用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己教好過比人教
go

自己教好過比人教 [複製鏈接]

冬日勳章

自己教好過比人教,我覺得小朋友三歲前自己照顧好似好D
我自己D英文都好有限,但係我個女女三歲,而家已經可以串到好多生字,英文字母都識曬,有D仲識寫
所以自己花少少時間都已經達到效果
   2    0    0    1

冬日勳章

大家一齊加油

冬日勳章

我係由細開始就比佢聽歌仔,歲半就睇VCD,之後開始玩ABC膠板你可以將磁石貼在板上然後拿住個底板隨意叫佢拿字母佢做一次你做一次當遊戲敢玩,你仲要故意放錯等佢改正我個女改完好開心以為自己好叻,教小朋友唔一定要坐定,我次次都叫話我地一齊玩個遊戲,敢佢又會好興奮敢嚟挽,將ABC排一架火車出嚟,又可以"抽獎"講字母,但係最重要係自己都要參與,一人一次.故意放錯等佢改正,敢你又開心佢又學到野啦...仲有好多.不能盡錄

銀月亮    發表於 12-6-23 02:35

冬日勳章

回復 lingan 的帖子

兩歲已經識曬,又有問有答..有興趣可以係Facebook add 我:Yim Fong Lee

冬日勳章

唔好意思我只是想分享下,因我兩個囡都是用同一教法我唔會強迫佢地學習,我只想在學前在家利用親子時間一面遊戲一面學習,自己教可以因小朋友興趣去教
我細囡既自學能力比較高,容易吸收,所以我毎天會叫佢自己揀CD/VCD一面聽一面玩,但佢地都會在遊戲中學習到才是我想要的,而且我發覺佢地同自小上playgroup既小朋友比起嚟進度都相约,所以我個人認為只要自己花多些時間去教,好過有些家長花太多錢去上playgroup,我都明白每個小朋友既吸收能力同資質都不同,所以我都在學習中.................
‹ 上一主題|下一主題