用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔2nd in 及結果 2015/16
樓主: Angine
go

男拔2nd in 及結果 2015/16   [複製鏈接]

引用:是否全是父母一同in+?朋友因工作關係...

原帖由 yyf 於 14-11-14 發表
是否全是父母一同in ?朋友因工作關係...只能一位家長出席
打電話來的職員説至少一位家長出席。

回覆:男拔2nd in

我都覺得冇可能,三位女仕表現衣著也是優雅類,怎可能賽跑?而且如果必收,問幾條無聊問題打發咪得,洗唔洗咁辛苦同小朋友賽跑呢?不過看到咖哩飯那part, 我真的笑了。

引用:Quote:原帖由+caydencharlene+於+14-11-20+

原帖由 Argyle 於 14-11-20 發表
為個位啫,做乜要咁呢?又明知冇人信,真唔明。將一間百年老店面試和咖哩飯扯上関係,算点呢?

...
幼稚園版那邊最近也有個「怪獸校長」吹自己間間「神級」幼稚園也必入唔知揀邊間,搞到群情兇湧之後,就話自己假分享試家長反應。最近d人真係.......

引用:Quote:welcome+發表於+14-11-28+16:40+只有

原帖由 katySuen 於 14-11-28 發表
最緊要收就得啦😄在我來說,有這次second int.的機會已經很難得的了😃
...
blessed to all :)

我們有校董,校長及副校。可能校董唔俾分。

引用:Quote:himmamme+發表於+14-11-28+15:00+[si

原帖由 Taloon 於 14-11-28 發表
信不信由你喇,我就聽過未到小一登記日已經開始 3rd in 既例子,即係未知有幾多人唔去註冊就已經 call 人  ...
其實這些已不重要,小朋友已盡力,很叻了!盡人事聽天命嘛!

eggmama  Agree!  發表於 14-11-28 17:49

引用:+本帖最後由+himmamme+於+14-11-28+19:07+

原帖由 himmamme 於 14-11-28 發表
唔好咁諗啦,其實我地都麻麻,不過為阿仔仍抱希望,畢竟只有5歲人仔,3師會審,很厲害了(自己見工都係一對一咋)。

回覆:男拔2nd in

一樣,兩項task, 砌嘢及看圖講故事,最後問了他處境題。但我們是先in小朋友後in父母,嚇了一跳,因與事前兒子講述的過程不同,幸好他當平時的interview開心行入去。感恩他全程很開心,反而我和老公覺得自己in得不理想(自己及兒子的表現)down了一日,但最後想通了,自己盡了力,結果便交給神。

引用:請問你地入去in時3師有冇笑容? +

原帖由 hoyau 於 14-11-29 發表
請問你地入去in時3師有冇笑容?
我們進去時三師表情好肅木,幾驚,尤其副校全程冇笑容,但事後問阿仔,佢話三位好友善,主要副校問,校長計分。可能試家長反應卦。

引用:小朋友嗰part大家差不多,不如講下家長題目

原帖由 twotwoshing 於 14-11-29 發表
小朋友嗰part大家差不多,不如講下家長題目
問爸爸最想同仔仔玩咩?
出去之後問阿仔,佢話校長問佢最想同爸 ...
me too, 唔夾囗供,勁傷心,哈哈。

不過後尾我又阿q自我安慰,條處境題阿仔答得唔錯,唔夾囗供證明佢唔係背稿。

凡事兩面睇,自我安慰下便可以let it go~

引用:Quote:原帖由+shrimpy+於+14-11-29+發表其

原帖由 Angine 於 14-11-29 發表
我都係喎,chok 極都chok 唔到有處境題
其實我分享的目的,只是希望讓來年考的家長參考,以及安慰同屆的同路人。並不希望大家回去再chok小孩,畢竟過去已過去,現在已是交託給神的時候。可能我用錯詞句,不是處境題,只是一些小童生活上的想法,跟其他家長所問的類同,是可以反問家長印證(如喜歡甚麼甚麼,為甚麼)。引起了恐慌,對不起。還是那一句,孩子至此已很叻了。

‹ 上一主題|下一主題