用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

公文中在暑假時已經加到10頁紙, 個女為左想拿金牌, 本想要做20張, 當然比我否決左...
開學後, 依家每日做5張.

其實我都唔太SURE係咪以8月30日為介線架?
我記得上年好似係, 跟住就11月頒獎...
你囡囡CUT左, 係咪今年都可以拿獎牌呢?

原帖由 十月媽咪 於 10-9-30 12:18 發表
Pooh_Pooh,

你囡囡真係好厲害, 我女中文讀到CI已經頂唔順, 你仲要DII, 不過講真, 中文係最唔捨得架, 因為我睇左CII既練習, 覺得如果堅持到讀落去, 真係一件好事唻....但著實太太太忙喇....仲係算吧!

你地好有毅力 ...

SumSumBB,

多謝晒! :)
我上年聖誕去左美國, 已經有左個幾月, 都係去到先知! 果次仲好奔波, 去BOSTON, ORLANDO, 坐CRUISE去加勒比海......
至於北海道, 因為一早已BOOK晒, 唯有改左D行程囉, CUT左溫泉旅館, 縮短滑雪日子(兩樣我都無份).........  都有D擔心架, 行雪地時每步都好小心...

依家考慮緊農曆新年去唔去北海道, 只係怕BB太細, 始終咁凍....

ERP E1係咪全港5名內?  我都唔知啊!  只係知依家以"龜速"進行....  >.<

公文中我都無留意佢幾耐升一級, 通常做2次. 依家做5張紙, 暫時佢都應付到.

原帖由 SumSumBB 於 10-9-30 20:23 發表

Pooh,

恭喜你為小杏子生左個小弟弟,你冬天去北海道時知道有左bb未?
你囡囡好勁 !ERP學到E1是否全港五名內?
中文仲犀利 ,學了一年多升上DII,差不多每個多月升一级,一日做幾多張纸?學到D在理解文章方面有困 ...

我細細聲答你, 佢係我個女呀! hehe
(你係咪睇左kumon果本書仔個訪問呢~)

我個女星期三放學上公文中, 英, 數, 一次過.
星期六&日就係所有課外活動.
我媽咪都話會唔會太大壓力呀...  但果d課外活動都係個女自己要求參加, 都係佢的興趣, 佢學到好開心喎...  
之不過, 問題係要"練習"的時間反而唔夠...  加上我要湊隻細, 開學到依家, 時間完全唔見洗........

原帖由 Yau_Cheung 於 10-10-1 00:08 發表
"差唔多全部課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=2120塞晒去星期六&日" - my boy's case is the same.

"kumon超學年越多, 可能都唔係一件好事... " - totally agre ...

十月媽咪,

上年你女係咪已經拎到中文全港第一呀? 我女上年只得銅牌, 佢都拎個第三, 相信拎第一嗰個應該係你囡囡吧! RIGHT?!

我個女上年絕對唔係第一, 我已經唔記得係第幾, 總之印象中唔係咁前... (不過排第幾我都唔太mind)
佢中文無記錯係09年3/4月開始讀, 佢升得快應該係小一開始, 因為KEEP住每日張數做得多, 公文測驗&功課又做得幾好, 所以多數只係REPEAT一次就比佢測驗...

佢讀公文中之前(K3), 我請左個老師教佢拼音, 又比佢上會話班. 佢個普通話"底"都唔錯. 之後CUT晒, 淨上公文中. 小一學校普通話為主, 所以佢進步得好快.
做公文功課, 拼音完全無問題; 學校的默書/評估都係望兩望就OK. 佢依家寫週記/文章, 可以隨時寫到四五百字以上, 而內容詞彙等都幾好, 基本上我唔洗再同佢改!

我個人覺得公文中非常唔錯, 但一定要有家長從旁協助. 尤其是超左學年, 有好多內容,根本小朋友都唔知係乜, 要好有心機&耐性去解釋. 但真係學到好多野! 我自己都學到好多從來都唔知的知識.

Yau_Cheung,

ISF Grade 2 多唔多功課 & 默測? 每日學校workload要用多少時間呢?不過我相信因為你囡囡上3科公文,學校功課&默測變得好easy,用既時間應該比其他同學少好多
另外,想請問你囡囡在那裏上creative writing? 有冇好介紹?

ISF G1時功課好少, 我個女幾分鐘就攪掂. 但一上G2, 就多左好多, 花的時間多左...  仲要每日做KUMON, 所以日日都好趕......

我都考慮過CUT唔CUT kumon...... 但個女仍想堅持....
第一學期特別忙, 因為仲要加埋校際朗誦比賽....
呢排忙到暈...  剛剛先考完豎琴, 月尾有豎琴表演. 又要預備英文&普通話朗誦比賽(各2首), 跳舞比賽&表演, 日文考試, 畫畫比賽, 仲有1月個奧數比賽....

CREATIVE WRITING我女一年級時在KELLY YANG上! 今年無上喇, 因為無時間, 我老公覺得暫時唔上都OK. 我女本身好鐘意睇書, 一得閒就會自己畫公仔又寫故事, 升上2年級, 佢仲用電腦自己打英文/打中文寫文章, 不過好多時寫D又無寫完, 無時間.......

唉.... 家陣D小朋友仲辛苦過大人~  依家參加果D都係佢自己要求...  佢仲想學多一種樂器, 學溜冰, 暑假學左體操又想繼續學...etc, 當然我都拒絕左----------除非cut左kumon都仲可以考慮.... 唉.....

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

ERP 5A

2A

valenie918

K2

5A

3A

jackiejason

K2

2A

pkt

P1

EFL A

2A

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

2A

DONUTBUBBLE

P1

3A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BI

ERP BII

B (暫停)

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P.2

BI

EFL (H)

E

nataliemama

P.2

2A

十月媽咪

P.2

暫停

EFL (K)暫停

F

Jasmine

P.2

3A

Pooh_Pooh

P.2

E I

ERP EI

F

Yau_Cheung

Y.3 (P.2)

BII 

ERP CII

scarecrow

P.3

ERP BI

wasabb

P.3

EFL D

B

Ansonrubby

P.3

EFL J

迪迪洛洛媽

P.3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P.5

AII

ERP BI

Littlehipo

P.3

AII

ERP BII

E

Heidi媽

P.4

G

wasabb

P.6

EFL F

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

ERP 5A

2A

valenie918

K2

5A

ERP 6A 

A

jackiejason

K2

2A

pkt

K3

5A 

EFL A

2A

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

ERP 7A 

A

DONUTBUBBLE

P1

2A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BI

ERP

cut

cut

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P.2

BI

EFL (H)

E

nataliemama

P.2

2A

十月媽咪

P.2

CI

EFL K

F

Jasmine

P.2

3A

Pooh_Pooh

P.2

E I

ERP EII

F

Yau_Cheung

Y.3 (P.2)

BII 

ERP DI

scarecrow

P.3

ERP BI

wasabb

P.3

EFL D

B

Ansonrubby

P.3

EFL J

迪迪洛洛媽

P.3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P.5

AII

ERP BI

Littlehipo

P.3

AII

ERP BII

E

wasabb

P.6

EFL F

阿女早幾日考左英文, "竟然"PASS左, 用左10幾分鐘, 考到90幾分~~ 老師comment仲寫佢excellent.
我都唔知佢今個星期考試, 無叫佢溫習...
其賽我心情都有D無奈..

唔..... 升上小二之後, ERP我試過三次"決定"左要CUT---但最終都無CUT! 同數學一樣, 以323232的頁數"吊命"~ (中文就維持5頁)

一直以黎, kumon的中文&英文, 佢做完之後, 我都會抽時間同佢go through一次, 就算無時間都至少抽d詞語/內容同佢講o下, 再借D相關的書比佢睇etc.
小二上學期超忙, 攪到佢晚晚好夜訓....  加上我又要湊細佬, 根本我又唔得閒, 佢亦都無時間. ERP我係完全無理過, 我由得佢自己做左(字典都無叫佢查), 叫DADDY幫佢改正就算! 因為我知有好多深字, 佢係唔識, daddy又無咁多時間/心機慢慢教, 大家都好似"hea"過就算...  我見有d詞語解釋/配對, 個女都好似唔多識!!  但daddy話唔洗理喎, 等佢睇多d, 用多d, 遲d就識, 見佢識做喎, 無問題!

E11全部都係故事, 佢似乎又好期待...  可能我太緊張, 應該放心由得佢"自由發揮"吧...

雖然我好少發言, 但都keep住睇呢個版. 有時都想插嘴, 但懶打字....  

正如媽咪們所講, Kumon中文&英文, 持之以恆地學, 加上課外閱讀, 慢慢浸, 係好有成效. 但絕對唔係讀三幾個月就會改善作文呀, 會話呀果D囉~

中文應該過兩個星期就考..... 新年假前可以升班吧. 因為會去15日旅行, 我只會拿一星期的功課, 等佢可以輕鬆D去玩!
依家KUMON我唔會再考慮加紙, 只求輕鬆D KEEP住做就算.

SumSumbb,

總算不幸中之大幸. 意外有時真係預計唔到... 希望佢快D好番!!

我地月尾都去喇, 今次去15日. 酒店行程我最終都安排好晒, 只係怕凍親BB---不過我地都盡力預備晒一切"防寒"措施~

KUMON頒獎禮我仲未收到通知! 但之前聽個女講, 老師好似話2月攪. 今年如果就到時間, 我都想去, 因為無同佢去過...

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

ERP 5A

2A

valenie918

K2

5A

ERP 6A 

A

jackiejason

K2

2A

pkt

K3

4A

EFL B

B

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

ERP 7A

A

DONUTBUBBLE

P1

2A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BII

ERP

cut

cut

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P2

BI

EFL (H)

E

nataliemama

P2

2A

十月媽咪

P2

CII

EFL K

F

Jasmine

P2

3A

Pooh_Pooh

P2

EII

ERP EII

G

Yau_Cheung

Y3 (P2)

BII

ERP DI

scarecrow

P3

ERP BI

wasabb

P3

EFL D

B

Ansonrubby

P3

EFL J

迪迪洛洛媽

P3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P5

AII

ERP BI

Littlehipo

P3

AII

ERP BII

E

wasabb

P6

EFL F

NT-1

K2

ERP 2A

老師同阿女講今個星期test數學. 但我覺得佢D數未掂(阿女都同意), 不如溫多一兩個星期. 今日上堂, 唔知佢地點溝通, 竟然同佢test, 仲pass左!
之前做"代數", 教到我嘔左幾桶血......
(有時間先再同大家傾下數學問題)

反而中文&英文進展唔錯, 兩樣都做到EII一半以上.
中文科過左個"樽頸位", 依家做得好smooth, 第一次做的新功課平均錯兩三題, 第二次做就基本上最多只會錯D唔小心野.(英文科我放棄左, 由得佢爸爸幫佢改正就算)

中文: 5頁
英文: 3,2,3,2
數學: 3,2,3,2

數學E開始我已經買答案簿喇, 費事浪費自己"腦汁"!
我嘔血係因為個女D數學逢親見到D新野, 就要我教一輪先明白, 唔係錯呢樣就錯果樣........總之要激我一輪先OK!

原帖由 十月媽咪 於 11-3-26 08:52 發表
其實可以豪多幾十蚊畀CENTRE, 買埋本答案簿, 咁就唔駛自己計餐懵OR對餐懵了!

我覺得佢無咩數學天份, 又唔鐘意數學.....
但KUMON真係幫到佢!
我之前都考慮過學林, 數研, ENOPI等....  但暫時都會KEEP住讀KUMON! 至少佢學校的課程完全無問題(你都知, kumon超幾個學年, 學校的數學對佢地黎講係非常容易)!  而計數(運算)又快, 學校的速算比賽佢每次都拿一等獎.

反而,我曾經考慮過奧數. 一年級時, 學校推薦參加奧數比賽, 因為去旅行而無參加. 今年1月1日比賽, 細佬太細, 聖誕無去旅行, 就比佢參加啦! 佢無正式學過奧數, 所以比佢參加賽前班. 返黎就叫爸爸教o下, 我又教o下, 我地兩地都比佢激到噴血, 又教極都唔明...................  成個聖誕假期難得在香港輕輕鬆鬆, 就比呢件"奧數"攪到大家都唔開心! 最終我同老公都決定放棄, 唔再理, 剩係同佢去街呀玩呀, 叫佢到時比賽求其當見識下就算!

最終, 唔知點解, 佢拿到二等獎!!!! 我同老公都O晒嘴!!!
(但個女強調其實自己都識計喎! 但唔想再參加, 唔想學)

講番奧數, 其實同KUMON一樣, 都可以"操", 例如"計年齡"的題目, 操一輪; "計代數"的又操一輪, 每個項目去學&操.
我覺得, 如果要操佢的奧數, 其實都可以....  
但問題係, 小朋友已經咁多野學, 係咪應該集中一D佢有天份, 又有興趣的項目發展呢?
我個女同我一樣係數學白痴, 對數學興趣唔大. 所以, 我決定暫時KEEP住KUMON就算.
‹ 上一主題|下一主題