用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀---part III
樓主: ruby2004
go

好激氣呀---part III [複製鏈接]

原帖由 波子 於 09-9-1 21:44 發表
今日放工返到屋企見阿囝已經有功課做, 做緊中文科,

...

幾好喎 ! 不過未教書 , 做D乜野中文 ?

e+d學校好識做 , 開學頭幾日返半日 ,
等佢地在悠長假期後有個短暫的適應日子.

原帖由 波子 於 09-9-4 21:40 發表

MM223,

多謝幫忙!:funny:

Lunch 爸爸再去銅鑼灣間商務問, 職員話港島區斷貨, 唔知幾時有貨, 叫我地不如走去九龍區或新界區搵下啦.
跟住叫細妹放工幫我係九龍嗰邊搵下, 好幸運地係油麻地買到啦!:funny::excited: ...

係咪 "張學友" 呀 ?

原帖由 波子 於 09-9-22 12:46 發表

係呀! 可能南區空氣好d.
同阿囝老友鬼鬼嗰個同學, 佢同哥哥都有發燒及喉嚨痛, 噚日有返學帶左口罩, 今日應該無返卦. mouth:" />mouth:" />

聽我亞女講佢學校有老師確診 , 我隻仲坐第一行添

開左學唔夠一個月 , 我隻勤力左 , 呢2個星期KEEP每晚溫教左嘅科目,呢2次默生字 ,雖然唔多 , 但都全對 ,希望佢唔好虎頭蛇尾啦 , 因為上次真係去到谷底 , 知死未

原帖由 波子 於 09-9-22 15:04 發表

ruby,
囡囡開始生性嚕 !
咁乖, 你有無讚下佢先, 叫囡囡加油!

希望啦
尋晚食我隻食完飯去
到9:30pm , 我問佢有無功課做 , 如果無就繼續 ,
亞女話無 , 不過撑大隻眼起身話溫書 , 溫左無半
小時溫完 , 好少野 , 我話可以溫吓中史 , 平時溫定 ,
考試就唔使咁辛苦 , 佢都應承左 , 睇吓今晚有無做 .
(撻得佢"應應"地 , 撻醒佢 )

各位 :
          想問yau ma tei mtr ,近明愛白英奇附近
          的商廈的 function room 想出租 .
          用小時計或日計 , 有水機 /音響 / prejector /
          面積600呎 , 可容60人 .
1. 如何定出租每小時應付之價錢
2. 根據什麼作準則

波子 : 乜咁大件事 ! 照片出左未呀 , 睇吓有無骨裂、
有無移位 , 如果無就轉睇跌打 , 睇到醫師話唔使再睇
最好 , 不過呢位醫師你知道佢唔係"泵"証果隻 ,
在官塘有個幾好 , 你需要可PM我 .

我亞女F.1試過比同學捉住手掌向後拗 , 放學後話好痛,
我話你有無出聲話好痛呀 , 我隻話講左都係咁 , 我自己
同佢搽藥酒 , 搽左幾日都無效 , 打唔到波 , 拿筆都無力 ,
始終都要睇跌打,我有想過告訴老師 , 亞女話唔好 , 會
被記過 , 結果我寫左封信比呢個同學 , 痛陳利弊 , 玩要
顧及安全 , 否則你後悔一生也於事無補 , 呢個同學後來
寫番張字條向我道歉 , 唉 , 醫藥費算了罷 !

學期開始 , 我隻係威係勢咁好左一輪 , 真係爛泥扶唔上壁,
上個星期四開始病 , 星期一請假 , 星期二返左一日 , 星期三
又請一天 , 今日星期四好番99.8% , 昨晚已經想唔番 , 話左佢一輪 , 今早起身趕唔到 , 大概會遲到5分鐘 , 唔肯返 ,
話請一節課 , 激到我cc吓 , 忍不住省佢 , 今晚放工發覺原來成日都無番 , 下星期開始統測 , 成日唔返學 ,  同佢講自己好蝕底架 , 教唔聽 , 好心up .好激氣.

原帖由 波子 於 09-11-6 08:59 發表

ruby,
平心靜氣同阿囡傾下, 扯火佢會唔睬你, 影響關係.

明白 , 真係忍到爆 , 正如社工講 , 佢地會不斷試你嘅
底線
今早 比班主任 , 但教師發展日 , 無老師回校 ,
同班主任講吓唔知有無用 , 我唔想我隻以為乜事都無,
食髓番尋味 !

原帖由 波子 於 09-11-6 10:42 發表

搵班主任傾下都好, 睇下阿囡係學校有無發生問題而收埋唔講比家長知, 同埋睇下班主任可否幫到阿囡.

多謝波子 ..

原帖由 樂樂 於 09-11-6 12:03 發表

請假要家長信喎? 佢冒你簽?

我隻次過遲左小小,點講佢都唔返,咁岩老師打來,老師同佢講左幾句,佢拿拿聲起身返學.

無冒簽 , 學校先打電話問家長先 ,可後補請假信 .
我果晚都講過 , 應該簽我就簽 , 唔應該簽我就唔簽 ,
果日學校打電話比我 , 我無話要請假 , 只係照實講亞女遲到
唔返一堂 , 亦無打算後補請假信 , 等學校搵我 , 我就大把野要講 , 唔係等我隻自己調節番唔番 .

各位,你地好嗎?我好耐無出現啦

原帖由 樂樂 於 10-1-19 10:55 發表

RUBY

我地幾好,你呢? 工作好忙? 所以好少上來.

樂樂 & 各位媽咪 "
       少上黎嘅原因係公司8月裁左2個人,多左野做,
       兼 , 但係公司A/C過多 , 12月失業啦,
       我隻今日考完試啦 , 去左羽毛球比賽 , 你地D
       仔女好生性、好勤力呀.
       樂樂 , 你仲有無做野呀

原帖由 88muimui 於 10-1-19 18:50 發表
2010 的12月?  還有成年, 慢慢再作打算啦

係2009年12月

你地係講緊升中四揀科嗎

原帖由 樂樂 於 10-1-20 11:55 發表

波子仔有目標真係好,我大果隻以往年年目標唔同,e+都未知想做乜.

天文應該係埋科喎,

哈哈 , 同我隻一樣
‹ 上一主題|下一主題