用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浪澄灣綠茵程度怎樣?
go

浪澄灣綠茵程度怎樣? [複製鏈接]

回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

Greenfield 有興趣班?我想問平日入學校,係咪就已經講英文?我去註冊,佢都係用英文問我有咩事。

啊!明白了。因為佢用英文問,我就用英文答。

Are the kids v naughty?

PN應該係直上K1的。

之前有媽媽分享好似24人一班,有4班AM同4班PM. 1NET + 1PTH班主任同1廣東話Assistant. 我囝囝都係下年PN AM Class.

Comparing to HL LH and Kln Tong York, what do you think about GF? Will you switch to LH or York if you have AM offer K1 or PN?

Seems to me that GF Long Beach Cirriculum is not easy and looks alike LH or York.

會唔會因為多啲NET同普通話教師,所以學費較貴?綠茵好似較英普主導,日常係學校都慣用英語(不只是上堂時)。而York,LH,THINK係好似每日上堂有30-45分鐘英語係NET教,其他時間未必係英文主導。我有呢個感覺係因為我同囝囝IN咗10間,只有綠茵同另一間國際幼兒園係一踏入校內就轉咗英文channel.

我諗我決定讀GF,因為鍾意英文主導學校環境,一起歩就英普。而且學校位置理想,設施亦新。
York學習環境好現實,禁細就有級別名次,小朋友好快就會同人比較競爭。呢個訓練固然好,但唔係我想要。
LH自編課程好吸引,但PN只有英粵,K又要再評估先可以讀英普。海杋校都係新,成績亦不至青衣校特出。
好想現在決定,便開心地等開學。

如果同THINK比較,GF語文學習環境好啲如果想讀英普。我亦較喜歡GF的location同campus.
不過坦白THINK係唯一一間囝囝冇offer(有result個啲), 因為媽咪講錯嘢。

我相信THINK係比較多人認識, 但唔係個種名校考私小或直資特別出色. 但平同近都好緊要. 相信THINK的語文都很好, 不如要THINK啦.  
因為我想一開始就英普, 同希望英語環境學校, 而唔係只係英文30-45分鐘由NET教個種, 所以比較鍾意GF. 我都有另一間International playschool offer我好鍾意又近屋企又平, 可惜係全英語我又唔想.   

minirat  Think九龍塘一d都唔平!  發表於 12-12-12 16:13

而家先PN, 往後仲有好多決定呢. 我都1516係咪要間名氣大啲嘅學校, 但我又真係想試下GF. 最worst咪下年考過. 總好過下年先試. 希望禁諗好似好啲, 減下壓.

但York係下午班, 又係要下年先知入唔入到國際班.

我之前問過,浪澄分校課程比TKO分校深。浪澄仲請咗好多NET, 同會擴充到隔壁舖位,我覺得校舍,語境都非常好。雖然我未必會take呢個offer, 但很欣賞呢間學校。

回覆:0909MAMI 的帖子

好難同學之園比。學之園套教材同教學模式好成熟,名氣都好啲。GF係新校,課程係深但仍係收改階段,同LH比對GF唔係好Fair.

唔好意思,冇說清楚。我上面的意見只是LH海杋和GF long beach比較,LH係原自青衣總校Curriculum, 所以先比較成熟。我覺得GF long beach都想push自己成區內一缐,跟對岸LH分校爭一日之長短,所以課程係改進中迎合一眾考名私小直資家長。

而LH其實一直都係青衣分校最特出,最難考。海杋校都係較新。

回覆:man811231 的帖子

好似係2005。

‹ 上一主題|下一主題