用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請問宏信的教學方式, 功課及測驗
樓主: amylui712
go

請問宏信的教學方式, 功課及測驗 [複製鏈接]

說得好! 一時的好成績比不上有好的學習態度和能力.

原帖由 zanzibaryan 於 10-10-28 10:31 發表
有很多事情是比成績重要的....相信你自己的決定吧!

咁可唔可以取得平衡呢? 在簡介會中, 副校長也提過小朋友在year 4 開始便有考試, 相信到時的課程會較緊迫. 又或者可以自己多跟小朋友寫字, 讀書? 真係要邊讀邊同小朋友平衡功課/學習量. 家長們, 加油呀!

對! 首先要家長調整自己的想法! 但這也不容易, 要大家多溝通,分享和努力啊!

LA同政府申請辦學時, 一早agree左要有大約50%的year 10 學生要讀334課程, 學校會因應學生的能力及意願去決定同學入那一個stream.

原帖由 Hinbabyma 於 10-11-9 13:30 發表
想問IB or 334, 唔係家長學生根據意願自由選擇去讀, 係要由學校去分配考IB定玩334, 唔係只係學校會提供兩種課程, 供學生自由選擇報讀?????
我係Y1家長, 其實由day1入讀宏信, 我就已經選擇咗IB路去行, 暫時無諗其他,  ...

家長們, 咁其實學校會唔會攪啲講座俾來年的year 1 同 year 7 家長, 講下課程呢? 因為就如同家長面試的老師說, 不想出現錯配的情況. 家長們了解多啲, 早啲有心理準備, 大家都可消除疑慮.

已有參加了2年的簡介會, 但可能由於當時尚未正式開課, 所以有關課程的詳情, 校方可以分享的也不多, 所以我咁勤力在這討論區瀏覽, 希望可以得到更多資訊.

有些情況, 如學生寫手冊, 課堂常規, 怎樣通知學生默書, 同學的學術程度(我也是剛剛知道學生首3年的課程較外面淺)........很多很多的事情也是靠各家長在這裏分享, 我們才知道啊! 所以真的多謝你們的留言與分享.

del. del. del.

十分贊成, 所以我十分留意宏信的資訊, 真係讀書都無咁勤力呢! 至於理念方面, 其實大致上我也十分認同LA的, 不過在各方面, 我也要作出一些觀念上的調適, 因為受傳統教學的我, 對LA在某些方面的安排及處理實在不太理解啊! 如果小朋友能順利入讀, 我更加要行先一步, 了解清楚學校呢!

原帖由 softhard 於 10-11-11 14:58 發表
所有學校都有自己本身教學理念, 家長亦要清楚學校的理念是什麼才行, 如分歧較大則代表不合適, 那就不應選擇該校, 家長需要找相同或接近理念的學校, 校方亦言, 如夾不來, 雙方都是輸家, 苦了的是閣下的小朋友 !

在有 ...

說得好, 學校紀律是我很關心的.

今日, 在某屋苑等女兒放學時, 見到一位穿宏信校服的小朋友, 他拿着一本中文書, 我當然把握這個機會跟小朋友聊天. 我發現宏信的小朋友都幾主動, 也很友善, 有自信 ( 我前後已主動同過3個不相職的小朋友聊天, hehe), 之後我問他借了那本中文書來看, 又問他覺得學校的課程怎樣, 他說那些中文很淺, 而英文便很深, 他說英文深到可以做醫生 (好可愛!) 因為而家用英文學消化系統, 又學大腸, 小腸等等. 我看完那中文書, 也覺得十分淺, 在簡介會中, 副校長說他們會用啟思的文章, 但他們所選的, 似乎是較淺的部份. 中文方面, 似乎程度不夠, 大家有什麼看法? 學校有沒有留意到呢?

原帖由 小豆媽 於 10-11-11 19:19 發表
聽briefing 係一個方法去了解學校, 最好有乜問題, 直接問老師/副校, 唔好問reception.

學習模式各紀律方面 :
我諗有D野, 唔係接受與唔接受的問題, 教育唔係非黑即白的, 有D野, 係可以兼容的, 例如:要培養一個有探索 ...

是的, 在英文方面, 無論閱讀,寫作甚至思考模式, 我對宏信絕對有信心, 我一直擔心的是中文的課程. 我並不希望LA的中文課程比其他學校深, 但也不想比正常的課程淺. 中文是很難學的, 而事實上中文有很時候也要死記硬背. 小一可用部件的方法教學生, 令他們的識字範圍更廣, 請問有關家長, 宏信是怎樣教中文?

想問問, LA 的一年級學生, 有沒有用部件學習中文? siu_a, 我也知道所謂的深淺意義不大, 我反而幾關心他們用什麼方法教. 好像在英文方面, 我們會教小朋友多一些的生字, 詞語,文法, 加強閱讀能力, 但中文科呢? 我係睇到LA year2的中文課本才有此一問. 實在對不起, 可能是我太緊張了, 或者我應該let go.

sui_a, 我都係仲有一個女, 如果兩個都讀宏信, 都幾吃力! 我知道好多讀國際學校的華裔小朋友, 父母都會額外給他們在校外補習中文, 我咁緊張, 係因為宏信的學費已不少, 還會不停地加, 如果還要額外替他們報中文(我的普通話實在太普通了!), 負擔實在太重了! 所以有點緊張LA的中文課程呢!

係唔係我地都要寫信比校長? 老實說, 實在有太多問題想問了, 由於缺乏藍圖, 今晚我去左聽YEAR 7 的講座, 對LA的了解又深了一層.

softhard, 好提議! 唔知有無家長有興趣一齊組織好問題, 然後約副校長呢? 另外, 我就係知道唔可以懶, 所以宏信收左小兒, 我仍出席year 7的講座, 想了解多啲, 唔想做出錯誤的決定.

1. 全年36週, 分2個學期, 每學期分3個單元, 每單元完結會有quiz/其他評估 , 學期完結有考試.

2. 學習 : 主要想學生了解概念, 原則 (他們以maths作一例子, 由數學老師介紹), 家長們可在網上了解小朋友的學習進度及成績. (數學科如此, 不過副校長說其他科也有類似軟件)

3. 有小組學習, 重溝通

4. year 7 快開始學習日文(是課程其中一部分), 至於其他語言則未有提供 , 學生如有興趣可繼續學.

5. year 7 的幾位同學, 拍了一條短片, 說出對LA的感受, 多是說好開心, 好輕鬆, 唔多功課, 家長也不用迫他們, 只有4條校規, 其中2條是respect 同 responsible, 其他聽不清了, 老師同同學好friend, 大家好像一家人.

6. year 9-12, 會開始谷, 功課也會多, 因為要應付公開試.

7. 要同學有自發學習的能力, 自發守規的能力.

很多很多...不能盡錄.

但, 同學們真的能做到嗎? 小兒合適嗎? 基礎的知識會不夠嗎? 千萬個問號呢!

可能是我的憂慮太多了, 說到底, 還是要自己去了解多一些. 非宏信的家長也可以做義工? 太好了, 我十分有興趣. 一於打電話報名, 就讓我親身去感受一下.

如果各位覺得我提問的構成騷擾, 真不好意思. 但遇有問題, 我想去尋找答案和方向, 暫時還未想放棄加入宏信的大家庭呢! 每所學校每年也會有變, 我當然明白, 也十分清楚, 特別是新校, 當然要調整, 就如李宗德, 明年開始小朋友便用中文上數學堂了, 這又有誰能預料得到?

是的, 對學生好的, 當然要轉. 不過現在讀緊的就不受影響 (因為反對聲音很大, 很多家長不支持), 所以只有明年的新生才開始轉.

原帖由 softhard 於 10-11-19 17:42 發表
李小轉中教數未必係壞事來, 學生應付得來最為重要, 校方政策轉變比踢一個學生出校更難.

softhard, 校方表示非LA的家長(小朋友未正式入讀的), 暫不能成為家長義工, 如有興趣, 可於9月入學時登記做家長義工.
無論如何, 也謝謝你的幫助和意見.

原帖由 softhard 於 10-11-19 13:25 發表
同學們真的能做到嗎? 小兒合適嗎? 基礎的知識會不夠嗎? 千萬個問號呢!....................以上睇你點睇, 你要完成y1定yr3達標呢 ? 每個家長要求不同, 如家長本身時心急人就要選擇傳統校好了, 免得學生/家長/學校三 ...

Please check e-mail.

原帖由 manvvgigi 於 10-11-19 11:47 發表
好呀, 我有興趣!!
[email protected]

完全明白, 有那一位父母不想替小朋友作最好的選擇? 我們可以做的, 是繼續搜集更多資料, 然後再作決定. 大家都要正面啲! 唔好比自己咁大壓力! 共勉之!
‹ 上一主題|下一主題