用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

Hello,

你地好... 多多指教..

hi 你地好呀,

果日我個女係D組, 請大家多多指教....

雖然我個女間KINDER個個星期都默4日書 (2- maths, 1-eng, 1-chi), 不過, 放左假咁耐... 應該咩都俾返晒先生lu... 所以, 而家又要開始努力bring back返佢既memories.. 哈哈.. 大家一齊努力啦...

Hello sue_yee_t,

我小朋友都係讀1D班架, 唔知我地果晚有無見過 同交換過電話呢?? 我小朋友叫Ellen..

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒~~ 哈哈~~

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-29 21:22 發表
大家好,我小朋友是1D班,有無同班同學仔呀?開完家長會,真是好多通告要簽,大家得閑上嚟多D溝通下.

我打算報phonics 同體操, 不過, 想問一問, 2樣體操, 有咩分別? 我知道老師有講過.. 不過, 唔係好記得...

瑤瑤係唔係31號, 卓琳係唔係33號呀? 我個女係18號呀~

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-31 10:53 發表
Hi,我的小朋友都是1D叫瑤瑤,你哋選擇什麼課外活動?因為很多相同時間很難選擇。

HEHE 因為我果日影低左張name list呀嘛...

我睇返聖家website , 基礎體操係玩彈跳果d, 而藝術體操, 就係玩呼拉圈, 絲帶果d.....

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-31 12:50 發表
卓琳是33號呀,你點知?我都是打算報PHONICS和藝術體操.我都唔知有咩分別.

bbyiuyiu,

係啦, 我地無暑期作業架喎, 其實係咪唔係同我地講呢?聽日就要帶桌墊啦咩? 死啦, 我唔知添, 咁係唔係聽日帶呀??
但係, eng既作業, 聽eng老師講,. 又係唔係要聽日收呢??如此說來, 佢地聽日咪左一袋, 右一袋咁返學?  

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-31 14:46 發表
hello VIKIEPAUL  sue_yee_t,明天只需帶通告回條  暑期作業(沒有是否不用帶呢)白板。視藝堂要帶的桌墊是好似用不要的雜誌紙張。

唔係做功課呀, 而係1D既eng老師話, 佢英文科, 唔好包作業, 包textbook唔理你, 而作業,第一日就會收晒佢....唔知佢第一日既意思係9.1 , 定係正式上堂既9.3呢...

果日學校實在講左太多野... 唔太記得到...

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-31 15:30 發表
VIKIEPAUL 英文有作業咩?做咩作業呀?我老公開完家長會番嚟,無講過啵?

Hello VVbaby,

你好呀.. 你囡囡叫咩名呀? 睇下果日有無同你交換電話? 我囡囡叫煦琳呀.. 多多指教..

今朝正式上堂.. 雖然只係帶3堂既課本, 但係個書包都好重下.....

仲有我個女話我知.. 今日4樓有活動, 所以著pe衫, 請問你地知唔知係咩活動呀? 我個女無講呀.... 另外, 梁老師話今日帶佢地上7樓喎.. 睇下梁老師個位係邊.. 等佢地第日有事可以去搵佢... 哈哈哈.. 我個女話.. 一定行死佢.. 要行7層樓梯.....

原帖由 VVbaby 於 09-9-3 01:00 發表
呢到都好多1D班呢, 我囡囡都係呀, 果日家長會仲同好多家長交換左電話添, 唔知係咪你地呢?? 嘻嘻!

聽日開始正式上堂喇, 唔知我個女會點呢??

Hi VVbaby,

係呀, 我地有交換到電話呀.. keep in touch啦~

上7樓-昨日已經上左啦... 目的係班主任想話俾小朋友知道,有咩事可以去邊度搵佢喎...

至於昨日既活動, 我諗係同d課外活動有關, 我個女話有樂隊奏'波兒', 佢地成班小朋友仲一齊唱添... 另外, 因為我個女報左小提琴班, 所以話昨日去左試琴, 連小息既時間都無埋喎...

仲有昨晚收到學游水通告, 你地有無打算學?  

原帖由 VVbaby 於 09-9-3 23:15 發表

你好呀, 我囡囡叫若希呀, 我地有交換電話喎, 得閒多d上黎傾下啦!

係啦, 真係好重呀, 好彩都唔駛成日揹住, 唔係就好辛苦喇!

我囡囡話今日係禮堂睇表演喎, 之前早會果陣睇升旗添, 佢又話今日都冇教書, 上英文堂講 ...

hi mandymfl,

你好呀~~ 你囡囡叫咩名?

多多指教.. 我囡囡叫煦琳呀...

原帖由 mandymfl 於 09-9-7 17:39 發表
Hi,

新來報到, 我囡囡係1D班, 請多多指教!

各位1D班既同學,

想請教一下, 今日收到既功課, 小冊子P2-5, 究竟係咩科架? 同埋, 係唔係聽日就要交? 我地好似都要做埋一份架喎... 應該點做呢???

幣啦, 我個女星期一一張課外活動既通告都無帶返黎.. 唔通一樣都抽唔中? 抽唔中又會點呢?

VVbaby,

唉哋, 今日終於都見到一張通告啦, 原來我個女果張通告, 星期一果日俾同學仔囉左, 今日先俾返佢呀~~

今日收到果張係小提琴.. 但係, 我仲參加左phonics.. 所以, 我岩岩都打左電話俾班主任, 問下佢, 究竟係抽唔中定係又係俾小朋友囉左, 但係無俾返佢, 定係我個女自己大頭蝦跌左啦...

都好好釆.. 梁老師都叫我留電話, 話要幫我check下, 之後覆我....

唉~~~~ 我個女返左咁耐學, 都仲係成日甩甩漏漏咁.. 認真擔心~~

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 11:29 發表

vikiepaul,
唔會一樣都冇喎, 學校話最少要參加一樣呢!
老師應該要打電話俾你, 問你仲想報咩呢!

mymavis,
另一樣係phonics囉, 實在太少位, 又太多想讀喇, 抽唔中呀! ...

oo梁老師覆左我啦.. phonics我個女係抽唔中, 所以, 佢今年得一樣課外活動咋..

另外, 我仲問左針卡既問題, 佢話如果有健康手冊既, 我地都要一併交埋俾佢....

tunghei,

我係1D班既, 我地中文默書既範圍係

"下星期三默 1,2課 + 補 (一)"

唔知你地會唔會一樣呢... [size=+0]

原帖由 tunghei 於 09-9-16 14:38 發表
Help-有無人知道1A班中文讀默範圍,呵女知下唔知下?thank you

mandymfl,

有呀, 我有收到家長證呀, 過埋膠架喎, 另外, 係仲有一張簽收通告.. 如果你真係無收到, 你快d試下打電話返學校啦, 唔知梁老師走左未呢...

至於中默, 我而家仲返緊工未返屋企,所以, 研究唔到補(一)究竟係咩黎, 有無其他1D班既媽媽幫下手解答下呢個問題呀?

唔該唔該~~

原帖由 mandymfl 於 09-9-16 16:27 發表
vikiepaul,

請問補(一)係默咩呀? 補充未派回來!
今日有冇收到家長證呀? 我唔見書包有, 但又要簽通告"確認收家長證" ???????

VVbaby,

係呀, 真係好好釆.. 如果唔係都唔知點算囉...

係呢.. 其實係唔係有咩事發生左, 點解無啦啦要帶返口罩既?

e小冊子, 係唔係佢地今日上完電腦堂派架, 個名似電腦科喎...

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 16:51 發表

咁都好彩個同學仔有俾返你咋, 唔係你又唔知, 一陣老師又以為你唔交就c喇!
乜原來帶針咭都要帶埋健康院本手冊既?? 你唔講, 我真係唔諗住帶喎!
係呀, 大家記得聽日帶口罩呀!
係呢, 我想問你地知唔知e册子係咩黎架?? ...

講開又講... 佢地下星期一要拍卡俾錢... 但係我地仲未收到張card, 咁係唔係代表會自動扣數? 另外, 睇通告話, 學期初會俾一個上網password去一個website可以check到balance, 咁果個password又幾時俾呢? 我試過用而家用緊果個login & password.. 又login唔到喎.. 係唔係代表又有第2個呢??

原帖由 VVbaby 於 09-9-17 11:40 發表

講真呀, 都幾驚, 因為六年級既姐姐開學果陣小息係會陪住一年級既學生麻, 希望冇事啦!

係喎係喎.. 得啦喎... 我知我點解之前唔得啦..我用左家長個login & password呀... hehe 我真係十分大懵..

唔該晒~

原帖由 VVbaby 於 09-9-17 14:03 發表

未收到咭應該係自動扣數架!

我check到喎, 你入去學校個網頁, 用"網上學習平台"果個password, 然後再揀"學校紀錄", 跟住你就會見到"戶口結存及紀錄", 你click入去就可以check到balance喇! ...

1D班既同學仔, 今日唔知點解intranet淨係upload左一樣視藝科... 其他果d唔見晒.. 而我阿女又抄左好多功課返黎喎... 我想對下有無寫漏呀... 麻煩咁多位媽媽幫幫手~~
‹ 上一主題|下一主題