用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

這張只是跟父母的附屬咭,不是小孩自己擁有戶口,父母取消戶口,自動附屬便取消。
英國開戶才是孩子自己個人戶口。

Ding 發表於 14-5-23 22:56
以往申請visa 時唔使,唔清楚現時有無改,如果佢份資料有無要求肺片,可以唔使

...
你這個是去年visa, 今年要在指定4間照肺,report 出咗才可book visa, 照肺帶相及passport, 即付超貴$900。搬了做visa 在禮頓中心,冇保安排隊收起手提這件事。而且快証可即時比$做,當計好日子想快些取,即比便可以了。

2012 年9月開學前,首次入境便要帶照肺醫生報告交入境人員。2013年1月開學,已不用。但以前照肺冇限那醫生報告,一般百多元。現要指定報告,過程一樣照肺,就$900。

早兩日13.1, 焗住入£30000交下年度學費,一次過交全年。唉,唔等多兩日慳番一筆。失敗。

今年做student visa, 要收bank statements, 我冇凖備副本,職員便叫收起正本不退,我亦沒有預夠一年使費,因之前唔睇,Agent 亦話唔使準備,幸好帶定在身,亦沒有理balance 多少。

回覆 Ruby1219 的帖子

是收起bank statements 兩個月正本,職員有講不會退回,我學費£9xxx/term。以前我會準備銀行信,bank statements 正副本,預夠錢,通通唔睇唔收。故今次沒有準備,如果職員話balance 唔夠多,我仲可比多個戶口她睇。她有睇但話不再需要。
不過為免麻煩,最好有兩個月bank statements 有夠一年使費。銀行信便不用了。

平時個仔入UK 境,呀仔話將我準備成個file 及passport比職員, 任佢睇。我放了學校信,驗身報告,家長信,監䕶人名及地址,機票副本。職員同他吹下水便0K。呀仔仲話職員讚他英文好。

註:曾於97前,同朋友去英旅行,我入了境,朋友文件不足而拒入境,所以做足準備。

回港就係帶埋身份証啦。其實他們去到英國,自理能力好好多。我有個坐飛機跟身重要袋仔,他自己亦將重要如電話咭,八達通放好。第一次回港打開行李,已出奇地整齊。信及Dr report 只帶copy, 電話內又有套copy 跟身,肺片冇理由帶住比醫生睇。

帶成藥,學校收起全部及取一粒化驗,所以種類都是燒,咳,喉嚨痛。但冲剤不會收,帶定獨立包裝川貝批杷膏。上次呀仔帶了十包湯包,買了些沒有肉及蘿蔔都可煲,Half term 便在監護人家煲老火湯。

Ding 發表於 15-4-8 18:03
入 EK 本身個會就可以儲分。不過小朋友未夠18歲 (not sure 18 or 16) 就要媽咪入左先然後填 form 加小朋友 ...
大人申請手續好簡單,未滿15 申請就麻煩,要fax 去印度或澳洲申請,須時很久,呀仔第一次飛都未搞妥,之後補加分,過了15 又要做轉會手續。換機票就煩,大人細路分開搞手續。所以暫時未試過換機票。去一次UK,有一次曼谷的分。

Ding 發表於 15-4-8 20:19
我 fax 張 form 去就好快搞好,不過未試過換機票,如學生票啲分又少啲
我申請時不知香港有聯絡中心,fax 完成個月冇回覆,再出email 問,email 就比咗member number 我先,但check in 話不能使用,故去完英國回來再出email 問,再等一個月多才收張咭,見已加了英國積分,差不多三個月時間。

換機票大人可上網換,小孩就填表交中心申請,可是申請完小孩再book 大人又怕冇位,大人又不能check同時有冇2個機位,手續費要5-600, 短程又不化算。

梁媽媽 發表於 15-4-13 11:09
阿女返左英國讀書, 大家都好開心, 因為好快....暑假就可以見, 同埋可以留在香港耐D, 好期望呢。  ...
有時覺得他們返嚟時間耐,快些返去上堂。尤其暑假,一年太多休閒時間吧,不像我們以前分秒必爭的讀書。我個明天才飛,剛晚飯才講今年數學全級第一上台攞奬。上次校際運動比賽,全校冠軍,全區季軍。總算比個交代我。

梁媽媽 發表於 15-4-14 08:44
嘩...你個好叻呀, 又讀得, 又玩得。
女唔同架, 返黎就話要買衫.... 買呢樣, 買個樣, 買到成屋好似打仗咁,  ...
我個在香港及英國一樣買這買那,今次成喼新衫褲帶去,要有新鮮感。數學叻只因同級只有他是香港/冇大陸人吧,他亦眼見高年級印度人數學超能力。
運動叻只因從小已操練,去英其中一個原因逃避比賽壓力,要三年時間才再面對。送番兩個奬牌安慰我。
不過去了英國,人是自信咗,眼界亦放大咗。

Taimum 發表於 15-4-15 22:00
回覆 brother4 的帖子

佢未回來都可以伸請嗎?
只要你比學校信証明去英讀書,在灣仔直接申請, 4天就比新passport 我。

快証不收額外費用。

亮燈 發表於 15-4-15 14:40
同意,可能我兩個係仔,冇女,所感受唔到,因為阿仔返黎,都係好少講心事,你問一句,佢答一句。, ...
我個係仔,想他對我講多些事情。所以每次回港,我們一家都去東南亞幾天旅行,有時去兩個trips,一年去五次,那幾天就日夜對住,難得他仍肯陪我們一起去,我就好好享受這過程。(個人喜歡出外吧)

Taimum 發表於 15-4-15 23:17
回覆 noel2010 的帖子

Thanks! 等我明天打去入境處問下!
最好直接打去灣仔問,因這沒有特別表格。你用家長出信連証明文件,他一般話七天,我做過兩次這申請,家人做過1次,都是4天比到passport 我們。

亮燈 發表於 15-4-16 11:50
Charles mom,$50半年係儲值電話卡,冇得揀號碼,阿仔用CSL。
原台可比$50 留舊電話號碼,然後增值,但貴。CSL 做電話增值平及上網亦可增值,可選七天,一個月等,平好多。呀仔都用CSL。

回覆 CharlesMom 的帖子

平時增值去7-11 買CSL voucher $100, $200, 然後入code 便用得,上網便選天數,視付回來多少天,張咭有$ 便扣數。英國sim 咭亦是這樣增值。
‹ 上一主題|下一主題