用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求美國升學意見
樓主: Leo_tsunhin
go

求美國升學意見 [複製鏈接]

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 10:52
多謝意見!
如果target 係你講個三間呢
而家中三 係咪太遲? 佢唔係美國公民 有親戚係個邊照顧  ...
if ur child is not a u.s. citizen, he/she cannot go to public school.  you will need to apply for student visa.

nintendo 發表於 15-4-22 11:59
大學不單單看 academic,也看 SAT 和 college essay / personal statement。
一般是先以 SAT 篩學生,因此 ...
also need to look at interview.  in addition, extracurricular activities are also important.  Top colleges expect tons of volunteer work, work experience, etc.  Essentially, U.S. schools tend to look at the overall individual, not only test scores.  Test scores often only get you in the door.

其實樓主想入呢幾間,都要睇下小朋友現在的成績。美國入U唔難,但入好的U好難的。如果你小朋友現在成績都 top,  那都有可能。如果中三後才去美國,我會覺得SAT都幾難追 ,D  vocab 都好深下.

happyhealthymin 發表於 15-4-22 18:33
想請教下如果一心想去美國讀大學,係未應該讀一條龍的美制國際學校, 而不選擇一條龍英制國際學校? 小孩而家 ...
香港無乜一條龍的國際學校。講真﹐唔係美國人想入 top u超難﹐就算係美國人都難﹗

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 17:02
小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學 :sick ...
英文唔係咁好就係問題, 你就算F4去讀﹐我估SAT都好難追到高分。。。。。入CC入到大學不是問題﹐但難入好的大學。

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 22:28
小朋友而家係香港成績都唔係好好 如果美國睇四年成績既話 睇一年香港既成績應該一定入唔到好大學 我只怕過 ...
如果現在發力,入到UC唔難,但難入 top UC.... 唔好介意,如果你小朋友現在F3成績也不是甘好,你係咪應該諗下點入二線而不是一線大學呢?用返香港來比如,唔好  target HKU/CU/UST , target  HKBU/Poly/City。。。。美國入呢幾間分分鐘難過香港入 top 3。

‹ 上一主題|下一主題