用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

Zoey,

唔該哂, 到時見!!:wink:

Zoey 寫道:
Venus, 菲媽, Miffy2 & 桃子,

已經 book 左位, 6 位, 7:00 pm, 到時若 6:45 在 TST MTR Hang Seng 見啦!
菲媽 =^_^=

Zoey, 桃子, olivia1997, abbybear…….

星期六係幾點至幾點呀, 你地帶唔帶小朋友返學校, 跟著一齊去飲茶好唔好呀?
菲媽 =^_^=

菲菲話下星期五(24/9)先默(P4-5), 點解今次默書咁唔清楚, 又唔寫手冊???

我都有叫菲菲溫習左先, 不過d生字串極都唔識. :evil:
菲媽 =^_^=

各位家長, 各位姊妹,

[size=medium]祝中秋節快樂!

好開心今日有得收早,   可以去學校接菲菲放學.

今晚大家去邊到賞月呀? 有咩好提議呢?  

希望大家今晚玩得開心d, 唔好掛著溫書.
菲媽 =^_^=

大家好,

時間過得好快, 開學已經一個月了, 終於都回復溫書既心情, (我講我自己), 好似剛剛開始, 仲有2個星期又話測驗了,   d課程教得好快, 大家都加油努力呀!

返下午班既時間實在唔夠用, 我盡量將課外活動安排係平日早上, 本應唔想星期日放課外活動, 但係無耐地要選擇係星期日學.  

不過返下午班都有好處, 不用太早上床, 晚上可以有多d親子時間, 對我地d working媽咪來說是一件好事. 現在每晚都11時多才睡. 早上9時才起床.

萁菖媽咪,

好開心聽到你仔仔咁快適應民生既學校生活,
至於執書包, 其實我都好擔心會執漏野, 通常我都靜靜雞幫佢睇下.   
菲媽 =^_^=

Zoey,

好呀! 都知你“謂食”,   一到秋涼就想燒雞翼,比你攪到我都溜口水, 不如係測驗之後個星期, 攪一個民生家庭小組同樂日, 我提議22/10 或 23/10. 你點睇?

其實而家都係溫下默書咋, 邊有時間溫其他野 ……
菲媽 =^_^=

Zoey, 嘩! 你比咁大頂高帽我呀,
不過見到大家食得開心, 我就開心, 希望大家都開開心.....    
既然大家咁賞面, 到時我就獻醜啦.  

------------------------------------------------
Munsang 家庭小組 BBQ 同樂日

日期: 22/10/04 (Fri)
時間: 上 - 下午
地點: 代定
對象: 民生小學部暨幼稚園部家庭

Miffy2 -- 2 大 1 小
Heidi媽 - 2 大 1 小 or 2 大 3 小
Zoey -- 2 大 1 小
Venus -- 2 大 1 小
tungwai -- 2 大 2 小
萁菖媽咪 -- 2 大 2 小 or 3 大 2 小
菲媽 -- 1大1小

菲媽 =^_^=

Zoey,

除了老地方, 還有沒有其他好提議, 有冇稔下沙灘個邊呀….
菲媽 =^_^=

Miffy2,

老地方是位於西貢區一處山明水秀, 綠草如茵,地靈人傑, 有小橋流水, 亭台樓閣, 空氣清新, 背山面海, 就似人間仙景…….試想下置身於這樣既環境, 一邊嘗bbq美食, 一邊欣賞大自然風景, 係人生一大樂事.

我稔有d媽咪都去過, 但係要睇下book 唔book 到爐, 得4個爐, 我地起碼要2個.

Zoey,

就決定老地方, 但book 爐個方面要靠你啦. 到時我都會盡力既. 係wor, 上午 or 下午呀? 不如好似上次一樣, 上下午都book, 一於有中午到晚, 唔使咁趕.  

Olivia1997,

你問下卓茵去唔去, 多d人熱鬧d呀!

萁菖媽咪, 桃子,

多謝你地來接我, 除左做我司機, 仲要做搬運工人, 辛苦哂!!   

大家有咩想食可以提出架!
菲媽 =^_^=

---------------------------------------------
Munsang 家庭小組 BBQ 同樂日

日期: 22/10/04 (Fri)
時間: 上 - 下午
地點: 待定
對象: 民生小學部暨幼稚園部家庭
*幫手: 需徵求有車人士, 接載大廚菲媽同我地既美食

Miffy2 -- 2 大 1 小 {幼}
Heidi媽 - 2 大 1 小 or 2 大 3 小 {小}
Zoey -- 3 大 2 小 {小}
Venus -- 2 大 1 小 {幼}
tungwai -- 2 大 2 小 {幼}
萁菖媽咪 -- 2 大 2 小 or 3 大 2 小 {小}
菲媽 -- 2 大 2 小 {小}
candy1000 -- 1 大 1 小 {小}
桃子 --  1 大 2 小 or 2 大 2 小 {小} 可以幫手接載食物
菲媽 =^_^=

--
菲媽 =^_^=

Zoey, 桃子,

唉!..................講起就多野講, Zoey: 你講得冇錯, 每日同時間鬥快, 每晚起碼都要11:30先上床, 9:00起身, 計落都有9小時, 應該有足夠睡眠時間, 至於做功課, 講起就激氣 :evil: , 一睇d功課全部都係窿, 要佢睇一次課文, 再從頭做過, 所以都冇心機同佢全部對哂, 我由得佢錯, 所以經常要改正 .

而家放學返屋企又要食小小野, 之後沖涼, 7點幾開始做功課, 通常我煮飯佢做功課, 所以邊有咁多時間, 真係羨慕你地唔使返工, 可以多d時間.

好多人都叫我唔好比咁多野菲菲學, 要睇下今次測驗點, 再考慮下從新安排 .
菲媽 =^_^=

大家唔使咁緊張, 千其唔好經常鬧d小朋友, 係開學頭一個星期, 我經常鬧, 但效果好差,  :evil: 越鬧越哀, 我同自己講唔好再鬧,  :arrow: 要多d鼓勵, 小d責罵, 之後呢個二星期比之前進步左好多, 昨天要寫生字8行, 我同佢比賽, 睇下我煮飯定佢做功課快, 最後佢8點前就做哂功課 , 只要專心盡力去做, 就一定做得到. :wink:
菲媽 =^_^=

Zoey,

Maggie 終於都考完琴試啦, 恭喜哂! 我對Maggie 絕對有信心, 佢一定得 .

呢兩日話就話係全力溫書, 點知菲菲星期五晚發燒,   星期六食左藥訓左成個下午, 星期日又要去church, 又要上堂, 都冇咩點溫 :-| ………

至於點樣溫書, 例如中文, 我要佢自己睇一課文及後面d練習, 張生字抄一次, 再溫作業和詞語薄. 希望全個過程佢自己做, 當然最後我會做d練習比佢做, 睇下有咩唔識, 要佢再溫.  

桃子, Olivia1997,

我稔現時佢地要學習點樣溫書, 一步一步黎, 唔可以一下子放手架!
菲媽 =^_^=

急! 如果病左返唔到學測驗, 應該點做, 會唔會扣分.  
今日冇發燒, 但又話頭痛, 又話肚痛, 你地比唔比佢返學?
(唔係菲菲, 我幫同事問 )
菲媽 =^_^=

Olivia1997,

問過老師, 如果有醫生紙就不用扣分, Thanks.

係呢, 你地有冇人抽到21號去旅行呀, 今年又抽唔到我啦. :cry:
菲媽 =^_^=

gemini,

小朋友參加學校旅行當場唔使抽籤, 係指家長義工. :wink:
菲媽 =^_^=

桃子, Zoey,

昨天都幾多功課做, 攪到差唔多十一點幾先訓, , 菲菲一落校車就話比我聽要寫生字9行, 仲比平時多幾行, 都唔知點解測驗仲有咁多功課 ?????

Zoey, 你地咁快就派左測驗卷, 其實我都同自己講, 唔好看重分數, 我要向你多多學習.
菲媽 =^_^=

好消息! book 到啦!
我同Zoey傾緊d細節, 詳細情況會盡快公報.   
菲媽 =^_^=

Miffy,

你唔好太擔心, 以前我都同你一樣, 又驚呢樣又驚個樣 , 其實民生書院一,二年級比較起其他學校真係唔太深和工作量一d都唔算多, 佢地係幼稚園升小學個方面銜接得好好, 會因應幼稚園既程度去編排, 完全不用擔心小朋友小一新生活, 這是我們民生書院既一大優點, 你地同意嗎?  
Miffy2 寫道:
看見小學的功課量, 我都怕. 我見我女現在還傻下傻下.
都唔知佢明年可否適應小一的課程. 真擔心.
我好希望佢可入讀其它活動式教學的小學.
但又怕學費太貴, 長遠都計都幾溶… 年紀都有咁上下啦麻.. 唔知捱得幾耐..

菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題