用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pui Ching 2004 - K1 Chat Room
樓主: JaferMaMa
go

Pui Ching 2004 - K1 Chat Room [複製鏈接]

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

我們今天乘了一天校車, 眼見(西貢)清水灣那邊路斜彎多, 小朋友不其然沒耐性, 有些就睡了, 試問你能認受子女在校車睡了或發脾氣而導致意外嗎? 一架校車坐差不多30人只得一個嬸嬸照顧, 你認為足夠嗎?

最可笑是只在將軍澳同區(即尚德-調景嶺MTR-將軍澳MTR)車程是半個鐘, 今天只有5個小朋上車, 如正式開學上落人收多了, 會否在將軍澳區行一個鐘呢???

請問這樣安排對只有3-4歲小朋友來說安全嗎? 公平嗎? 難道要我們全部轉作全職媽媽? :evil:

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

JCYL
我們(8位家長)作出強烈不滿現有路線, 主因路斜彎多怕小朋友睡了生意外, 與蘇生傾了半個鐘依然無結果, 言談間佢表示你可以不選他們校車, "吹賬", 然後用了十五分鐘同校長傾, 依然沒有用, 校長叫我地同張主任傾, 傾了十多分鐘結果還是令我們失望.

最終我們做家長要團結, 為自已子女藉想, 才是首任.

Alexismama
你的情況同我們很近似, 但如只得你一人坐保姆車是很難辦到, 要專為培正開一架車, 起碼要十二人, 當然路線可以商議, 但現在開學在即, 找人一起坐是一件難事, 我們將軍澳只在只有六人願意改乘保姆車, 信相我們取後只有屈服"冠忠"安排下.

yeah, 我地終於有出路了, 不用再受"冠忠"氣. 其他家長也要站起來.

各位將軍澳家長, 我們人數快滿, 如要決定請快, 否則愛莫能助.

各位家長, 我們現時已成功自組保母車, 我們的子女不用早起及可選較安全路線, 真的感謝你們對此事的關懷及支持

JaferMaMa
WHY? 我囡囡返學很開心, 仲第一時間入學室同上保母車, 仲表演得好精神, 回家時也有講下學校的情形. 點解同一班你個仔同我果女有禁大分別?

JaferMaMa
我諗你比佢早D訓, 曉晴就9:00 - 9:30訓, 一早(以今天為例)囡囡7:53起床, 擦牙洗面後, 吃奶及吃通粉, 換衣服, 再上車返學, 下午回保母家吃過飯後, 我見佢時已2:30份, 囡囡仲係跳來跳去, 不知多有活力, 一點睡意也無, 我認為你最好比囝囝早睡之餘, 同佢做心理(負)導, 令佢返學開心點, 因我每次見佢, 佢都係嘟嘴, 不開心望住課室門口, 所以你要同佢傾多D.

P.S. 我囡囡做了組長, 我很開心.

JaferMaMa
組長是今天選.

如果佢通常訓兩個鐘. 但好多時吾訓.

SORRY, 曉晴今天係6:57分起床. 保母車係8:10分上車所以有足夠時間準備一切.

Candice1128
你小朋友返學習慣嗎? 有無D趣事同大家分享下, 因D師兄師姐講班班都有不同教學方式, 所以想八下下午班老師如何?

Candice1128
你完你講我都好放心囡囡, 日後多些交流在學校的所見所聞吧.

JaferMaMa
Sorry, 我囡囡對啤利組不大留意, 所以答不到你的問題, 不過可以說的是"組長"只是負責取及擺放玩具的工作, 我囡囡說每個同學會倫流做.

為何你仔仔會有胃痛呢?

我想問那位是上幼兒信班林格峰的家長, 因你小朋友與我女兒同組, 想同你交個朋友.

JaferMaMa
今日下午1時半見到你個仔同菲傭去南豐廣場買魚蛋吃, 我見佢好精神, 你也不用擔心佢上學問題.

JaferMaMa
我最近調到坑口站附近返工, 所以見到你囝囝.

一張謝師咭係比李先生, 另一張比張先生(吾知佢全名), 係上星期五派, 你填左未呀.

李知吾知今天他們畫什麼呢!

JaferMaMa
吾知是否組組吾同, 晴晴話佢地無劃畫只係"及"印, 今日會派返來, 你可以留意下.

有無今次車禍 學童家長, 你們小朋有無事呀?

有關生日會你們可參閱最新便條. 有詳細列明需要注意事項.

各位家長:
想問下最近派"連線簿"是否每天都要在家做, 還要在學校做呢?

題外話: 以下資料只作參考用.

如有現任或未來培正生,何考慮坐我們保母車, 比"冠忠"車程少半個鐘或以上, 視乎上車地點.

【將軍澳廣明苑(上車時間 8:15分 (冠忠 7:20)←→培正 (8:45)】, 因我們早前04年9月開學時自組校車出培正, 因還有空位(因有K2同學9月返下午班), 想問大家有無興趣.

P.S. 直至現時為止從沒有發生過交通意外或遲到

想知有關保姆車詳情, 請PM我.
:  :
‹ 上一主題|下一主題