/傷風.

原帖由 雙子媽媽 於 09-1-8 12:00 發表
stliu,

我發覺收音機的氣溫報告同電視台的有時會有出入架-我就係發現係咁, 成日覺得凍時, 天文台又話有10+幾度. 覺得唔係好凍, 天文台又話只係10度左右. 所以其實我唔係好信天文台 . 所以依家我朝早都無開 ...

fatbabyfat

可能以前自己細細個時,冬天阿媽一定同我著到成隻"chung"咁, 著十件八件衫包埋羊毛底,而家就有E個心理因素,要同阿仔打底,好驚佢唔夠暖.

肥妹好壯啊!另外,如果佢哋熱,我想學校有叫佢哋除褸/外套,因為阿仔有一日示範比我睇點樣可以自己著番件外套,個方法都幾特別,佢話係老師教的.

原帖由 fatbabyfat 於 09-1-8 12:34 發表

你知嗎, 我肥妹由細到大一件羊毛袗 or superwarm 都無著過, 你話佢幾怕熱

我最多係可以同佢著件厚d 的褸, 內衣一定唔可以著得多, 佢會熱死.

...

stliu

對呀!就係咁穿法. 係學校學的,叫你阿仔示範比你睇.
我個仔都係要我哋幫手著衫,去WEE WEE淨係識除褲唔識著番.  冇符!

原帖由 stliu 於 09-1-9 08:48 發表

我老公成日都將我仔將到成雙糭咁架! 有時我都嫌佢俾太多衫佢著, 呢排先叫好D咋!

你講果種穿外套方法, 係咪將件外套反轉放在平面上, 然後先穿兩隻袖,跟住件外套向後一揮,好似斗縫咁? 外國好興咁樣教小 ...

fatbabyfat & stliu

我都係咁話.要佢哋自己做.見到佢哋做得到,真係好開心!
真的要比多d機會去哋,唔好心急,佢哋一慢少少就忍唔著出手.
一齊努力啦!

原帖由 stliu 於 09-1-9 09:38 發表

其實好矛盾, 好想佢自己可以自理, 但有時我仔響屋企扭扭擰擰, 小朋友太聰明, 知道屋企有人服侍, 就好依賴. 同埋有時趕時間, 真係會幫佢著埋, 如果等佢自己著衫 / 鞋,我怕要送車尾啊!    

...

雙子媽媽

我都想希哲都好似Cyrus咁爭住做呀!奈何...

原帖由 雙子媽媽 於 09-1-9 10:19 發表
fatbabyfat,

我收到啦. 不果因為好忙(攪出bonus), 無覆妳, 唔該晒.希望今晚唔會遲到啦.

stliu, little_chit

經過尋日, 我同亞囝今日著到全副武裝先返去. 褓母車ee今朝見到佢就話"拿, 咁先暖架ma" . 我有 ...

終於揾到同阿仔志同道合的人,原來晉晉都係啜哂D牙膏先肯刷牙,我以為淨係希哲先咁做,我真係有D担心佢日日食兩次牙膏會唔會有事.雖然支牙膏話比BB用.我都係係咁E比一點牙膏佢算.

原帖由 stliu 於 09-1-9 14:08 發表
雙子媽媽,

刷牙我就一定逼晉晉自己刷, 但佢真係可以好求其架, 放左
支牙刷入個口度, 啜晒D牙膏, 留意,係冇刷架, 只係食晒D牙膏就算. 所以我次次都要逼佢刷耐D, 我先會幫佢補刷. 我估如果我地肯幫佢刷, 佢都不知幾開 ...

Rayvonne, Fatbabyfat

哈哈,好在stliu提起e樣野,如果唔係我仲以為阿仔係“怪人”,我都要唸吓用完e支之後轉咩牙膏.通常食得落肚個d牙膏都好貴.

All

係咪佢哋係學校巳用簿?因為前天阿仔攞本故事書出嚟睇, 由書尾揭起 (由右揭去左). 話學校係咁,我問佢果本係咪簿,佢話係.唔通巳開始寫字?

原帖由 fatbabyfat 於 09-1-12 12:33 發表
rayvonne,

都唔明點解佢地咁鍾意食牙膏, 可能我比我太少零食肥妹, 係無零食的情況下, 佢覺得牙膏好好味

jumbo_mandy

原來如此,妳唔講真係唔知佢哋有本練習薄. 而家仲開始寫字, 我都好想睇吓佢係學校做成點.

++真叻女可以講咁多學校的事比妳聽.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-1-12 17:11 發表

rayvonne,

老實講, 唔知++有冇亂講架, 佢話上星期五完成左之後, 佢果班嘅Miss Wong話遲d會派番比佢地喎。
用紅色原子筆做, 都唔算好"激"架喇, 我聽過d例子仲"激", 最後老師都好好人, 肯派過哂d工作紙佢地做過:hap ...

jumbo_mandy

阿仔d字都係 ,尤其有彎的字. 不過,好在佢喜歡寫字,唔靚的都肯寫過.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-1-13 09:20 發表

我都想學校派番呀, ++ d 字又係好核突, 冇得trace the line 嘅時候, d 字仲"龍飛鳳舞"。

我想chicco牙膏太好味,下次要轉吓第二隻.

阿仔話今日教鞦韆爛咗,變咗個A字.

原帖由 stliu 於 09-1-13 13:44 發表
All,

我返來喇, 尋日放左一日假. 牙膏我仲係用緊first teeth果隻, 好貴, 但佢比較天然, 我唔敢買其他牙膏比我仔住呀, 怕佢食得太多flouride落肚.

原來佢地有練習簿響學習做, 希望有機會派返啦!我今朝送仔仔返學,  ...

Hi all

提早同大家拜年,希望各位的小朋友聽敎聽話,做個乖寶寶.

真的很開心仔仔08年入到KV又認識到妳哋,係E度我知道好多學校發生的事,多謝妳哋時時報料交流.雖然有時候唔得閒上BK,但一有時間我就會追番D POST, 一路睇一路會心微笑,好warm之餘,又好正面,比我好多提醒,從中我都學到好多敎小朋友的秘缺.Thank you all.

希望各位牛年依然開開心心, 順順利利.

Hi, stliu, rayvonne, fatbabyfat

終於整理好我"台灣親子之旅"的分享,巳經e咗比妳, 希望幫到妳們計劃行程.

唔記得係咪仲有無人問我要資料,有d老人癡呆tim.....

唔好講笑啦...... 靚仔冇本心喎. 佢影相就鐘意側頭,擺d女仔甫士. 激c.
我話肥妹咪一樣標緻.

原帖由 fatbabyfat 於 09-2-9 14:38 發表

我同事幫左我手, 而家睇到啦, 希哲好靚仔喎
‹ 上一主題|下一主題