用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

[size=large]恭喜發財
[size=large]祝大家   [size=large]身體健康    [size=large]事事順利  心想事成
[size=x-large]祝小朋友     [size=x-large]學業進步      [size=xx-large]快高長大
[size=medium]今日年初五
[size=x-large]開工大吉

菲媽 =^_^=

Zoey,

<吹水約會> 我緊係冇問題啦, 等左呢日好耐, 你辦事我放心, 到時見!  
Zoey 寫道:

Hello 各位, 唔好唔記得我地既 <吹水約會> 呀        .  以下既地方時間, 睇下妳地有冇意見啦!

民生之友 Gathering - 歡迎各級媽咪 & 小朋友參加

日期 :  8 Feb (Sun)
時間 :  3:15 - 5:15 P.M.
地點 :  Royal Pacific Hotel, TST
目的 :  吹水
價錢 :  $88+1 (大人), $58+1 (11 歲以下), 10% off for HS Card Holder

Zoey + 穎穎 (Okay        )
菲媽 + 菲菲
Olivia1997 + 真真 (Okay       )
abbybear + 軒軒
桃子 + 芊芊
KL-Lum ??  
菲媽 =^_^=

各位家長, Zoey,

我都想問清楚, 菲菲講到亂哂龍,
手冊又冇寫清楚, 唔知有冇錯呢?

1) 愛心行動書籤 – 電腦堂 3月交
2) 智慧用電書籤 – 29號交
Zoey 寫道:
各位,

請問那個書籤設計, 是否不用 29 號上學時交嫁?
菲媽 =^_^=

等我解釋清楚d:

"1) 愛心行動書籤 – 電腦堂 3月交"
要用電腦小劃家做, save到磁碟片

"2) 智慧用電書籤 – 29號交"
派左一張白色長方形咭紙
菲媽 =^_^=

OLIVIA1997

你眼力好好, 學校咁多人都見到我,
比你估仲左, 我和菲菲都病 , 佢係學校嘔, 所以要去接佢….

Zoey,

你星期六見我地既時候已經好返好多啦.

BBQ好呀!   我舉腳讚成, 都好耐冇燒野食, 仲要擇個[size=large]好日子,
食物方面, 你係咁讚婆婆, 咁比面, 十幾二十人食物佢實冇問題啦!
但係BOOK 爐就唔咁包啦……
菲媽 =^_^=

Hi, sunniema,

My daughter is studing in P. 1A.

May I know the details of your daughter need to have an interview a P. 1 student.

sunniema 寫道:
Hi,
May I know anyone's kid is studying in P.1A. For my daughter need to have an interview(in English) to a P.1A student. Any volunteer?
菲媽 =^_^=

有呀, 我都有收到通告,
我仲打開民生星睇過, 証實左真係著白長襪
菲媽 =^_^=

Zoey,

通告就一定有, 但唔知係唔係每班一樣.
我問過同班同學都話要穿白襪.
:idea: 我提議你著定白長襪, 帶一對灰長襪, 咁一定冇問題
菲媽 =^_^=

[size=large]凍死人啦!

今朝我同菲菲著左好多衫(連低衫大大小小總共九件)
但係佢死都唔著大褸(因為紅色), 都係著返校褸,
好彩佢有著襪套,
真係驚凍死佢, 點算?
菲媽 =^_^=

我都收到 email 有 Virus,
見到d古怪人send email 有attachment 就千其唔好開要立刻delete.

[size=large]NOT to open any message with suspicious email attachment
菲媽 =^_^=

Zoey,

我同呀菲等左呢日好耐啦, 一定準時到,
你搭咩車呀? 不如約你一齊去, 好嗎?

Abbybear, KL-Lum,

你地唔去真係可惜, 希望下次bbq 見到你地啦!
菲媽 =^_^=

Zoey:

多謝你既安排,
吹水吹得好開心,
唔知我係唔係食左好多野,
晚餐都冇食呀!

菲菲由分手開始不停講”我地4個女仔....我地4個女仔....”,
好似好開心!
又問”係唔係我乖下次又可以玩?”

Zoey: 快d安排下次啦!
菲媽 =^_^=

Zoey,

你做攪手, 我一定全力支持,  
我和菲菲一定參加, 因為燒雞翼我自細鍾意食
又可以享受一下大自然....

如果你地冇問題, 燒烤食品可以由我負責預備
唔計算小朋友, 二十個大人既食物應該冇問題,
但唔包一定好味架….  

不過我擔心一樣, 4月4 日 雖然是一個好提議,
但你都有聽過 ……………[size=medium]清明時節雨紛紛

菲媽 =^_^=

真係好快又一年,記得上年菲菲都有參加校慶,
表演芭蕾舞, 唔知幾時再有幾會參加…….

桃子,
你個女係唔係有得表演呀, 使唔使我地去打氣呀
菲媽 =^_^=

桃子,

聽到你個女有得表演真係開心, 睇見佢地真係好可愛,
不過唔使錄啦, 因不可進禮堂,只可以係演講聽錄,
效果好差, 好似係戲院偷錄翻版一樣,
不過唔使失望, 校長會每人派一隻vcd,
不過記得問下佢今年有冇呀......   
菲媽 =^_^=

有料報,我去健康檢查個日, 搭順風校車返屋企,
同一個中一既學生做左一個既訪問,
她真係好好, 解釋得好詳細, 好有耐性, 又唔怕我煩,
上車問到落車, 如果菲菲大左都係咁就好law,
內容大概如下:

問: 小六升中一係唔係只係收頭一百名學生?
答: 係, 頭一百名學生如果選第一志願就一定收

問: 如果唔選第一志願又怎樣?
答: 如果全級考頭十名可以選第二志願, 如第一志願失敗, 學校都會收返.
如果五十名外,就最好選第一志願
如果一百名外,一定要選第一志願. 如果選第二志願, 就好大幾會入唔返.

問: 怎樣計算名次?
答: 用五年級第二,第三次考試和六年級第一次考試的總成績排.

問: 上年升中全級收幾多人?
答: 近兩年都收左二百幾個同學,全級大約300人.

問: 五年級升六年級會少一班,情況怎樣?
答: 五年級會有好多人留級, 將成績最差個一班打散去其它班.

問: 民生程度如何?
答: 就算成績比較差,派去其它學校都會入到精英班.

問: 小學讀得辛唔辛苦?
答: 一至四年級就唔係幾辛苦, 五,六年級就比較深.
同其它學校比較考試卷係比較深.

問: 有冇想過轉校?
答: 冇,民生又唔係差, 同d同學由幼稚園到現在, 好開心.

問: d老師係唔係好惡?
答: 都唔係好惡, 佢地有時會放得好鬆, 比好大自由我地, 但上堂時就好嚴.

總結: 同呢位中一學生傾完計後, 好開心, 簡直傾到唔想落車,
幻想緊菲菲大過左可能都係一樣, 幾好………….

希望大家睇得明我寫咩啦……

菲媽 =^_^=

各位家長:

唔好意思, 近排好忙, 冇時間上網,
大家唔使咁客氣la, 我好高興和大家分享,   
其實呢d問題全部都係我心裡面困擾左一段時間,
曾經一度有轉校既念頭, 但係而家就……..
一心一意,努力讀書,
希望值升中學, 再入大學......

OLIVIA1997,

我約既時間係2:40分, 大約3:55分可以走得,
所以趕到幼稚園4:00放學校車.

菲媽 =^_^=

Zoey, 桃子, Heidi媽, OLIVIA1997, So, abbybear,

我都覺得吹水係最好既方法消磨時間,
我有一個提議, :idea:
係學校找一處地方, 每星期六, 約定為:"[size=medium]bk媽媽吹水站"
唔使周圍尋人, 一有時間可以一齊吹下水.

其實有時去到見唔到你地都幾失落架. :cry:  
菲媽 =^_^=

嘩,又會咁arm既, 菲菲都開心到死,
整晚都用個支筆默書,仲話好好寫,
其實個張書籤係我教佢劃,菲菲一d都唔叻架
不過佢好有心機油顏色...
係唔係每班都有3位優異獎?
菲媽 =^_^=

大家好,

溫書進度如何?
好開心, 老師今朝打電話比我,
通知3月19日戶外活動需要家長幫手,
我有得參加,終於可以參與下學校活動啦,
佢仲讚菲菲近排表演進步左.(因之前投訴過佢)
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題