用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基剛收信
樓主: phonengan
go

九龍塘樂基剛收信 [複製鏈接]

引用:Quote:lilykksw+發表於+14-1-10+22:45+好奇

原帖由 phonengan 於 14-01-11 發表
點解要知人地的背景,你想證明D咩。樂基一向都俾人傳要識人先入得,
信……你可以唔in因你唔識人;
唔信… ...
JM都係好奇問吓,又唔係迫你講,你何必咁大反應?人地亦無將小朋友比較,你扯到咁遠做乜??人地係咁易問條問題就俾你教仔咁教訓,唔駛呀嘛~

引用:Quote:wongnaldo+發表於+14-1-12+19:31+Agr

原帖由 phonengan 於 14-01-13 發表
多謝你明白我那篇(有D錯別字)的文章。1.去in得這間學校就排除了要靠背景和關係才能進入,所以要相信學校 ...
我相信你係諗多咗。人地只係隨口問一句,可能係好奇可能係八卦,唔存在令你嬲到要教訓人嘅「扼殺家長對小朋友培訓」嘅因素。而家無人話只係靠背景就入到樂基,大家只係感好奇探究吓傳聞中嘅所謂收生準則,唔係問一句背後就蘊藏「哦原來佢唔收我個囝係因為我無大學畢業我唔係醫生律師」。從來幼稚園嘅收生標準都係一個䛧,上得EK嘅都係用家,咪互相打聽吓交流吓囉。你一見到條問題就已經假設咗人地背後動機仲要非常唔禮貌咁教訓人,你真係唔覺得自己唔啱咩?

引用:Quote:原帖由+TurtleC+於+14-01-13+發表我

原帖由 lilykksw 於 14-01-13 發表
如果學校真係唔需要睇家長學歷,也不需要在申請表上列一條問家長的學歷,我相信除了睇小朋友的表現,還會加 ...
我相信背景可能係用嚟參考啩⋯⋯或者決定唔到收邊個時就睇一睇(先旨聲明,我唔係講樂基)。我填過一份申請表(唔記得邊間幼稚園),連父母讀邊間學校都要寫埋,當時我真係R哂頭:我讀邊間學校關你咩事⋯⋯?precise到咁,真係令人感覺唔係幾好。

引用:Quote:原帖由+phonengan+於+14-01-13+發表

原帖由 TurtleC 於 14-01-13 發表
我相信你係諗多咗。人地只係隨口問一句,可能係好奇可能係八卦,唔存在令你嬲到要教訓人嘅「扼殺家長對小朋 ...
我係想講「你真係覺得自己無唔啱?」

引用:Quote:TurtleC+發表於+14-1-13+09:24+我相

原帖由 新人物 於 14-01-13 發表
因為父母如果係校友,小朋友升小學自行收生階段會有分加,部份幼稚園會以升到咩小學做賣點,所以咪咁問囉.
...
嘩,算到咁盡?真係估佢唔到⋯⋯

回覆:九龍塘樂基剛收信

綜合各方實戰經驗,考幼稚園最緊要有⋯⋯⋯⋯⋯⋯運氣。

引用:真的多謝大家大方分享自己的經歷,學位始終

原帖由 lilykksw 於 14-01-14 發表
真的多謝大家大方分享自己的經歷,學位始終太少,難容納更多合資格的小朋友,希望學校會開更多分校,培育人 ...
我可以講小學競爭係考幼稚園嘅100倍咁攰,因我大女經歷緊。喺香港讀書,苦了家長,累了孩子⋯⋯

回覆:九龍塘樂基剛收信

又有人教訓人。憑咩呢?哎~

‹ 上一主題|下一主題