用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門馬可賓中學
go

屯門馬可賓中學   [複製鏈接]

是由副校長頂上!

引用:請問此校校風如何?++是否吹谷,+功課多嗎?++

原帖由 dlh525 於 12-06-28 發表
請問此校校風如何?  是否吹谷, 功課多嗎?
功課較為多!我女中一不是太適應,加上始終是英中!升上中二、中三完全冇問題,因為適應了!整體來看,老師好!讀得開心!

當然是英中啦, 校風ok, d 學生很努力讀好書, 中一至中三一定要參加制服團對其中之一, 頭3年不可出街吃反, 可以係學校訂反, 不過味道一般, 我我會選帶反回校!

LLMUMMY 發表於 12-6-29 09:45
我有朋友係渡讀, 佢話功課幾多下

功課多有個好處5駛周圍玩, 我朋友個女讀劉金龍中學, 在中一時不知幾得閒! 無咩功課, 仲話我喜歡中學多過小學! 要睇你個女要邊個形式!!

引用:回復+antia+的帖子 謝謝您回覆!+另外我想

原帖由 wingfamily 於 12-06-29 發表
回復 antia 的帖子

謝謝您回覆! 另外我想問有無精英班 ?
應該有分!如果是入到普通話班上多數都系精英班級!我女果屆就系咁分,但不知最新一屆是否一樣?

sumheima  2011年入學的中一班,學校說無分精英班,原定4班有2班普教中,因自願報名人數不足,只開了1班普教中.  發表於 12-7-5 16:02

引用:啱啱上佢網,見到+A+Level+成绩,英文科合

原帖由 mchoy 於 12-06-30 發表
啱啱上佢網,見到 A Level 成绩,英文科合格率得8x 幾% ,係咪低左D? 英文唔合格,入唔入到U架? ...
在那兒見到?是80%?

引用:回復+wingfamily+的帖子 我想兒子大約全級

原帖由 wingfamily 於 12-07-06 發表
回復 wingfamily 的帖子

我想兒子大約全級30之內 (因未派成績表) 謝謝您回覆!   ...
我女小學排名只系band two , 但因為可能interview 出眾,所以能幸連地被選中! 加上操行拿A, 英文拿A, 同參加各類型的課外活動!Piano 比賽拿𡘾項!

回覆:屯門馬可賓中學

除了成績外!也很注重課外活動或奘項

引用:回復+antia+的帖子 你個女好勁++

原帖由 wingfamily 於 12-07-09 發表

你個女好勁
也希望你的子女能入讀心儀的中學!明天希望聽你們的好消息!

引用:Quote:antia+發表於+12-6-29+23:49+應該有

原帖由 smartyou 於 12-07-09 發表
Hi Anita
那貴千金是唸 1 C 班囉?
不是呀!

wingfamily 發表於 12-7-10 09:33

我個仔今年先讀六年班

是今年黎緊? 你諗住想讀邊中學, 我仲有1個細女又係今年讀小六!

wingfamily 發表於 12-7-10 14:15
董中, 田家柄,

點解唔揀百周年??

wingfamily 發表於 12-7-16 14:38

但最好有band one 頭先有機會!, 你個仔係咪黎緊升小六, 咁快就知banding??

哈哈...........原本講緊馬可賓, 做咩又突然講起呂慧儀

sumheima 發表於 12-7-16 18:18
hi antia,

我同妳一樣,大囡讀緊馬可賓,今年9月升中二,她小學時是band 1中,馬中是她第一志願.我仲有一個細 ...

現在讀得憤唔慣呀..........我女總算讀得開心!  成績進步中!   (一年比一年好, 全靠學校比到安全感同主要周間同學都好比心機讀書, 大大提升她讀書的興趣!

sumheima  okay,她在學校有許多好朋友,也享受校園生活.Please check pm!  發表於 12-9-8 01:20

ALICE, 我諗你對馬中好似像不太清楚, 真的不可胡說八道呀! 他們的成績是有目共賭! 由以前的band three 現升為band one 的英中, 雖然不能跟其他名校看齊, 但也是一間band one 的學校, 近呢幾年收的全是band one學生,  以字面數字比較, 我估計黎緊呢幾年仲勁, 至於你家姐的兒子成績差都是特別例子, 你要知每間學校總有排頭, 總有人排尾, 就算名校都係, 不能一概而論的!  知道嗎?  我想問你是否住屯門? 你的令千金好像是讀外區名校?  

ALICE, 希望你唔好介意我咁直率!

引用:當年姨生入學那年學校說收了9成+band+one+

原帖由 alice.2007 於 12-09-09 發表
當年姨生入學那年學校說收了9成 band one 生,而他亦是 band one 生第一志願入的,當年屯門區家長都話此校 ...
你攪錯了!應該唔會wor, 他們會收少量Band 2 生!

引用:當年姨生入學那年學校說收了9成+band+one+

原帖由 alice.2007 於 12-09-09 發表
當年姨生入學那年學校說收了9成 band one 生,而他亦是 band one 生第一志願入的,當年屯門區家長都話此校 ...
如果我冇看錯!你曾經問過!如家境一般!讀女柭會否自卑!我想你是一個好名校的家長嗎?

回覆:屯門馬可賓中學

Alice, 如果好名校,一定點講都冇用!

‹ 上一主題|下一主題