用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! ...
樓主: LLK
go

聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! [複製鏈接]

原帖由 jolo 於 08-12-23 12:57 發表
LLK,
我日日都接送個仔O架.... 尋日遲左, 一向都係 頭幾個返到課室... 阿仔日日都數下自己係第幾個O架...
阿仔唔會食唔哂 D 雪糕, 未食哂, 如果話掉左佢O既話, 大喊都似.... .. 佢就算食得慢溶左,  ...

唔怪得你囝囝咁高大, 我個囡陰d陰d咁食, 連食飯都係架, 細細啖, 似我囉

你咁早到, 以後好少機會見囉

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-24 00:33 發表
我囝琴晚半夜係床度咳, 跟住就嘔. 抱佢去睇醫生, 攪咗一輪, 半夜三點幾先訓.  今日唔敢俾佢返學, 但佢全日都話要返學開 party.  5:45 pm 打返去揾到班主任, 班主任話 tomorrow 仲有一個 party, 叫佢今日多 d 休息,  ...

for cough : 煲吓無花果(8粒中型)+陳皮(一個, 先浸軟, 去白色物)佢飲丫(水約800ml, 煲45-50mins), 好好架, 間唔中也煲煲羅漢果水也好好!

你個囝應該無咩事既, 仲掛住個party, 哈哈, 帶個口罩咪得囉!

原帖由 jolo 於 08-12-24 10:51 發表
LLK,
我仔.... ... 佢唔食肉o架.... 至愛蛋糕、麵包、粉麵.... 佢唔高哪.. 識同月出世果班 bk 小朋友, 男仔最矮係佢..... 佢依大半年無咩高過添....
我早返係就我返工o麻.... :wa ...

我個囡都唔係點食肉架, 只鍾意魚同我整既cake, bread, 飯都食既, 佢哩半年只係識高, 無重過, 宜家有99cm, 係對手瘦囉, 你個囝都好有肉丫, 又唔係矮, 佢一日飲幾多奶呀? 我個囡飲半餐, 諗住飲多半個月左右就停, 轉飲豆漿, 因為約三歲, 人體中的分解奶中什麼的酵素會消失, 有人研究牛奶對人其實係有害, 我阿媽飲好多奶架, 最後佢得了胰臟癌, 不出三個月就走了

原帖由 jolo 於 08-12-24 11:21 發表
LLK,
我仔連魚都唔食o架... 魚只食 魚生果類, 所以好少俾佢食... ... 佢懶, 熟要慢慢咬呀 ~~
兩歲戒左奶囉.... 一轉用杯飲, 佢就唔願飲, 咪索性戒左佢囉... 一戒, 反而俾我發現佢可能對奶粉敏感 ...

咁就好囉, 自己戒奶, 我都諗方法同個囡戒奶啊, 諗住豆漿係白色, 似奶, 如果早上起身唔比奶佢飲, 佢會喊到唔停
如果唔飲奶, 我諗佢既皮膚會好d, 宜家一到秋冬就脫皮, 好敏感, 個口周圍都敏感, 要塗藥膏架!

原來有咁多個小朋友都病, 我個女都係呀
24/12 放學開始勁打噴嚏+流鼻水
24-27/12 都無出過街
27/12 早上勁咳至嘔, 同埋有微燒 37.4 C
28/12 下午好番哂
今次沒有看醫生, 因為唔嚴重, 只係比佢多點休息同煲蒜頭湯+陳皮無花果水+羅漢果水佢飲

Happy New Year

哈哈, 今個聖誕節假期同阿女戒咗奶
第一日假期開始已經停了無飲
我話佢病, 所以唔飲得, 其後話牛奶係比牛仔飲, 佢好受落, 佢唔飲我又讚吓佢, 我叫佢飲, 佢就話d奶係牛仔飲架
所以到現在佢一口都無飲過
只係飲我煲既野

原帖由 danielmorris 於 09-1-3 11:56 發表

你甘夠膽,發燒都唔睇醫生.
你甘少比藥個女食,你個女身體一定很好.
我個仔流鼻水多D,我阿爸阿媽,個仔老豆就好緊張要比藥佢食,食到個身體弱哂.
之前我個仔如果無發燒,我都唔會同佢睇醫生,等佢身體自己對抗一下病 ...

如果發高燒, 我先會帶佢睇醫生, 宜家燒得嗰 37.4度, 好濕碎姐, 不過都要貼退貼
至於輕微既傷風, 我好想個女自己打仗, 要比佢訓多d
以前有工作, 公司有得claim medical, 我都會郁吓就帶佢睇醫生, 自5月開始就沒有了, 所以主要比佢休息多d

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-3 02:38 發表
LLK,

想請問蒜頭湯點煲 ?  幾多份量 ?  煲幾耐 ?  唔該哂先 !

我睇書睇返黎架
10-12大粒蒜頭, 用少油(用鑊)煎到出香味同金黃色
跟住倒入4-5杯熱水, 以中火煮沸, 約5mins
熄火, 再加少少鹽同少少black pepper, 飲得
趁熱飲, 小朋友唔飲得辣, 可落少d black pepper
註 : 對傷風感冒的人, 有改善鼻塞, 增加體力的功效

原帖由 jolo 於 09-1-5 14:29 發表

會唔會有好重蒜頭味o架 ??

煎夠熟就唔會有勁蒜味, 你自己試吓, 其實好好味架嘟

係呢, 24/12 果日放學, 我經老師比咗個軟心朱古力包你, 係交比你囝囝的, 你有無收到?  定話....

原帖由 jolo 於 09-1-7 12:08 發表

我又試下煲先.....
軟心朱古力包 ????
24號... 唉 ~~~~ ...
我幾大檬呀... 24號果晚想拎 d 杯之類出o黎洗, 先發現無左個 背囊仔, 初初以為放學無拎走, 點知假期後返學, 先知無漏... 即係 ...

嗰日又真係好多野拎, 又禮物, 又被袋, 又書包, 好le heh
唔見咗咪要再買! 個包唔緊要, 可以再整過既姐, 咁元旦後返學咪無圍裙用囉!

今日起天氣又乾燥又凍, 我煲了雪梨+海底椰湯包=雪梨水 比阿囡飲, 希望預防到乾咳, 我哩個阿媽無野做, 煲吓哩樣嗰樣, 試這試那, 成個新手煮婦, 有點亂撞, 真係要睇多d書學學點煮野食同煲湯

鱷魚肉湯未煲過, 太深, 哩d都係留番比99搞, 佢煲既湯好多材料

2月14日你地去唔去旅行? 唔知係咪得低班去音樂農莊? 定話全校去?

如果唔係病毒, 而係天氣乾燥問題, 試吓煲
雪耳, 南北杏, 蜜棗 (四大粒), 豆腐, 適量冰糖
係甜的
我個囡哩兩朝早一起身就咳, 係寒咳, 咳咗幾聲
今日會煲哩樣湯水比佢飲, 潤一潤

Alexmum, 你囝囝係邊班? 到時唔知點相認, 見吓面?
我地會BBQ架 !

原帖由 jolo 於 09-1-15 14:24 發表
我都去旅行... 不過, 無 bbq 食圍菜, 怕唔夠時間.. 加上, 我囝囝 bbq 只食廚師腸, 唔食肉, 費事佢無野落肚 .....

LLK,
點分熱咳 同 寒咳呀 ???
你 BBQ 呀?? 等我去搵你痴半條腸仔食先.... :joy ...

你地都揀圍菜牙, 唔知多唔多人燒野食呢, 我諗住阿囡都可以幫手燒, 比機會佢服侍吓我丫嘛, 當然, 佢只會爭住燒腸仔, 我會再帶食物去, 因為阿囡唔係點食肉, 如果問佢攞佢條腸, 佢實殺人都似

熱咳有痰
寒咳無痰
generally speaking

原帖由 jolo 於 09-1-16 12:00 發表
星期六, 我好好好想去.... 但只招待長者.... ... 好想睇囝囝表演.... 又無老人家可以到校陪囝囝, 佢睇到其他同學有人陪, 希望佢唔會唔開心啦....
一個老人家去都唔會悶卦... 有 ...

我都唔知阿囡要參與表演添
今朝問老師, 學生要9:00前返到, 同平時一樣, 要我揍, 不過, 就算係10:00, 我都要揍, 因為唔放心老人家一個人帶住個孫坐車, 所以放學後, 順便下午係附近酒樓飲茶

唉, 我99真係唔識影相, 想睇吓阿囡表演都無, 到宜家只係見過最好一次既陶土, 有點感動 !

原帖由 alexmum 於 09-1-15 15:51 發表
我仔仔係初望班, 旅行我都係食圍菜.

你地星期六都好嗎? 有咩玩呢?
我仔仔星期六上tom lee 的班,
所以好多時學校的活動都去唔到.....

星期六我地家長無得睇表演
望班係信班隔離, 可能見過你囝囝
Tom Lee 讀咩呀? 教琴既老師好唔好架?

原帖由 danielmorris 於 09-1-19 17:10 發表
我個仔好搞笑,成日得閒無事唱「賣懶!賣懶!賣到年三十晚」唱來唱去都係衣幾句.
我又不懂這歌,無法教他歌下去.
你們可提供這歌詞或歌嗎?

我個女接住會講 :
過咗年就大個仔/大個女, 唔好懶惰

原帖由 alexmum 於 09-1-19 14:56 發表
咁即是星期一至三 + 五 都著便服嗎???

點解呀? 老師無同我講呀!
我個女哩兩日都無返學, 病了, 雖然好生猛, 都唔係咁好, 無謂傳染比其他小朋友, 就黎新年嘛 !
佢係發低燒, 感冒, 昨天已經看了醫生, 但都繼續發低燒
:;pppp: 宜家只有比佢多點休息, 訓吓覺

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-21 00:32 發表
係星期一晚先收到字條話 Tue, Wed and Fri 着華服 / 便服.

阿仔話今日佢有份打鼓同舞獅.  

希望你女女快 d 好番哂 !  Take care !

有同班同學既媽咪打電話通知了我, 阿囡今日可以返學喇
佢一著便服, 個人精神哂, 佢好貪靚架

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-22 01:47 發表
好番哂你就安樂囉.

你真係貓頭鷹黎喎, 咁夜仲未訓

原帖由 danielmorris 於 09-1-23 14:30 發表
我個仔星期三同我講話響學校行花市.甘我問佢你無錢,點買野.佢話老師比2個我羅(即兩蚊).甘我問你帶返來之花花,幾多錢,他說1蚊.份砌圖都係1蚊.
星期四朝早他咳,沒帶他回校,點知下午開始發燒,昨晚訓訓下又 . ...

啊, 12月尾病過, 一月又病
我阿囡都係啊
今日無返學, 咁被同pillow 要假期後洗囉?

願祝各人身體健康
同祝學校教阿囡嗰句 - 牛年蒙福
‹ 上一主題|下一主題