用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pui Ching 2004 - K1 Chat Room
樓主: JaferMaMa
go

Pui Ching 2004 - K1 Chat Room [複製鏈接]

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

lulu0820

已經收到聖誕咭,我已經將所有聖誕咭貼在大門後,貼到成棵聖誕樹咁。喬喬冇講比我知佢見到你,重同你講早晨。

我昨日接凱喬放學是在禮堂接的,只是見到利香、知衡同偉琛,佢地都好乖的坐下來等接放學。我問下梁老師凱喬乖唔乖,佢話佢好乖,好聽話,不過上英文堂時會睡覺。我想多數小朋友都好乖。

w27

喬喬話見唔到奕朗,只是同個哥哥坐,佢一上車,就傻下傻下咁,我示意叫佢坐底佢又唔坐,結果個ee叫左佢坐最後,我都不知幾驚佢嘔。

喬喬都會成日問我野,有時搭左佢,佢又問多好多次,問到你個人都煩晒,佢就好開心,有時我會叫佢解釋返比我知,根住佢就唔再問了。

qk

我昨日去接放學時,見到靖喬同工人坐在操場旁邊,但我趕住去接喬喬,又冇留意佢做緊什麼。

Candice 1128

希望你去旅行玩得開開心心。
我見到旼希張聖誕咭寫住"我好鐘意你",我讀比凱喬,佢冇反應,但我就好似覺得咁細個人仔,就收到情信,好好笑。
   好有兩少無猜的感覺。

凱喬記得邊張咭係邊個送的,佢成日話比我知。

**我盤秋海棠只是得返一片葉,但有少少新葉,唔知可唔可以成長到。

小蕎媽媽

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

qk

收到呀,唔好意思唔記得覆你。

lulu0820

出黎BBQ好呀,凱喬成日都話要燒野食,佢前牌重唱住重陽節首歌。不如去屯門小欖,有得燒野食,又可以放風箏,又多野玩。
小蕎媽媽

quoquo

我自己個人意見,PC 是一間好的學校,我自己同囡囡都鐘意。而且佢返學又冇壓力,可以開開心心過一個童年,又唔駛面對升小一。

如果你唔打算比錢讀小學,我自己覺得小朋友讀完培正幼稚園出來,亦不見得可以好容易同出面的小朋友爭小一,因為佢的課程淺。佢重點培養小朋友的閱讀興趣。

而且如果你住灣仔,返學都好似幾遠下,小朋友都會好辛苦。

以上純粹個人意見給你參考。
小蕎媽媽

你返黎未呀?有冇遇到海嘯?見到電視到幾擔心。   
小蕎媽媽

lulu0820

我在楊屋道旁邊一間賣花的舖頭買左一盆秋海棠,都是$10。希望喬喬種得到。
小蕎媽媽

你地返左黎就好啦,放下心頭大石。呢幾日我同囡囡睇報紙佢都問我旼希點,我話我都未知。

最緊要大小同小朋友都冇事。
估唔到你地重可以完成其餘兩日的旅程,真開心   
小蕎媽媽

lulu0820:

支氣管敏感都幾麻煩,小心d。有唔妥就要快d睇e生。喬喬都是氣管敏感,而家所有sweet同冰凍的野都唔比佢食。如果唔係一咳都幾煩。
小蕎媽媽

lulu0820

佢個時(7、8個月大)一星期都飲一次燕窩水,但都好容易咳,後來大d再煲川貝湯比佢飲,都唔得。後來大d先好d,而家唔會比咁多sweet & cold 的野佢食。有少少唔妥,即刻睇e生,如果唔係就好麻煩。我而家同佢睇劉家聲同李志謙,呢2個e生同喬喬都幾夾,通常睇一次都好番。劉家聲就平d,大約$200一次,而李志謙就$250一次,有時開抗生素就要成$300,所以最近多數睇劉家聲。
小蕎媽媽

w27

由今日至星期五,凱喬都是搭k11,我問佢今次是否想同奕朗坐,如果是就要同林太講,但佢今次話要同温學韻坐,後來爸爸打電話給我話比我知,原來學韻是同哥哥坐,唔可以同佢坐。唔知到最後佢有冇唔開心呢。奕朗今晚又可能問你點解凱喬會坐k11。
小蕎媽媽

各位媽媽:

明天天氣得8度,學校可否接受學生穿著羽絨外套或背心?

謝謝各位。
小蕎媽媽

lulu0820

早晨,多謝你。我打算比件deep blue 的羽絨背心佢著,再加一件校褸,應該OK。佢昨日返學唔肯著件冷外套,下午返來就留鼻水,成晚重不停咁咳,聽到都覺得好煩。又要同佢睇e生。    
小蕎媽媽

lulu0820

不如星期日一齊去圖書館,我地上星期日借左本小紅帽,卓妍是否好鐘意睇?如果是,我地還左本書,你可以即刻借返。

你同卓妍學完溜冰未?星期日我地入左海濱報名,但要幾個小朋友confirm 先可以開班,我地打算等3個小朋友齊人先上堂。如果凱喬學完,可以約埋一齊玩。
小蕎媽媽

lulu0820

單對單好似好貴,所以比佢學小組,你唔係同佢一齊學的嗎?喬喬又唔係好怕跌,而我到時一定會入場睇住佢,我有叫我老公同佢一齊學,佢話見到工聯會有親子班,不過我地都填左海濱,睇下佢開唔開到班先,如果唔得就報工聯會。

Candice1128

如果旼希一齊學 ,凱喬一定會好開心的。我想比佢返星期日,唔知你的時間如何?
小蕎媽媽

lulu0820

你知la,星期日學會貴d,如果單對單要成$700,所以頭頭比佢學住Group先。

Candice1128

如果我同你時間夾到,可以2個小朋友一齊學,我估卓妍已經學左一些時間,所以或者遲d先可以追到佢。有興趣打電話給我。
小蕎媽媽

Candice1128

我記得好似是$625 (另加registration fee $25)5堂(2人小組),每堂30分鐘,之後可以留下练習。3人就是$575(另加registration fee $25)。時間任選,只要我地夾到時間就得。星期日大家都唔想咁早起身,通常我地9點左右起身,me me mo mo 食埋早餐,最早的時間大約11:00左右,下午都冇問題。你呢?
小蕎媽媽

Candice1128

唔緊要la,下次有其他野可以一齊學,如夏天可以學游泳。

我話比喬喬知旼希唔同佢一齊學溜冰,佢個樣有少少唔開心,不過好快就無事了。佢自己話唔會唔開心,只是掛住做功課。

Lulu0820

其實都是大家C9的心聲,慳得就慳。

小蕎媽媽

Candice1128

除左又一城,你可以考慮深水土步,佢地都應該有班。

凱喬星期六早上要去屯門學跳舞,並準備學埋畫畫,所以星期六唔想再趕出來,星期日就好d。

你住沙田,都唔係好遠,暑假就一齊學游水law。

qk

你又住邊,大家近嗎?我住荃灣。

3月11日親子旅行,各位會去嗎,我就好想去,但唔知請唔請到假。
小蕎媽媽

Alexismama

我都有興趣去葵盛ymca學游水,記得預埋我同凱喬,不過我要weekend先得。
小蕎媽媽
‹ 上一主題|下一主題