用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區選校問題
樓主: hfso
go

屯門區選校問題 [複製鏈接]

Re: 屯門區選校問題

而市中心的鄭任安open day........無人招待(可能我遲到).........老師好冷漠.........無人帶領往參觀各層及加以解答........企係每層既老師木無表情.........猶如紙板公仔........這樣既老師........有誰敢接近及主動發問題........即使幾活潑好動既小朋友入讀........相信都會變阿呆.

==>看到你外人都感覺到這個情況,我這個當事人便作一下回應,我仔仔在市中心的鄭任安讀了兩年,這兩年來完全感受唔到這間學校有什麼人情味或許我只感到現實兩個字,事原我仔仔在幼稚園時所接受的是活動教學,到升上小學之後可能還
沒完全知道什麼是傳統教學,所以常常都有過位或多問題發
問,得到的結果當然是不守規則的頑皮學生下場,見家長時
當然同你講要你好好管教一下,但當我仔仔考試時考第四之
後,所有問題便不存在(不過我仔仔上課時是沒有什麼樣的
改善,充其量呆的時候多了 )很現實吧.
最令我氣憤是有一次我仔仔上課頭痛,居然D老師無人知道
不特止還罰他抄書,理由是他無心機上課 :evil: ,一直到放
學婆婆看見他回來時面青青,才知他病了,唉...我都不知甚麼
說好了...
不過這所是區內數一數二的學校,無論在派位及中學課程含接
方面都無可否認是很好的,而校內的學生品行也不差,當然這些都是選校的考慮因素之一.

babyjerry,

總之要小心為小朋友選學校,不要只想派位問題,也要考慮
一下小朋友是否適應,我當初就是只聽人講這間學校好,又
見派位理想便報讀,現在後悔都黎唔切,都唔知幾想轉校...
依家細仔選校,明知無左5分都唔同哥哥一齊讀,我依家都
周圍去參觀學校,除左考慮學校成績外,也要看看d老師有
無愛心同包容性,原來這兩點才真正是我地d小朋友需要的.
希望能俾到d意見你地啦.

babyjerry,

我都和你一樣有d覺得對唔住個大仔,不過我仲慘,在選小學才錯,
千禧我都有朋友的小孩剛入小一,都話好好,好似真的做到愉
快學習,不過我都仲考慮緊,因為覺得太遠,同埋太多人讀,我細仔怕未能爭得入啦,而且剛剛去參觀完東華三院,都幾喜歡,因為小一,小二佢地做緊小班教學及活動教學,觀課時看到d小朋友很開心上課,很有返幼稚園feel,比較合我細仔的性格,而且佢地中學派位又唔係太差,當然同何日東,鄭任安比就差少少,不過d老師給我的印象比較warm,d學生比較活潑,而且佢地都起好千禧校舍,裡面都很新很大,我諗我會報這間了. :

係呀 ,不如講下我看d小一生的情況啦,因為一入到學校,
個主任就帶我去小一班房門口參觀(因為佢地上緊堂,唔方便入去),小一班房是在地下的,不用佢地背住個大書包上樓梯,
看到佢地每班是20-25人,佢地不是傳統式上課,佢地是一個
個小組的坐法,呢如果你小朋友在幼稚園時是活動教學你就會
明我所講,看到d老師好似幼稚園老師咁教書,(不要以為因有參觀才這樣做,因為佢地個日沒有特別安排是有什麼參觀活動的),有一班上英文課時,仲有一個助教一齊同小朋友做英文paper,總之我看到每班小一佢地都開開心心咁上堂,又會舉手
答問題,又會坐定定聽老師講書,看到佢地分組活動時,我真的
覺得佢地有幼稚園feel架.

babyjerry,

等細仔入左小學後........你會唔會考慮將大仔都轉埋一齊呀?

-->都會考慮架,因為見到個大仔都唔願返學,都好頭痛.

頭先入左去"保圓"個topic.........睇到何日東小一已開始要默書.........如75分或以下要見家長   

-->之前我大仔讀小一時,都是第二個星期就要默書,touch wood個句,我大仔好彩好記性,未試過太低分,否則我想都
要見家長.

你有無看另一個topic:" 剛開學我已經覺得好忟憎啦!(小一家長加油站)" 那個媽咪的情形就是我大仔小一時的番板 la,
回想起都很 其實直至現在我大仔在學校的情況
是沒有改善的,只不過是我大仔長大了,有些問題沒有小一時
咁明顯罷了.

你係咪住置樂區嫁.........如果唔係就好難遇到我呢個C9喎........因為我唔誇區嫁........幾深歸嫁(被迫)     

咁我地咪成日有機會撞到

HA,HA 我假期都係傻婆一名,一路食飯一路叫阿仔唔好打架,唔好嘈,嗰個都好大機會係我囉.   

你兩個都係仔,機會好大囉....

YES, 我都就收工啦,趕返屋企湊仔....

剛剛知道一些千禧及羅陳楚思的消息,看看能否給你們選校時作一個參考:

千禧剛剛已默書 : 中文是一篇4-5句課文讀默,而英文是good morning teacher,children 等4-5句句子.如果你
小朋友是讀緊一些活動教學的幼稚園,而又希望入這間學
校的話,要準備一下了.
至於羅陳楚思第一次英文默書是A-Z,而中文未收到風
這間就比較合一些現在讀緊活動教學的小朋友.

我係會報陳楚ka.

看看這個星期能不能幫你地收多少少風
‹ 上一主題|下一主題