用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

阿囡都話上英文班好悶, 佢地成班好嘈, 個外籍阿Sir都無話佢地.  成班人都唔聽書, 始終唔係學校老師, 佢地都無咁聽話.

我囡借左幾本書, 但都未開始做, 我由佢玩埋七月, 到8月就要佢盡快完成, 亦要睇下中一課本. 暑假我要阿囡上英數及英文班, 要佢keep住D英文, 費時佢玩到"阿媽叫咩都唔記得".

Hi Hoiling,
你仔仔入左邊班? 我個女係1C班, 唔知係咪普通話班? 因為1E同1C都係40人一班, 都唔知邊班打邊班, 有無高人指點?

Hi Chaselam,
多謝你的回覆, 學校在家長日通知入普通話班要先考普通話,而且英文及數學要達要求才可入, 而小女的普通話及英文也不差, 所以叫佢去試考普通話班, 如果入唔到普通話班, 都會入到英文班, 因為小學都學左6年普通話, 唔想佢浪費左, 始終普通話對佢地日後出來做事是有利的.
請問E班的英文勁, 是否老師會教多D英文?

Hi Hoininig,

那你仔仔D數肯定好叻.

有無其他家長收到學校信, 通知取錄小朋友入戲劇組? 8月22日要開始返學校綵排, 請問9月表演完, 是否仍要入戲劇組?

原本都以為唔會入, 因為阿囡話是以電話通知取錄, 點知星期六收到封學校信, 仲以為有什麼事耍學校寄信來通知!!

阿囡想入English Drama, 但唔知表演完後是否仍要練習, 佢又想參加羽毛球及籃球隊, 但星期二要學英文, 撞正籃球隊時間, 希望佢唔入啦 (如果兩樣都入選, 唯有要佢二選一), 邊有咁多時間呀??!!

唔知到時可唔可以參觀一下新校舍呢?

昨天參加左小囡的中一迎新日, 校長透露PS1的成績 (英文及數學最好的有90多分, 但最差的有60以下, 不合格), 但大家都是Band 1生, 那真的有點距離!!!  

聽小囡講她們那班是雙班主任, 其他班好似唔係 (當時也見兩位男老師在班房內, 其他班好似得一位老師), 請問有無其他班的家長知唔知呢?

學校要學樂器, 而家頭痛唔知學邊一樣野!!  小囡現在學緊五級鋼琴, 可能要暫時放低!!

各位小朋友今天開始上中學, 希望他/她們在一個新校內有一個美好的開始, 各位家長也要加油!!

我從小囡小時侯就要佢養成吃過早餐才上學的習慣, 始終早起不吃早餐, 會沒有精神上堂!
已經編左樂器班, 小囡入左單簧管 (未學過), 你們小朋友入左什麼樂器組?

Hi Hoining,
你囝囝都學好多樂器, 我就叫小囡停左鋼琴, 因為沒有太多時間練習!!  而且課外活動又多, 佢入左籃球, 羽毛球及手球校隊, 跟住又去參加辯論會, 樣樣都話去, 我只給她選運動兩樣 (其實想佢揀一樣), 但佢較喜歡籃球及羽毛球 (聽阿囡講籃球要在每月的7, 17, 27要提早返學校跑步 (6:55到校, 要趕頭班車, 跑完唔知有無時間冲身呢?!), 我跟佢約法三張, 如果佢成績追唔上, 就要佢減一樣活動, 以便多些時間溫習!!

名囡話老師想提升佢地的體能, 但唔知要維持幾耐?  佢地唔係在校內跑, 好似要跑去沙田, 佢話跑得快就可以冲身, 否則要成身臭汗上堂!  如果當日有PE, 我要俾多件PE衫佢帶返去換, 其實可唔可以改放學先跑??

阿囡上星期五已背默中文, 今日又再默中文, 英文未開始默. 而家係佢自己溫默書, 我無幫佢默, 係時侯要佢自己負責, 除非佢成績唔得先出手!

阿囡真係好"動", 連田勁及手球的校隊也收佢, 不過唔可以參加, 佢超額啦!  唯有睇明年佢會唔會放棄籃球, 改參加另一樣活動!!!

小囡不是什麼運動健將, 只係佢喜歡玩多過讀書.

我發覺件運勳衫好容易起毛粒, 件衫只係著左三次就起粒粒, 重差過小學的運動衫 (小學至少可以穿兩年), 而家可能一年要買3-4件啦!!

我見有D中學的運動衫好似人地國家隊那些布料 (唔知係咪Cotton+Poly), 那些也透氣+吸汗, 唔知學校可唔可以改料呢?

阿囡派左紙要買樂器 ($3300), 我自己走去通利買, 比指定公司平$2XX, 而且用指定信用咭買書仲有九折, 可以慳返D.

我個囡本來想參加掃描, 但佢之前入選左辯論學會, 所以唔會再參加其他野啦!

我囡間班每個星期都要默中文, 數學又成日有quiz, 上星期先測完英文, 佢話佢間班只有一個fail, 點解咁快咁多quiz?

昨天阿囡要回校晨操 (5:00am就起身), 送左佢去火車站我就反屋企再訓. 下午佢又要留校排戲, 放學時已經5:30pm, 好在我事前已通知不用上英文堂, 否則佢8:00pm先返到屋企, 肯定累死!!  所以昨晚佢9:00pm自動自覺上床訓, 仲叫都唔理你, 而家返學仲辛苦過以前, 十足大人打工, 早出晚歸!!

你地有無買長袖冷衫?  我買唔到 (之前校服商在校時, 已經係無得買), 我已經去過2次, 電話都打過3次, 供應商話要10月中才有 (係上海做喎)!!  遲D天氣又涼返, 驚阿囡會凍親 (同時佢話班房冷氣好凍, 已經只係開2部冷氣機), 學校又唔准穿運動那件白色jacket, 一定只可以穿冷衫, 但有D學校都接受穿校裙可以襯件運動jacket, 點解一定只可以係冬天穿運動服才可以穿jacket??  如果冬天凍都改穿校褸, 仲同佢穿jacket咩!!  而家係校服商無得賣, 唔係我唔去買!!!

Hi clmum,

我有問過豐昌順, 有我要的碼已經無貨, 唯有等下啦!

Hi Hoining,

我都係想在校時買, 但因為阿囡好遲先落樓, 走埋去問已經無得買.

Hi chaselam,

小囡唔係叻過人, 只係參加左籃球校隊, 一定要操.
‹ 上一主題|下一主題