用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2018年9月開學,幾時買機票?
go

2018年9月開學,幾時買機票?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-12-16 20:33
有 Term dates 就要開始留意,飛機票海鮮價,日日唔同,要時時刻刻留意。見到平就買,因為第二日好大機會價 ...
琴日訂了一張倒飛,今天已經平咗千多元。

亮燈 發表於 17-12-16 22:32
來回
你好勁呀!我多數訂EK 要$12000,早年機票是貴些,EK $14500 都試過,當時CX 要$18000-$23000,中學生放假日子一定peak。近兩年的機票才平一點,直航$10000 以下算平。琴日訂的是今個星𧩙假,臨時貴都冇法啦。

papaof2 發表於 17-12-16 21:46
幾錢為之平?
這裏的家長可以訂到很平,幾千都有,但要視付那航空公司。

papaof2 發表於 17-12-17 11:11
想請問各位,囝囝應該在去程買單程,然後在英國買來回機票。聽說會平一些。
...
是中學還是大學生?
中學生的日子多數穩定,而且是最peak。所以可買學生來回票。

呀仔大學year 1, 學校本來提議買單程,話暑假未必可以回港,我就好貴買咗學生票(因為等出student visa才可買到學生票),最後只用到單程,浪費回程個張,不過經agent 買,可退回機場稅。

我訂過EK 不是學生票$12xxx, 雖然同是經濟位,不過坐最前排獨立房,位空間闊些,坐位少,所以個區靜好多,分B,C,D,E,F 區,同機遇到朋友買個張$9K,她坐個區很多人。貴票經agent 買,可以一早Mark 定位,平機票上網買,check in 時才Mark 位,官網買比上網買貴少少,但可以Mark 定個位先。所以平貴的分別,這是我的經驗吧。

我試過9月開學原先買到$8xxx EK 學生票,學校臨時有活動,要改期,要補番差價就要$12xxx 。

dbc421 發表於 17-12-17 19:05
回覆 noel2010 的帖子

請問是否要做好Student VISA 才可買學生票?因為女兒明年第一年去,即起碼6月才可申 ...
我經Agent 買學生票,如果經agent 又知確實日期,他們識hold 住機票。最緊要知去程日子。第一年去學生票可以多些Kg。

dbc421 發表於 17-12-17 19:05
回覆 noel2010 的帖子

請問是否要做好Student VISA 才可買學生票?因為女兒明年第一年去,即起碼6月才可申 ...
因為我當時要等大學放榜,Agent 想知visa 去程確實日子才confirm 張機票吧。

amukpapa 發表於 17-12-19 00:23
新手請教:
請問什麼是「倒頭飛」同 EK?
thanks!
倒飛是指英國飛香港回程到英國。
EK 是指阿聯酉航空公司,在杜拜轉機,由於是坐A380機,杜拜又是一個安全轉機的地方,所以多受家長歡迎。

如果你第一年去又唔熟買學生票,經agent 方便很多,因為改日子,來回時間可以夾到比你。就算貴咗1千幾百都抵。Agent mark 定靚位比你。

你join 埋EK 會員,under 15/16要早些搞,申請耐很多。第一次用加飛一轉英國,已可換到來回曼谷機票一張。

回覆 blue_label 的帖子

是,不過EK的分是可以轉讓。你上EK 官網了解一下,因申請小童要傳真到海外搞,今年就不知有冇改。

我真的未試過小童可減稅,這裏消息一流。但儲分是那個坐才計入那個人分。之後轉又是另一件事。

是一年期,免費改,但機位太full 要upgrade 位便補機票差價。普通機票就收$1200手續費,差價就視付機位是否full。試過買張$8xxx學生票,但臨時改開學日子,補多$4千多差價。如果不是學生票,就要付$1200 加$4千多。

回覆 DKmum 的帖子

以前試過補機場稅差價,但不算多,好似加咗少少稅及滙率差價。
試過超過一年搭不到回程,就可申請退稅。

回覆 blue_label 的帖子

你們一家三口飛一轉英國,暑假便可以免費三個飛一轉泰國玩啦!因為是首次入會才有的額外分。

我第一年去讀前,升學Agent 叫我買放假後第二天才飛,點知原來放假個晚要飛,一早買定的三套都要改。

回覆 Ruby1219 的帖子

用電腦上官網,在入會版面看看,早排用會員on line check in 時看到廣告,是入會送分的。

blue_label 發表於 18-1-2 21:33
明白但價錢差好多,真係要考慮下!
坐飛機不要單看價錢,馬航去英國仲平,見馬航的做法,幾平都唔坐。我亦會看航道,上空是要經不安全的國家也不考慮。我個人覺得芬蘭多醉酒佬,荷航機朋友坐過好陣又窄,我會擔心荷蘭多毒品,怕被人利用。德航曾有一段時間常常擺工,不過最近少了。所以多留意一下便了解更多。

3b    發表於 18-1-3 10:22

今晚出機場又是很熱鬧,好多學生。今次早三小時到達,一早做好check in 才去食飯,否則停車場爆滿,check in 又大排長龍。

回覆 亮燈 的帖子

我朋友單親,她早前同我講個女由4歲至9歲,每年暑假都是一個女孩坐飛機回大陸住,空姐照顧周到,所以應該不用under 12。
‹ 上一主題|下一主題