用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

今個聖誕節去左泰國旅行, 我地果團遇到個1984 年智社培正師兄, 佢同我女仲係同月同日生, 真係好似做戲的情節, 不過佢同我女真係好夾, 好好傾, 呢位師兄仲著埋今年果件培正風樓, 佢果種對培正忠誠及擁護, 真係講你都吾信.

補充, 我地係曼谷遇到個培正同級同學, 我女開心都不得了, 佢地一齊玩左半個鐘先肯走.

原來今日考左聖經, 我都無幫呀女溫, 好擔心, 吾知佢考成點!

我地班只派左英、數及普通話,幸好呀女都過到關.不過佢話數學老師罵得好緊要,因有5個五合格,英文都有人90分以上.

pizzahut
要預約老師先有得睇,最好係約班主任及科老師.

原帖由 pizzahut 於 10-1-19 11:04 發表
我個蕃薯今次除左聖同常可以keep返,其他全部退哂步, 而數學就退得好緊要, 嚇到我暈左.

我問佢點解會咁, 記唔記得錯係邊到,佢又話記得不過講唔返出來 .

其實今次d 卷係咪深左好多?

p.s. 如果想check卷,係 ...

你地睇完卷可吾可以講下係咪好深呀?

我試過要求係家長日睇卷(之前以向班主任提出),但最終老師無預備我比睇,所以我認為有時間家長應該找老師預約時間睇卷.等佢地無借口吾比睇.

原帖由 pizzahut 於 10-1-19 15:13 發表
你講完之後我再去eclass 睇返, 個power point 真係寫住測考範圍係present + present con. tense 2 種, 不過佢亦都寫住要考supp ex., extra ws......

可能個家長見佢咁specify 寫明係考2 種tense, 所以係d notes 入 ...

我今日未見到呀女,所以都好憂心.

原帖由 pizzahut 於 10-1-19 16:56 發表
really???

睇來真係要專登返去睇至得喇, 不過一個lunch time 至多可以睇到一份卷暏, 我就想睇英同數, 可能要返去2 日.

你阿女份聖經卷得唔得呀? 使唔使食驚風散呀?

...

pizzahut

聖經我女派左了, 考得好好, 吾使食驚風散了. 哈哈!

原帖由 pizzahut 於 10-1-19 16:56 發表
really???

睇來真係要專登返去睇至得喇, 不過一個lunch time 至多可以睇到一份卷暏, 我就想睇英同數, 可能要返去2 日.

你阿女份聖經卷得唔得呀? 使唔使食驚風散呀?

...

pizzahut

我諗我女鍾意聽聖經故事,所以上堂會上心d,所以出黎成績吾錯.

原帖由 pizzahut 於 10-1-19 23:33 發表
叻女! 你係完全無同佢溫過架? 咁佢點解會識做卷架? 過兩招來學下 :p

但我舊蕃薯就溫少科都唔得, 因為溫左都可以唔識!

代友問,她兒子今年四年級(律貼學校),一向成績麻麻,她玩想替兒子轉校及留班,期望可打好個底升中學,你們認為可行嗎?還有好小學會收他嗎?

pizzahut

首先多謝你回覆.
我那位朋友兒子,一年級時老師已要求他留班,但我朋友堅持反對,所以這數年佢成績不理想也可升班,而這幾年他有進步但未達理想(我估係各科剛合格). 最慘係佢每天要返全日制學校後再要到補習社補2個半鐘,回到家也要溫一個多鐘,成績還是這樣, 所以他父母才考慮在呈分試前留班.

原帖由 pizzahut 於 10-1-25 14:49 發表
個人愚見:

即係個小朋友會去一間新學校到repeat 四年班? 會唔會個打擊大左d?  

9 歲仔都唔係細, 要轉新環境已經要好大勇氣, 加上仲要留班, 個心理調節要做得好好,ready 得好好至得囉.

至於話搵唔搵得返好學校, 我 ...

我都未有時間幫呀女溫黙書,日日都好忙.

我諗無邊幾個可以係課外個part取滿分掛?

聽講今次多左家長去 CHECK 卷, 你地CHECK 左未呀? 我要等明天去睇數學.

我女都係參加三樣,另想問當日有無校車接送呀?

我地班昨天已派卷,不過只得答案紙,無得題問d咩,總算又過一關.

我地班有人100分, 但都有人吾合格, 老師話佢地考得吾夠別班好喎.

A ma

Pls check PM

我對個女升培中的信心都不大,吾好講話升大學,睇怕都係難上加難的事.
‹ 上一主題|下一主題