用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

便服=方便的衣服
著裙就唔方便啦!
唔知係唔係呢?  
不過菲菲都話著牛仔褲,因為方便d.        
菲媽 =^_^=

Zoey,

吓! 唔係嘩! 你咁利害既, 咁都比你估仲, 唔通你有千里眼???????   
菲媽 =^_^=

KwanPok,

我地由小學升上黎, 真係唔知考d咩喎, sorry幫唔到你   
不如你考完話返比我地知考d咩得唔得呀, 祝你好運!
菲媽 =^_^=

Zoey,

明天會唔會帶呀女返學呀, 聽講普通話班會開Party wor.
我調左明天放假, 可以相約吃早餐.    
仲有, 真係要多謝你既好介紹, 又幫我搵教練, 又搵泳池, 要請你吃飯先得  
菲菲話游水好開心, 仲認承下次一定會浸個頭落水,
希望今個暑假佢地學識游水啦.

菲媽 =^_^=

Zoey,

你明天復出, 我調假都要陪你啦,       
老地方見
菲媽 =^_^=

Zoey,

收到你p.m. 啦, 我要再問下個friend 先復你.

菲菲6/7 都要返學校呀, 到時約你.

另外, day camp 有冇人退出呀, Gobby 唔知可唔可以去呢???

仲有, 星期日游水改左時間,提早到12:30,
激死我, Jenny 話趕唔到下埸, 以後就趕死我啦….     
菲媽 =^_^=

死囉! 原來28, 29, 30號 都唔使返學架,冇有湊菲菲tim, 要快d安排下,
仲有, 未冇機會對下考試卷,未唔知考試錯d咩law??

菲媽 =^_^=

Zoey,

太感動啦! 多謝你呀))))))))   
如果冇人湊菲菲, 一定找你幫手…..
菲媽 =^_^=

桃子,

好彩你提下我, 剛剛問過校車叔叔, 但係12/7 冇校車搭,
返而6/7 就有, 我仲可以搭順風車, 因為已經請左假,
可以同大家飲下茶, 傾下計.
菲媽 =^_^=

Zoey,

你變左樣, 有少少唔習慣, 快d變返過靚樣啦!!!

另外, 有好消息, 星期日游水Jenny 打電話比我,
話可以改返2:30 p.m.

[size=large]真係要感謝神, 因為我祈禱將呢件事交托比主,
特別係今個星期仲要教主日學,
感謝主, 神真係聽我地既禱告.
所以 “[size=large]我們要常禱告
菲媽 =^_^=

星期六我都見到幼稚園畢業典禮, 回想起當年今日, 都有少少感觸, 感到時間飛快, 一年又過去, ……… 大家要繼續努力面對未來新既一年.!!!   
菲媽 =^_^=

Zoey, Olivia,

明天交流日係唔係要著運動衫呀, 聽講2-3年級d小朋友好慘, 係操場哂左一個早上, 又哂又熱,又多蚊, 提醒大家要做好預備, 要帶足夠水.記得噴蚊怕水.     
菲媽 =^_^=

萁菖媽咪

歡迎你, 我係菲媽, 小女升P.2 , 以後多多指教, 請多多報料

你個仔一定係好叻, 係醒目仔一名    今年插班入p.3,  聽講插班好難入, 使唔使考筆試, 多唔多人考呀  

另外, 星期六係不用上堂, 不過有很多課外活動也會安排在星期六早上, 如 普通話朗誦, 英文多元智能, 中樂器, 等..
菲媽 =^_^=

Zoey,

菲菲昨天疲倦到死咁, 由朝玩到晚.  Maggie呢, 佢玩得開唔開心呀.

至於7月尾既比賽, 我都冇眼睇, 要跳3隻舞, Rumba, Jive, Tango, 但係Tango 都未記好d舞步, 所以期望不大, 志在參與, 老師話報左名先, 到時睇下佢地進度如何, 不過都好多謝你地打氣.     

菲媽 =^_^=

OLIVIA1997,

你唔使客氣, 我怕羞架,  
你個女都唔使人照顧, 佢好乖, 好獨立,
你有咩方法教到佢又乖又叻架?????

Zoey,

你係攪手, 8月份再安排多一次活動啦!   

呢個星期日如果唔打風我會同菲菲一齊游水,
你得唔得閒呀, 一齊游水, 游完水一齊食晚餐. :wink:
菲媽 =^_^=

Re: 民生書院小學

Hi, 大家好, 好耐冇上黎同大家傾計, 因上星期去左祈福玩左幾日, 菲菲玩得好開心.

見到大家係信仰既道路上有所溝通,互相勉勵, 特別係Venus提到"其實要跟隨主的道, 行主的路, 是需要大家亙相支持, 因為條路是不容易行, 人往往會有軟弱, 沒有弟兄姊妹的扶持, 就會遠離神"

我好感動, 要感謝神, 係呢一個空間比我相遇到一班 "志同道合"朋友, 突然比我想到, 如果我地可以組一個民生家庭小組, 一/二個月一次聚會, 大家見面, 一齊祈禱, 分享一下, 你地話好唔好.
菲媽 =^_^=

Hi, Zoey, Venus, 各位民生家長,

因為呢排工作比較忙,冇時間上網. 至於每月聚會, 我一定全力支持, 其實呢個聚會可以輕鬆d, 食下野, 傾下計, 講下對宗教既看法, 無所不談, 所以其他媽咪都可以參加!  

民生基督之友 - 議定 "每月" 聚會安排
(成員: Venus, 菲媽, Miffy2, Zoey & . . . . . . )

平日晚上聚會
----------------
VENUS
ZOEY (星期五較方便)
菲媽 (8月份)

週六下午聚會
VENUS
ZOEY (晚上亦可)
菲媽 (3:00 後)

聚會地點

菲媽 =^_^=

koalama,

歡迎你加入民生書院小學呢個大家庭,  你女兒入讀小二, 可能有機會同一班做同學仔, 到時要上黎報告下, 聽講小學升中學係收八成學生, 你睇返第36頁既一段對話就會比較清楚. 小一時功課唔算好多, 大約每天3-4樣, 總算叫輕輕鬆鬆過左一年級.

想八下,   你個女之前讀邊間學校和點解要轉校呀? :wink:  

Koalama 寫道:
Hi 各位家長,
不好意思,可否問一問,我有個朋友的囡囡剛考到貴校小二.她很想知道小學上中學的比率有多少?和功課是否繁重呢?
謝謝!!
koalama   
菲媽 =^_^=

Venus, Miffy2, Zoey,

我兩日都冇問題, 不過要放左工, 仲有, 可唔可以帶小朋友和會唔會一齊食飯架?

==================

民生基督之友 - 議定 "每月" 聚會安排
(成員: Venus, 菲媽, Miffy2, Zoey & . . . . . . )

平日晚上聚會
VENUS
ZOEY (星期五較方便)
菲媽 (8月份)

週六下午聚會
VENUS
ZOEY (晚上亦可)
菲媽 (3:00 後)

係咁, 打鐵就"親"熱

聚會時間:

8月6日晚
==========
VENUS
ZOEY
Miffy2(after 6:00)
菲媽 (

8月13日晚
==========
VENUS
ZOEY
Miffy2(after 6:00)
菲媽
菲媽 =^_^=

Zoey,

唔帶小朋友當然最好啦,但係菲菲由婆婆湊,我唔好意思要婆婆連夜晚也要湊, 我可唔可以將菲菲放係你屋企同Maggie玩呀?
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題