用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

話咁快就嚟考完試 (仲有星期四的中文口試及英文listening), 呢兩科無得溫, 阿囡而家已經跟同學商量緊星期五的X'mas party!!!

係咪要到2月4日家長日先派成績表?  唔知會唔會派卷返嚟睇呢?

阿囡日日要返學校練習啦啦隊, 仲有幾日要去籃球校隊練波, 唔覺得佢係放假!!

你地會唔會去運勳會?  幫小朋友打氣?

上次派左一張粉紅色家教會短訊話可以係入口處簽到,再到嘉賓席坐。原本我想做計時員,但會睇唔到阿囡比賽,所以無參與。

阿囡除左英文的GE卷唔合格(佢話大把人陪佢唔合格,而且時間唔多夠用,根本無時間重睇),其他科都合格,不過我覺得佢仍有進步既空間,希望下次可以再好d。

我今次就係放手俾佢自己溫書,所以佢hea住溫,仲以為小學生咁溫習,希望佢今次能醒悟,下學期能有進步。我地做家長始終都要放手,可能剛升中,未能適應第一次考試模式,入到一所band 1中學,個個都係叻人,唯有俾D信心及鼓勵佢地!
今次主科不合格,應不用補考,但下學期係升班試,如果主科不合格可能要補考。等2月4日家長日問下班主任。

佢仲係好貪玩,其實樣樣都係得半桶水,無一樣係精!不過佢同成班同學相處得唔錯,呢樣先係最開心。

那天問過班主任, 佢地話主科唔合格唔需補考, 只有全級考最後那10多個才需要重考 (佢地話所有唔合格科都要考,不是只有主科重考).

佢星期五輔導日回來知自己大約名次, 阿囡都唔多滿意自己的成績 (其實同我預左佢考的名次差不多, 我覺得ok), 邊個叫佢唔認真讀書!!  受一次教訓都好, 等佢下次努力d.

終於派回UT卷, 阿囡中文差幾分才合格, 睇黎要搵個中文老師幫佢補文言文!!!

回復 Hoining 的帖子

請問你有無買出面的中文練習俾囝囝做?  我個囡最不喜歡文言文, 今年DSE中文仲有文言文, 睇怕學校會編多些呢類文章, 那我囡就慘!!!!

又見到張校長上電視  小囡那班有幸被電視台錄影!

阿囡中文科真的要補習, 今次都係差幾分先合格! 英文同數學都有進步, 但被中文科拉低分數。 佢班主任無講名次,但小囡知其他班的某些朋友名次, 跟她相近的總分而推斷自己的名次, 其實我不在意此次排名, 只擔心她的中文問題!

我都有搵姐姐幫阿囡補英文,都係想佢英文打好個底,個姐姐之前都係教書(直資學校,因生完小先無做,而且遲d會返澳澳洲,可以先打好英文基礎。)姐姐話佢地學校英文比較淺,買左2本練習俾阿囡做,你都可以去商務睇下啱唔啱你仔仔 (Liberal Studies X English Reading Comprehension by Wise Spread Education Publishing) ~ Miss 話可以練英文,同時可以學通識。另一本係操Grammer (Effective Grammer Tests by Goodman Publier), Miss 買左本Form 2俾小囡做。
希望對你有幫助。

回復 chaselam 的帖子

我無俾試卷姐姐睇, 佢只話阿囡學校選用英文書內容淺, 佢話中一教深的內容, 學校會選用Oxford的英文書 (而且會教高一級, 所以佢而家選用中二練習教小囡), 等我今星期將考試卷交俾姐姐睇, 看她有什麼回覆.

Miss睇左份卷, 話係基本要考既野, 唔算深.

小囡無在網站學英文,所以唔知呢個網得唔得,你既小朋友有冇上網學?叫我囡上網,佢一定無心機,只顧玩fd, 佢係要俾人迫才可以,始終唔夠主動 (除左玩佢就主動),我都好無奈!

回復 chaselam 的帖子

咁你小朋友上呢個網址學左幾耐?  小朋友d英文有無進步?  我個囡而家已經要補中 (近排先報名讀, 希望考試前有些少幫助, 至少合格, 次次都係差幾分, 激死!), 英, 數, 睇怕佢無時間去睇!!!  或者暑假先叫佢上呢個網睇下.

今日你地有無去學校聽新高中簡介?  有中二家長話今年考試題目比往年深, 似係中四內容!!!
校長話明年再多請兩位英文科老師, 然後對比DSE考題, 在課程上再作調整, 好似話會操多d Grammer同埋Reading Comprehension.  睇怕英文程度又要提升, 越來越難合格.

阿囡話英文老師今日同佢地講,話校長落左order,中一要教中三野,真唔真?要跳兩級?學生會唔會跟唔到?

聽到呢個消息,十分傷感!  希望各位同學可以收拾心情,準備下月考試。

回復 Hoining 的帖子

Hi Hoining,

真係好快就讀完中一, 就嚟升中二, 呢個時侯父母只可以用朋友份去指導他們, 我也不想個囡覺得我囉嗦, 一句起兩句止, 除非佢真係錯得好離譜, 我才會責罵, 要佢返房反醒.

男仔係會遲熟, 家長唯有忍耐及等待!!

明天考試, 希望各位小朋友盡力可應付.
‹ 上一主題|下一主題